četrtek, 16. december 2010

1028513 - o biznisu po socialistično

Simona, največji problem Slovenije v gospodarskem aspektu je hostilnost večine igralcev oz. neiskrenost glede promocije in življenja prostega trga. 

Večina in skoraj aboslutno vse je naravnano na predatorsko-nategunsko moralnohorizontalno iskanje obvodov oz. bližnjic skozi podmizje, skozi pihodelične orgijanje kakšne kartelno naravnane bratovščine sluzastih tipov sumljivih klepto namer in v bistvu, najmanj tehnično gledano pa tudi skozi mehko in trdo korupcijo.

Zaskrbljujoče in bizarno, ter v bistu celo racionalno nerazložljvo je, da se koruptivne prakse in dvornodobaviteljsko neracionalno domaćijsko plemensko-klansko "prijateljevanje" med nabavnikom in dobaviteljem dogaja ne le v državnih, pač pa že tudi v zasebnih podjetjih. Kakšni lastniki so to, da tega ne zmorejo detektirati?

Zato je novim poslovnim inicijativam in "lomilcem krize", zelo težko prodreti v ta ksenofobni ekskluzivizirani prostor.

Najmočnejši drajver je, vsaj meni tak zgleda, kdo je frend od onega ki odloča v podjetju in ne razmerje cena/performanse in vsi drugi parametri vključno seveda tudi z zaupanjem, ki je recimo da vsebovano v onem "prijateljeskem" delu odnosov.

Nisem dovolj pameten, da bi vehementno dijagnosticiral ali tu gre tudi za, z lokalnimi plemenskimi slovenskimi šegami, ali s čim podobnim pogojen gard, ne morem pa razumeti, da tisti ki odloča, ima na mizi možnost znižati stroške in ali povišati zanesljivost in varnost celo za več deset odstotkov na letni ravni, pa se na nove, moderne inicijative, v bistvu ob vstopu disruptivno inovativnih novih inicijativ, odziva tak: "...ne bomo to zdaj v krizi nič menjalI", alpa "...ne vem no, mi smo z dobaviteljem XYZ močno oženjeni, ne bi rad zdaj to menjal", ipd. Slednje sem nekoč slišal celo v podjetju Mirka Tuša. Nek njegov nadebudnež ne bi rad preveč inkomodiral svojo konkurenco Telekom, pa se odreka določenega segmenta trga. Kar tako. Wtf? hehe.

Edino kar sem uspel detektirati je, da stroškovni cilji menedžerjem v SLO povečini bodisi niso rezolutno postavljeni, bodisi se na njih ne insistira, vsekakor je pa redko, da se temeljem teh pogojuje del plače. Ja, sicer je jamranje in kriljenje ročic o stroških in nekakšno pol-iskreno intencijo racionalnega poslovanja zaznati, ma ni videti, da so ljudje zares seriozni in do konca iskreni topogledno.

Sicer pa, gratulujem, dobro temo si odprla. In dobro observiraš. :-)

Link

Ni komentarjev: