nedelja, 06. oktober 2013

2237375 - Miran77 z izvrstno utemeljitvijo, zakaj je Janša trenutno še najboljša možnost

[Eurofighter]
Janša pa še tega ni zmogel. Niti zaigrat ne zna dobrodušnega in brihtnega diplomata.

Janša je pač tak, kakršen je. Po mojem mnenju je njegova glavna odlika, da govori resnico in je ne olepšuje. Oni drugi večinoma lažejo in spletkarijo brez kakršnihkoli zadržkov, pravzaprav sta laž & spletka njihovi vsakdanji delovni sredstvi. V tem je bistvena razlika. Ni dovolj spremljati le aktualne Janševe izjave - da bi pravilno ovrednotili njegovo mesto v slovenski realnosti, je treba zajeti njegov dolgoletni track-record:

- Janša je imel prav konec 80-ih, ko je sesuval komunizem in "ljudsko armado". To je počel z direktnostjo in radikalnostjo, ki si je njegovi sodobniki še zdaleč niso upali izkazati.

- Imel je prav na začetku 90-ih, ko se je otresel Spomenke in Bučarja, in je šel h Pučniku, kar takrat sploh ni bilo v trendu (pazi: Pučnik je bil na začetku 90-ih propadla zgodba, pravzaprav je deloval kot največji poraženec osamosvojitvene epizode). Janša in Pučnik sta skupaj vzpostavila edino delujočo opozicijo, edino resnično alternativo Drnovšek-Kučanovemu partijskemu pluralizmu. S tem sta pravzaprav rešila krhko slovensko demokracijo, še preden so jo stari udbovci zadavili v zibelki.

- Janša je imel prav, ko se je konec 90-ih zavzemal za večinski volilni sistem, in takrat so mu dali prav tudi slovenski volivci na referendumu (da danes nimamo večinskega volilnega sistema, je zasluga spletkarjev in lažnivcev iz anti-janševske koalicije).

- Imel je prav, ko se je v 1. mandatu zavzemal za privatizacijo NKBM, Telekoma in Triglava. Vsi vemo, kdo mu je takrat metal polena pod noge. Nekateri med njimi sedijo tudi v aktualni vladi.

- Janša je imel prav, ko je svaril pred brezglavim zadolževanjem, in bil je prvi med slovenskimi politiki, ki je omenjal realno možnost prihoda Trojke.

All in all: ne rečem, da si Slovenija ne bi zaslužila tudi boljšega premiera kot je JJ. Ne rečem, da je tip ravno genialen politik, še manj uspešen piarovec. Janša ni človek, ki bi mu množice jedle z roke. Je radikalen, direkten, ciničen, za mnoge tudi odvraten in totalno nesprejemljiv. Je pa hkrati tudi eden redkih, ki je v zadnjih 25 letih v Sloveniji govoril resnico.

In glede na to, da ima Slovenija po 70 letih toleriranja laži še vedno hude probleme s sprejemanjem realnosti, je Janša pomemben že s stališča, da utira pot resnici v omamljeni in apatični slovenski družbi.

Ponosnega slovenca je lahko sram ko gleda kdo predstavlja in upravlja to državo!

S tem bi se strinjal in gotovo si želim, da bi nas čimprej spet upravljali Habsburžani. Oziroma: ob kroničnem pomanjkanju Habsburžanov, ki ga je v naših koncih zaslediti zadnje čase, bi se zadovoljil tudi s Trojko.

Vendar bi Janšo kljub vsemu izvzel iz liste tistih, ki so z našo domovino v zadnjih 70 letih najbolj zanikrno upravljali. Pravzaprav ga je zelo težko vrečt v isti koš z avtohtonimi udbovskimi strukturami, ki so nas po 2. svetovni vojni izredno bedno vodile vsaj 90% časa. Ni mogoče zanikati, da je bil Janša vedno odkrita alternativa in opozicija njihovemu načinu upravljanja, in s tega vidika definitivno manjše zlo. Res je, tip je abramboslovec, tip ne zna diplomatsko komunicirati, tip ima veliko napak... In gotovo bi Slovenci, če bi se spravili k sebi, za premierski stolček v sedanjih turbulentnih časih našli tudi primernejšo osebo. Toda dokler tiste primernejše osebe niso niti pripravljene kandidirati, je pač Janša tisto, kar je na voljo. In ker govori resnico, v nasprotju s tistimi, ki lažejo in spletkarijo, mu odpustim tudi očitne pomanjkljivosti v operativi in izvedbenem managementu.

Tako da... dokler se ne odloči za premiersko pozicijo kandidirati Zakrajšek, ali pa vsaj kak Šušteršič, do takrat zame velja: Džej Džej, all the way!

Link

Ni komentarjev: