sreda, 9. oktober 2013

2240232 - prednosti življenja pod komisarsko upravo

Strah pred komisarsko upravo je zato precejšen zlasti med politično elito in celotnim sistemom paradržavnih omrežij, ki se je dvajset let veselo napajal iz davkoplačevalskega denarja, nad njim pa zaradi ohromljenega pravosodnega sistema ni bilo omembe vrednega nadzora.

Oni dan sem v Beogradu poslušal prezentacijo poslovnega partnerja o organski rasti in širjenju poslovanja njegove firme po državah nekdanje Jugoslavije, zraven mene je pa sedel tudi predstavnik korporacije, CFO, ki je za ta namen dopotoval iz USA. Razlog obiska je bil finančne narave, saj je partner iz Beograda prosil za povečanje kreditnega okvirja v poslovanju s Korporacijo™, hehe.

Na neki točki je na slajdu bilo pisalo, da so ustanovili še tretje podjetje v Distriktu Brčko v BiH. Ne vem kako, a moj ameriški kolega Mr The CFO je očitno res finančni in splošni wunderkind, saj je takoj zastrigel z ušesi in pričel spraševati o tem Distriktu. Med drugim ga je skrbelo kaj bo z vsemi temi podjetji ustanovljenimi v tem bosanskem davčnem zavetišču, ko in če pride do uresničitve ideje združitve Republike Srpske in Srbije. No, Srbi so ga hiteli miriti, da do tega itak ne bo nikoli prišlo, in četudi pride, da te davčne meke ne bodo odpravili, kvečjemu bo zafunkcionirala, kot Dubaj na Savi.

In tako po nekaj debate stopi gor na oder lastnik in med drugim izreče še to: "...Brčko je bila največja vukojebina na Balkanu, koder se je megla korupcije vlekla večji del leta in je bila tako gosta, da si jo lahko rezal z nožem in nič se ni dalo narediti in infrastruktura je bila za kurac itd...POTEM PA...

...POTEMA PA, nekega dne silom prilik, kot posledica vojne, postane Opštine Brčko "Brcko The District under international protectorate government".

In da skrajšam zgodbo, tip od nekje potegne par slajdov o tekočem State of The Union uradno publiciran od protektoratske vlade distrikta, ki povedo, da je to edina eniteta v celi Evropi, čigar zdravstveni proračun je že več let zapored v plusu, v katerem so zgradili več kilometrov asfaltnih cest in vodovodov v recentnih 15 let, kot v vsej zgodovini tega kraj pred tem, da se jim nezaposlenost niža že 15 leto zapored, da je količina pobranih davkov nakvljub temu, da so postali davčna oaza nekaj krat višja kot pred pričetkom vladanja protektoratske vlade itd...

Eto, toliko o protektoratih in strahu od protektoratov.

PS
Seveda da nacionalistične srbo-hrvaško-bošnjaške stranke še vedno gagajo o "potrebi da so svoji na svojem", ampak ta njihov glas je slišati bolj oz samo v sjebanih vukojebinah BiH izven tega Distrikta. V Distriktu bojda ni niti glasu o tem, ljudje celo ne vedo dobro niti katere stranke so tam aktivne. hehe.

Nekoč sem z avtoceste na poti v Beograd moral zaviti v Brčko, da bi oddal neko ponudbo na tender. Na vhodu iz Hrvaške, ko v avtu še sediš in čakaš na mostu, ker je meja takoj na desnem bajerju Save, vzrem ogromno tablo na kateri kot ime mesta piše Saint Louis. Preden sem pripeljal nekoliko bližje sem se najprej do solz nasmejal, misleč, da tu gre za totalno drzno in huronsko duhovito zajebancijo, češ Saint Louis je na Missisipiju, Brčko je na Savi in to pa to, pa še District povrhu. Ko prideš bližje vidiš, da piše da je Brčko pobrateno mesto s (Sister City of) Saint Louisom v ZDA in je izbor velikosti črk edina duhovitost, ki si jo deležen.

Kakorkoliže, dragi moji sodržavljani, 99% prebivalcev Slovenije se lahko bojimo ne komisarske vlade, temveč samo tega, da mi nikoli ne bomo zares popolni protekotrat tipa tega Distrikta. 1% lopovske politićarske sodrge pa se seveda boji izgube svojih pozicij. Boli me kurac za njih!

Link

Ni komentarjev: