petek, 6. april 2012

1645111 - zakaj pozicija moči kvari ljudi

Zanimiv prispevek. Ki v bistvu odpira kot zemlja staro vprašanje: Zakaj homo sapiens sapiens na poziciji moči/oblasti prej ali slej zdrkne v maliciozno in patološko manipulacijo (Pri tem ni nič sporno, da je politika po definiciji manipulacija, le da vsaka manipulacija ni nujno maliciozna in zavržna) zaupanega mu plebsa in v bistvu v prevaro elektorskega telesa, ki ga je na pozicijo oblasti in moči sploh zavihtelo.

Številni so si polomili zobe, ko so hoteli odgovoriti na to vprašanje, ki se v bistvu prostaško po kmečko glasi: Zakaj pravzaprav je homo sapiens takšna prevarantska in nelojalna kurbetina?

Kakšnega do konca kompletnega odgovora, ki bi me povsem prepričal, seveda da še nisem videl, videl sem pa vsega boga od osupljivih a pretežno sumljivih Nashovih znanstvenih izsledkov glede njegovega equilibriuma, a hkrati še bolj pretežno paranoičnih teorij in tolmačenj, katerim se je na koncu delno odpvedal, ko je šel na zdravljenje, do polovično kredibilnih teorij in tez drugih.

Čeprav se sliši skrajno nazadnjaško-neznanstveno, a eden boljših pol-odgovorov je: "Edino bog ve zakaj nas je takšne ustvaril". hehe.

Eno se pa vseeno dovolj jasno oblikuje kot otipljivo dejstvo na poti iskanja odgovora - to je tisto, kar je Vojko tu izpostavil in poudaril, ko je omenil knjigo dveh avtorjev - samo zares odprta inkluzivna družba, ki "... spodbuja posameznika, da vlaga v prihodnost, da je inovativen in schumpeterjansko ustvarjalno uničevalen, saj zaupa političnim institucijam (da bodo spoštovale načelo delitve oblasti, vladavino prava, konkurenčni trg ...), sploh ima minimalno šanso za prosperiteto, maksimizacijo svobode in minimizacijo manipulacije. 

Manipulacije, ki povzroča odtujenost oblasti in posledično izgubljenost državljanov. Kajti EU mehanizem je prevelika tvorba za večino umov malih človečkov, ottov normalverbaucherjev, janezov slehernikov in mick normalšopingarskih. Tudi Slovenija je že prevelika. Ščititi nas mora družba z omenjenimi lastnostmi, sicer nimamo šanse, pravaprav vsi, vred z manipulatorji samimi, nimamo šanse.

Slednje nam, po eni strani, da odgovor zakaj smo MiSlovenci™ tam kjer smo. Po drugi pa tudi zakaj MiSlovenci™, ki smo doživeli pekel SFRJ, v modusu operandi tovarišice EU prepoznavamo zlovešče vzorce in znanilce potencialno katastrofičnih scenarijev propada ali vsaj stranpoti Socialistične federeativne Respubljike Savjetskega Sajuza Soedinenih Štatof Jevropi.

Prvo nam pokaže kako slabo končajo nacije, ki ranjene in razočarane iz ene SFRJ uidejo najprej v plemensko zbito nacionalno tvorbo, v kateri od nasilnega moža pobegla Špelca, zavoljo plemenske kohezije, trpi otipavanje s strani pohotnega incestuoznega strica, nacije, ki uidejo v plemenski modus vivendi, nakar se hitro pridružijo BoljšiSFRJ™. 

Tako smo torej končali mi, naši lastni manipulatorji nas pa ves čas zlorabijo in celo uspešno spreminjajo v svoj kartelni fevd enoumja, manipuliranja in zasužnjenja na temelju sistematično vzpodbujanega in vzbujanega ekonomsko-socialnega strahu podobnega onemu pradavninskemu v nabiralcev plodov odvisnih od lovcev. V globalu sliši ta hepening na agitprop-mudološko-populistično ime "socialna država". Spačena, kakopak, interpretacija tega pojma! Ki producira manipulatorske jelinčiče, žerjave, podobnike, janše, ki lepo zgledno in ubrano kohabitirajo v partitokrtasko-manipulatorskem ekosistemu s pahorji, kahlni, potrči, kavčiči, zokiji, nejmit.... kučani.

Link

Ni komentarjev: