ponedeljek, 30. april 2012

1673866 - purinoli o razvoju po kitajsko in evropsko

[janezpizdek]
Tako je seljenja ne bo. Gre za govorico, ki odseva talibansko-boljševistične utopijske gospodarsko-ksenofobne aspiracije in mokre sanje nekaterih ameriških redneckovskih zagovednežev. Narava globalizacije je daleč več kot samo kolonialistično seljenje proizvodnje na noge ceneni delovni sili. Ki je pač naravni proces, ki ga žene naravni refleks trga.
Globalizacija je veliko veliko več. To se še najbolje vidi iz tvojega poudarka, ki pravi, BMW, MERCEDES in podobni prodajo tam veliko več kot kjerkoli drugje. 

Zelo lep abstrakt situacije. Pravkar prišel iz "dežele BMW, Mercedes" So res v "krizi", ampak na popolnoma drugem nivoju. Iz nadzvočne rasti so "padli" na kakih 850/h. EU "rast" je, če izvzamemo Nemčijo in še kak manjši satelitek, bolj korakanje z ritjo "naprej". Začuda zaradi vsega, kar EU še ima, jo še vedno spoštujejo zaradi tehnološkega in znanstvenega nivoja, ki ga ima, vendar je zanje to vseeno druga liga za ZDA in Japonsko. Ko nanese pogovor na kaka vlaganja, pa se z razlogom zmrdujejo nad nemogočimi pogoji, ki so odsev EU lenobe, iracionalnih davkov in predvsem pravic do lenarjenja in državnega reketiranja. Seveda so posamezniki in firme še vedno visoko cenjeni, ker na srečo vsa EU pa le ni tako zblojena. 

Čeprav to sceno poznam že dolgo, sem bil pa šokiran, ko sem obiskal eno univerzo v SH, kjer me je potem en prfoks peljal v 3 fabrike, kjer delajo njegovi bivši študentje (do in podiplomski in post doc). On (po naše dosmrtni plemič "znanosti") pa bdi nad njihovim delom V FABRIKAH !!! In ureja veletok informacij v obe smeri. Tista univerza ima v naslovu "....for Science and Technology". Nobene filozofije, politologije, FDV logije skratka. Pri nas si po definiciji še naziva univerza ne bi zaslužila. Zelo poučno je pa dejstvo, da je trenutno globalno najbolj priznano rangiranje univerz tisto, ki ga izdela Univerza Jiao Tong (SH). V kriterijih je pa samo naravoslovje in tehnologija. Kar potrjuje moje mnenje, da so filozofija, sociologija in večina ostalega družboslovja samo hobiji. Real life : naravoslovje & tehnologija.

Link

Ni komentarjev: