nedelja, 22. april 2012

1664980 - da ne bo prišlo do preveč "kreativnega" kopiranja dohodnine po avstrijsko

[am1]
Glej, lestvice si nisem izmislil jaz, ampak je pač takšna kot je. In osnova nad 60.000,00 EUR je obdavčena s 50% davkom, pa je komu to všeč ali ne. Tudi pri nas se davek obračunava od osnove, torej po tem, ko se od dohodkov odštejejo vse olajšave. Osnova se povsod obračunava enako. Prihodki minus olajšave, bonusi, itd. = osnova za obdavčenje.

Če pa te matrajo olajšave pri nas in pri njih, pa je to druga zgodba. In vlada, če bi imela vsaj malo modrosti, bi rekla OK, uvedemo takšno (ali podobno) lestvico, kot jo imajo Avstrijci in tudi primerljive olajšave. Pa mislim, da bi bila tega vesela večina v Sloveniji. Če mene vprašaš bi osebno najraje prekopiral avstrijski sistem in ga mogoče rahlo prilagodil glede na strandard. Ampak ne sanjati, da grejo olajšave v Avstriji v destet tisoče. Sicer pa je več o vsem v vodiču po davkih v Avstriji, pa naj si vsak ustvari svojo sliko: www.euraxess.at/file...ustria.pdf

Tako je. Ma, pri naših harlekinih je treba paziti , da avstrijskega (ali kateregakoliže kopiramo) davčnega sistema ne bi skopirali "kreativno". Boljševiško-reketarsko kreativno.
Evo recimo, vzemimo avstrijski 11 tisoč vstopni davčni prag. Koliko Slovencev bi ostalo povsem neobdavčeno, ker je tako prav, saj so ljudje, ki prejemajo manj kot 910 Eur bruto preveč revni, da bi plačevali davke? In to bi seveda zmotilo boljševiške rdečetalibanske beštije, ki bi rade obdavčile že prihodke klošarjev iz ljubljanskih parkov.

Kombiniraj to z navzgor omejenimi prispevki(kapica), pa nastanejo na ravni posameznikov drastične razlike tako na nizkih, kot visokih prihodkih iz dela recimo.

In še na nekaj je treba opozoriti. Na to, da so pri nas iz dohodnine izključili vse razen prihodkov iz dela. V Avstriji to ni tako. Če kopiramo, kopirajmo kompleten sistem in ne le tisto, kar paše rdečim talibanom!

P: Sam sem sicer za EDS in to v maximalno 20% stopnji, s pragom 18 tisoč za posameznika in 36 tisoč za poročene pare. To pomeni, da menim, da kdor na trgu EU dandanes služi iz vseh svojih virov dohodka skupaj enako ali manj kot 18 tisočakov bruto, mora to biti njegov neto. Država naj obdavčuje prihodke nad tem pragom in to vse na enak način, brez izjem in olajšav. Če imamo poročen par, pa eden racimo ne dela, bosta še vedno deležne vsak po 18 tisočakov izvzetja. Pa, če recimo tisti, ki dela služi natančno enako 36 tisočakov bruto letno, bo to v celoti neobdavčeno. Mi tega inštituta sploh ne poznamo, imamo pa neke kurčeve olajšave za družinske člane, ki so bagatelne.

Btw, Avstrijci niso srečni, da imajo drakonsko stopnjo 50% že za tako nizke prihodke in pogosto za vzor kažejo s prstom na Nemčijo, ki ima to mejo precej višje postavljeno.

Link

Ni komentarjev: