četrtek, 2. avgust 2012

1777147 - kaj vse utegne doleteti Mećkator

[0731KeLcX]
Na to sem tu na forumu opozarjal že pred šestimi leti, ko sem govoril o kreditiranju šićarđijsko-nategunsko-kartelnih idej od rdeče politike nastavljenega trgovčiča - branjevca von Saraorce Jankovića ("Ja, točno tako, Tone ga je nastavil", hehe), ko sem omenil, da je Mercator dobival kredite na lepe oči v neomejeni višini na zelo dolgo obdobje, z moratoriji, ki so zadoščali celo za večkratno obračanje kapitala, da o prijaznem tretmaju glede eventuenih reprogramov in tihem neizvrševanju penalov do katerih je banka upravičena v primeru nerednega odplačevanja niti ne govorimo, s procenti obresti, ki so jih deležni le zares posvečeni in zares maziljeni.

A je šel Mercator v stečaj? Ti krediti niso problematični. Problematične so zadeve od leta 04-08.

Prvo: Ne vem temeljem česa sploh postavljaš to vprašanje.

Drugo: Če mu ne bi dajali kredite z 1% obresti, 1 in celo 5 let moratorija in celo vse to brez kakršnihkoli resnih garancij, se bi pa dalo vprašati, ali bi šel v stečaj ali ne. To pa si dobo navohal, nje™.

Tretje: Če mu pravna država v širšem smislu te definicije ne bi dopustila, da skupaj s Šparom in Tušem praktično funkcionirajo kot kartel, bi pa bil še večji kandidat za stečaj.

Četrto: Če mu kmetavzarji in drugi nazi-interesniniki na naš račun, ne bi držali štango pri nevidenem nasilju in izsiljevanju dobaviteljev - domačih proizvajalcev, bi pa bil še večji kandidat za stečaj.

Peto: Če bi namesto NLB kolhoza, ki je mahal z davkoplačevalskim po koprivah, ko ni vztrajal niti na tako favorabilnih kreditnih pogojih, bila neka druga, normalna zasebna banka, bi prav gotovo utegnil biti še bližje statusu banrotiranca.

Šesto: Če bi Mercator moral delovati na pravem prostem trgu z resno konkurenco, bi kot prvo moral imeti ponudbo, ki ni žaljivo plitva in ozka za domače potrošnike obsojene na mediokritetski kartel Mercator-Tuš-Spar in nekšne kučanovske pejotrejdinge. Že streljaj od Slovenije, v Puli recimo, kjer je Mercator podvržen za mišji kurac bolj resni pravi konkurenci, je njegova ponudba in obnašanje za celo štengo boljša. Če pa tega v Sloveniji ne bi demonstriral, pa vsekakor bi bil kandidat za bankrot, kajti na pravem prostem trgu sta asortima in odnos do potrošnika-kupca v trgovini vse ama baš VSE™. Ne pa neke tam temeljni kmečki pameti žaljive merkator pike, jebotealah.

Sedmo: Mercator je težko zadolžena svninjarija od državno-paradržavnega kolhoza v katerem politićarske gnjide mračijo in oblačijo: V državi, v kateri so kupci ravnokar na robu da izgubijo kupno moč. Skratka, odkod tebi toliko samozavesti, da greš aludirati, da je Mercator na konju oz. da ni kandidat za insolvenco.

In tako naprej.

PS
Mislim, da je bilo, če se še prav spomnim enkrat tam približno med letoma 2005 in 2007, ko so me vsi spraševali kaj naj naredijo z delnicami Telekoma. Češ, vredne so kobajagi 500 in se pričakuje prevzemna premija, pa bo 600, torej bi oni čakali. In vsi "borzni eksperti", hehe, jim kao predlagajo akcijo "obDRŽI".

Vsakomur sem povedal enako: Naša borza in Telekom sta tako netransparentni luži, da glava boli. Skratka - losaj se te svinjarije čimprej, kajti tako kot danes profitiral ne boš več nikoli, saj je zadeva močno napihnjena, kar valda lahko sklepaš tudi sam, če si jih kupil po manj kot 200 in jih zdaj lahko prodaš za 500, saj Telekom ni Apple, temveč v bistvu neki tam trgovčič z de facto monopolnim položajem, ki ga maksimalno zlorablja in zato ima proti sebi vloženih ziljon tožb. Svoje mnenje sem poleg navajanja Telekomovih slabih strani, podkrepil z informacijami iz prve roke, ki sem jih mimogrede izvedel v razgovorih z managerji operaterjev kandidatov za nakup Telekoma.

Niti eden od delničarjev, ki so me vprašali za nasvet niso sledili moji observaciji in argumentaciji, kajti v primerjavi z onimi njihovimi "borznimi eksperti", sem jaz seveda da bil čisti amater, kdo bo pa mojim observacijam sledil. (V bistvu se, bil vesel, da niso, ker sem tako bil NaVarniStraniRadarja™, hehe). Vsi so mi v recentnih nekaj let spontano, postopoma, eden za drugim priznali, da so se takrat fino zajebali, ker me niso poslušali, saj je TLSG recimo danes 60, torej skoraj 7 krat nižje. A bilo je še slabše, nje™.

Večina ljudi, ko jim to povem ima tendenco takšno vedenje delničarjev slovenskih podjetij tipa kolhoz Telekom, kolhoz Krka, kolhoz Enelbe itd...pripisovati izključno požrešnosti investitorjev-delničarjev, češ, ko jih jebe, itak so to sami oportunistični špekulanti, jaz pa imam tezo, da je, poleg požrešnosti, ali vsaj presežnega hlastanja po maksimizaciji dobička čez meje normalnosti, vsaj polovico greha možno in potrebno pripisati iracionalni nazi-samozagledanosti in naivnosti slovenskih investitorjev-delničarjev motivirani z nekakšnim utopično-arogantno-prepotentnim, bizarnim, z ničemer realnim podprljivim sentimentom z utopičnim optimizmom brez listnice. Nekšna iracionalna nazi-utopija! Češ, NašSlovenski™ Telekom je vreden XYZ, Ne damo ga! NašSlovenski™ Mercator je vreden XYZ, ne damo ga. 

Kuvertiram naslednjo TheNapoved™: Če hitro ne spremenijo odnosa in ne elimnirajo teh nazi sentimentof, bodo tudi delničarji Mercatorja doživeli enak fijasko in izgubo, kot delničarji Telekoma. Primer Konzum je že pokazal tako.

Zlasti, če se jim izpod riti izmakne reševalno gugalno mrežo z imenom udbomafijski dihalnoaparatni ever-bailoutirani kolhozi tipa Enelbe in enkabeem, ki se na liniji davki-proračun-bailout-krediti maziljenim, ukvarjajo z ekspropriacijo denarja davkoplačevalcem, da se ga potem lahko seli v žepe teh kobajagi slovenskih čampijonof, kar je dobesedno superhikovski lopovluk, ki politićarom pomaga prikriti, da je tak model in gospodarsko-politična doktrina v celoti nevzdržna in ekonomsko luzersko-stečajna, prisilni luzerji smo pa nenehno in vsak dan bolj brutalno in drakonsko ropani davkoplačevalci. namesto da se končno dopusti da ideja nazisocailističnega planskega državnokapitalizma in tovarišijske ekonomije preprosto bankrotira, tak kot je na Češkem recimo.

Link

Ni komentarjev: