torek, 29. maj 2012

1708005 - tipično slovenistanska percepcija "liberalizma"

[menim]
> [marsonn]
> Žalostno je, ko si nekateri nek del zdrave pameti kar olastninijo in jo razglašajo kot svojo v obliki te ali one ideologije neoliberalizma, komunizma, katolicizma...you name it.

Neoliberalizem pa res ne sodi v isto vrečo skupaj s komunizmom in katolicizmom. Ker si nekateri predstavljajo neoliberalizem kot nekakšno pošast, ki bo vse požrla, ga najprej definirajmo, da vidimo, o čem se sploh pogovarjamo.

Meni se zdi dokaj točna definicija, ki so jo napisali na blog.kvarkadabra.net:

"V jedru neoliberalizma je prepričanje, da je vzpostavitev jasnih pravil delovanja, ki se jih nato vsi držijo, že samo po sebi garant za pravično in učinkovito izvajanje skupnih dejavnosti družbe. Klasična oblika takšnega sistema pravil je kar ekonomije trga, v zadnjih desetletjih pa se je pojavilo še veliko drugih podobnih »shem za spodbujanje storilnosti« (incentive schemes), pri katerih so pravila sicer malo drugače postavljena, a pristop je enak.

Ko je sistem postavljen, je posameznikom prepuščeno, da se čim bolje znajdejo in izkoristijo pravila v svoj prid, saj se sankcionira le kršenje pravil, dovoljeno pa je vse drugo, kar ni neposredno prepovedano."

*****

PS
Problem je, da povprečna slovenska opranoglava ofčica - podpornica "levice", nima pojma kaj dejansko pomeni liberalizem, liberte in liberalno, pa naj si bo liberalizem obični, neo ali arhaični. Oni so pač slišali tovariša Murglbabo gagati negativno o liberalizmu, zlasti neo-liberalizmu in so se tak kot vse rdečeritne opice ravnali po emocijah, ki jih je gagal slinasti gobec tovariša Murglbabe.

Slovenska ofčica - submisivna [politveščinsko] umska pritlikafka (Shamanopedia: Ovis Ovis Pumillio Pumillius Carniolus) pač ni dovolj politveščinsko kapacitivna, da bi opazila contradictio in adjecto med sporočili kompartijskega agitpropa, ki hkrati gaga o svobodi (liberte) in svobodarstvu in antifašizmu, ki jih celo monopolistično samoljubno pripisuje sebi in svoji "junaški" KPS, ter hkrati izraža hostilnost najvišje stopnje do liberalnega (svobode) in ustoličuje fašizem, antitržnost in antisvobodo. Slovenija je pač en velik JebeMotenNorecZmedenčke™ vilajet. Žalostno, a jebiga takle mamo.

Link

Ni komentarjev: