sobota, 2. julij 2011

1273228 - je deloholičnost res vrlina?

[TadejK]
Žekš je čisto zares deloholik, že desetletja je med kolegi znan po tem, da je v službi ob 5h in le redko odide domov pred 22h. Pa ne zato, ker bi ga doma čakala kakšna Ksantipa, ampak ker si res naloži toliko dela. In to je njegova rutina še danes pri 71-ih letih, tako da osebno rečem samo ... Respect! :)

Človek, ki je "že desetlatja v službi ob 5h in gre domov ob 22h", [oz. "visi na šihtu"] je milo rečeno čudak. Ker ne pogreša žene. Ne pogreša sina in hčerke. Ne pogreša vnuka. Ne pogreša soseda, ne pogreša športa, ne pogreša kulture, ne pogreša sprostitve, ne pogreša ...eee...kako, da kažem, življenja.

Skratka, vse diši po nekšni motnji in manjku. Milo rečeno, seveda.

Evo, še malo definicije pojma:

A workaholic or ergomaniac is a person who is addicted to work. (op. shaman: Addicted means - NO GOOD!)

The term generally implies that the person enjoys their work; it can also imply that they simply feel compelled to do it. There is no generally accepted medical definition of such a condition, although some forms of stress, obsessive-compulsive personality disorder and obsessive-compulsive disorder can be work-related.

As with other psychological addictions, workaholics are often unable to see that they have a problem. Confronting the workaholic will generally meet with denial. Co-workers, family members and friends may need to engage in some type of an intervention to communicate the effects of the workaholics behavior on them. Indeed, mental treatment to cure a workaholic can successfully reduce the hours spent on the job, while increasing the person's productivity. Studies show that fully recovered former workaholics are able to accomplish in 50 hours what they previously couldn't do in 80.

PS
Jebo [berlinski] zid!
&
Jebo deloholike!

PPS
Fejs it, deloholiki so umska sirotinja, ki jim je treba pomagati, so sirote z nepoštimano vrhnjo plastjo podstrešja, kjer se nahajajo glavni pojmi trajanja vsakega človečka, vred sez razumevanjem smisla življenja. Jaz sem jih že par zdravil. Začne se pa sez: "Naredi mi delo kakor se zagre, kot vsi ostali, v rednem delovnem času. A, ja, btw, do nadaljnega ti prepovedujem "na šihtu viseti" po koncu delovnega časa, da o soboti in nedelji niti ne govorimo. Dobro?"

Kar zadeva variabilno plačane prodajne pizdeke, recimo, te so pri meni imeli naslednji status: "V pisarni niti ne želim da si, ker si salesman in moraš biti v akciji. Lahko pa si, lahko delaš odkofderkoli, lahko tudi visiš na veji v lokalnem ZOO skupaj sez opicami, na koncu meseca, kvartala, leta, moraš biti na planu ali čez. In nikar mi ne hodi predavati o tem kako za firmo crkuješ od dela, ker si plačan po rezultatu in ne po količini dela". A te mojstri niso problem. Ker med njimi praviloma ni deloholikov. 

Link

Ni komentarjev: