ponedeljek, 11. julij 2011

1282898 - recenzija članka "Slovenija ne bo več edina v EU" Jacqueline Stuart

V Sloveniji smo bili priče majhnemu številu investicijskih transakcij. Razlog za to ni pomanjkanje interesa v državi, ampak pomanjkanje nepremičnin, ki bi bile primerne za takšne investicijske transakcije.

correct!

Slovenija ni privlačna

correct!

V Sloveniji je veliko podjetij, ki znajo voditi posel v državah nekdanje Jugoslavije

wrong!

V primerjavi z drugimi državami nekdanje Jugoslavije ima Slovenija veliko več prednosti. To so komunikacijska in transportna infrastruktura, regulativni sistem brez korupcije in organiziranega kriminala, s katerim se srečujejo drugod v regiji, ter dobro izobražena delovna sila z znanjem več tujih jezikov.

fakin pathetic & fakin fakin wrong. Slovenian urban myth. V Sloveniji je organiziranega mafijskega kriminala veliko več, kot na Hrvaškem recimo, le da pri nas to počnejo tako, da državo zajamejo v ujetništvo in potem lepo uglajeno, po percepciji mafije same kobajagi zakonito, kradejo iz državne balagajne in onemogočajo tuje investitorje in selijo denar iz žepov nesojenega srednejga razreda v žepe mafije preko "sanacij" NLB recimo. 

Evo na primer zemonski kartelni klan, kjer nominalno vidni in ugledni državljani, smetana družbe, direktorji in solastniki velikih podjetij in vrh politične oblasti kartelno dogovarja kako bo na sofisticiran način ukradel denar iz državne blagajne . Povrhu vsega, Hrvaška svoj kriminal že zelo resno preganja, toliko resno, da se je lotila celo uglajenega kriminala premijerja države. Mi pa smo še vedno sredi zanikalnega sindroma. Mi se slepimo, ker eto naši lopovi trdijo, da je vse to kar naša top mafija počne zakonito in da je cena avtocestnega kilometra pri nas preprosto 4 krat višja kot svetovno povprečje in celo skoraj dvakrat višja kot v Avstriji, gotovi odseki pa celo 3,5 krat višji kot v Avstriji, ki drugače velja za najdražjo na svetu. na tak način, s takšno nagnjenostjo k zanikanju in relativiziranju, pri nas nič ni kriminal. Ker se vse da zrelativizirati na tak način.

A vendar vse multinacionalke v Sloveniji niso zadovoljne.

correct!

Srbija pa s samo desetodstotnim davkom na dobiček pravnih oseb in 12-odstotnim davkom na dohodek ponuja velike prednosti.

correct!. Da o davku na prihodke iz dela niti ne govorimo. Ki ga gospa ne poudarja, ker tako kot slovenski praetorianci napačno percipira, da to ni tema, ker podjetnike kobajagi zanimata samo dva davka, ki jih je ona omenila.

Vstop Hrvaške v EU bo verjetno povečal povpraševanje po poslovnih prostorih v slovenski prestolnici.

wrong! Sanja slovenska nepremičninarska svinja balkanski investicijski kukuruz. Vstop Hrvaške v EU je šansa za Slovenijo samo, če se bodo slovenska podjetja lotila nepremičninskih investicij na Hrvaškem. Ker podjetja iz drugih članic EU se bodo. Mimo Slovenije, seveda! Kaj naj bi Slovenija zraven počela, ko bo na EU dejstvu vzcvetela ljubezen med recimo Nordijcem in Hrvaško. Držala svečo Norvežanom, ko bodo investirali na Hrvaškem, al kaj?

Nathalie Renson iz Regusovega tiskovnega urada v Parizu je dejala: "Navzoči smo bili v večini članic EU, ko so pristopile k EU. V državah pristopnicah obstaja veliko priložnosti za naše stranke. Veliko podjetij, ki se širijo na nov trg, uporablja naše poslovne centre začasno ali stalno in s tem krči začetna vlaganja in stroške. Pri odpiranju naših poslovnih centrov v Beogradu, Zagrebu in Ljubljani v kratkem času vidimo jasne sinergije in vse tri objekte želimo aktivno vključiti na trg."

wrong! Spet wishfull thinking! Morda Madam Nathalie ta moment celo iskreno znova razmišlja o tem, ma dvomim, da se ji bo izšlo, ko bo prišla sem in si poiskala konkretno lokacijo in ponudbo za najem, Regus je tako že razmišljal ob vstopu SLO v EU, pa ni prišel. Leta 2002 sem ga osebno poskusil prepričati, da pridejo sem. Nič! Nada! Kajti, ko je Regus konkretno pričel iskati primerno stolpnico v Ljubljani, mu je padel mrak na oči. Za ilustracijo: leta 2002 se je v moji korporaciji smatralo za sprejemljivo, če Regus ponudi v najem popolnoma servisiranega opremljenega delovnega mesta za enako ceno kot v Budimpešti in na Dunaju, torej 990 EUR na mesec. Regusov poslovni model v Ljubljani takrat ni funkcioniral.

To pomeni, da so Regusove korporacijske politike glede margine in drugih relevantnih zadev vs. cene najema kvadratnega metra na vhodu, in drugi stroški, ki bi jih moral plačevati Regus, bile tako daleč narazen, da so bile neizpogajljive. Standard je pa bil cca (To je sicer Regusova poslovna skrivnost, ker se o tem v pogodbi ne pogovarjajo) cca 15 metrov kvadratnih na delovno mesto. Zamislite si danes, ko se primerne stolpnice dobijo skupaj s skritimi stroški za 30 EUR na kvadrat, da Regusu poslovna računica oddajanja popolnoma opremljenega popolnoma servisiranega 15 kv. metrov velikega prostora nešpila zato, ker mu je 450 EUR prevelik najem ob dejstvu, da bo oddajal za cca 990 EUR. Sam sklepam, da bi Regus potreboval vhodno ceno cca 250 EUR, da bi mu računica štimala. Zato je v Beogradu odprl, tu pa še ne in trdim da še dolgo ne bo. Morda nikoli. Navkljub dobri volji Madam Natahlie.

Mike Edwards, vodja na področju vrednotenja in svetovanja za regijo v nepremičninskem svetovalnem podjetju Cushman and Wakefield , pravi: "Slovenijo mnogi vidijo kot vhodna vrata na Balkan. Povečanje števila članic v EU na Balkanu bi moralo povečati število investicij, ki bi lahko šle skozi Slovenijo."
Znanje jezika in razumevanje balkanske kulture slovenskim podjetjem omogoča uspešno trgovanje z regijskimi partnerji. Države kandidatke bodo z vstopom v EU postale pomembnejše, to pa je za Slovenijo samo dobra stvar.

wrong! Še en urbani mit vzdolž zablode "Mi smo vrata na balkan, mi razumemo Balkjan, Mi, mi, mi...". Mi smo na jugu spoštovani ko sami gremo pošteno investirat in kakovostno delat doli na Balkanu. In če imamo razloge in dovolj moči, počnimo to, laprdanje o "vratih na Balkan", je fumis vaginalis. Kdor bo hotel na Hrvaško ali v Beograd nima kaj iskati v Sloveniji. In tudi ne bo. Kvečjemu obratno, tak kot je storil Google. Center bo v BG ali ZG, Od tam pa obdelana tudi Slovenija.

Slovenija mora tako kot Srbija uvesti EDS, okapičiti prispevke, da se odpravi absurdno visoka diskriminatorna obremenitev dela, dejansko odpraviti institucionalizirano gospodarsko ksenofobijo in dejansko odpraviti vse birokratske ovire, pa bomo lahko izvedeli koliko so, ob de facto obstoju normalnih prijaznih pogojev, tuji investitorji zainteresirani za nas. Ja, tudi šolski sistem mora fleksibilno streči trenutnim potrebam investitorjev in lifrati konkretno uporabno znanje za sedanje projekte zdaj in tu. Pa naša podjetja morajo na Balkan iti racionalno tak kot Nemci recimo. Pa bomo počasi normalizirali zadeve. Proliferiranje urbanih mitov in pravljic o tem, da pri nas ni mafije in drugih podobnih nečednosti, je pot v pogubo. Kajti, Satan je zmagal tisti trenutek, ko je svet prepričal, da sploh ne obstaja.

Nedavno ej emstni svetnik v Ljubljani, gospod jazbinšek rekel: "To kar je v Južni Ameriki kokain, so v Sloveniji nepremičnine": Rekoč to, sem želel opozoriti kako je s slovenskim nepremičninskim trgom in žnjim povezanim gradbeništvom. Besedi karteli in klani, sta jim pa skupni imenovalec. Visoki profiti in nategunstvo tudi.

Link

Ni komentarjev: