sreda, 22. maj 2013

2122610 - Rokc5 z whistleblowerskim poročilom glede ljubljanske izpostave kumrovečke akademije (a.k.a. FDV)

Se opravičujem za pozen odziv, nimam vedno dostopa do foruma. Vidim pa, da se je nabralo ogromno strani komentarjev.

Uporabnikoma bc123a in GreaseMonkey (ter mogoče še komu drugemu) sem dolžan dodatna pojasnila.

Torej, whistleblower iz FDVja se vrača! (mogoče bi si moral spremeniti nick?)

Kje naj začnem. FDV je definitivno glavni štab marksistično-anarhistične misli na Slovenskem in kot pričujoči prispevek dokazuje se štab v zadnjih letih krepi in privablja nove rekrute. Da bo slovenska javnost razumela, kaj se dogaja na fakulteti smo dolžni pridodati še nekaj pojasnil.

Začnimo najprej s tem, da na FDVju ob množici skrajno levih agitatorjev (ki so za svoje delovanje izrabljali številne zanke slovenske visokošolske zakonodaje) obstaja tudi manjšina dobrih profesorjev in asistentov, ki niso skrajno levi oziroma so levičarji evropskega kova. Tukaj moram najprej omeniti prof. dr. Janka Prunka in prof. dr. Mojmirja Mraka pa tudi prof. dr. Marjana Svetličiča. Od asistentov svetlo izjemo predstavlja Anže Burger (ki je btw. kot sem videl, aktivni član Društva Svetilnik).

Omeniti moram še dva profesorja, ki sta sicer leva a sta sposobna in bila pri svojem delu zelo korektna. Najprej prof. Zlatka Šabiča s katerim sem se srečal kasneje. Možak je izjemen strokovnjak za mednarodno pravo in sistem OZN, zelo resen predavatelj, med akademske odlike mu štejem tudi dobre povezave z nekaterimi akademskimi krogi v ZDA (mislim, da na univerzi Yale). Tako, da ob tem njegovo članstvo v Zares-u ni takšna velika katastrofa :=)

Drugi profesor je nekdanji prof.(zdaj je veleposlanik v Avstraliji) Milan Balažic. Pri njemu bi lahko problematiziral vseeno dokaj levo usmeritev (manjka mu širine in vključevanja libertarne in konservativne politične misli v kurikulum - kot pri vseh profesorjih, čeprav manj izrazito) ampak vseeno do neke mere daje širino. Je pa bil STRAH in TREPET faksa. In to je to kar mu štejem v VELIK plus - človek ni taktiziral in popuščal in je zahteval znanje. Prvi letnik, predmet Temelji Politologije I, obvezen ustni izpit za vse smeri. Brez pardona. Edini izpit na FDV na nivoju težavnosti Rimskega prava (tako so govorile izbeglice iz Pravne - btw. na FDV se pritepe ogromno neuspešnih wannabe pravnikov). Ko sem gledal spedenane Bežigrajčanke v mini krilih in naduvance ter japije v kravatah, kako so že sedmič neuspešno delali izpit, ker se niso mogli pregurat čez kot pri ostalih izpitih - priceless :=) (sam sem izpit naredil v prvo, čeravno bi si po mojem mnenju zaslužil boljšo oceno ;=)) Danes prof. Balažica na FDVju ni več in najtežji izpit na faksu so baje po novem Temelji ekonomije :=))))

Sedaj pa o negativnih stvareh. Z izjemo ubitačno težkega izpita prof. Balažica so praktično vsi izpiti v prvem letniku izgledali sledeče:
Zaključni izpit predmeta. Piše se pisno. Prideš v polno predavalnico. Pred tabo položijo izpitno polo in rdeč listič. Na izpitni poli je cca. 30 vprašanj z odgovori ABCD in obkrožiti moraš pravilnega. Za vsako vprašanje nato s svinčnikom pobarvaš korespondenčni krogec na rdečem listu. Oddaš le rdeč listič, ki ga nato vstavijo v strojček, ki avtomatsko izračuna ali si izpit naredil in oceno. To je to.
Do izpita lahko pristopiš na dva načina. Moj način, je bil način naivneža: hodiš na dolgočasna (alter-leva-scena) predavanja, nato prebereš vso obvezno literaturo, greš pisati izpit 'na barvanje krožcev' in pišeš 8. Drugi je način alter-scena FDV japija: skenslaš predavanja, literature si sploh ne zrihtaš, tri dni pred izpitom si dobiš pet starih različic izpitnih pol, 'nadudlaš' se vprašanja in pišeš 10. To se mi je dejansko zgodilo in nekako se človek potem bedno počuti ob vsem vloženem trudu. Zdaj vidite, da to pač ni ne strojni faks, ne medicina :=)))

Kar se tiče propagiranja marksizma na faksu. Med glavne propagandiste bi lahko uvrstili:
- prof. Lukšiča (opisal sem že njegov znameniti stavek potem ko je zamudil eno uro: "no pa vam bom povedal zakaj je komunizem aktualen")
- doc. Andreja Kurnika (po prvi izvedbi vaj, ki so vključevale premislek o anarhizmu sem obupal :=))
- prof. ga. Petro Rotar, ki je iz obskurnega predmeta Varstvo Manjšin naredila glavni predmet četrtega letnika. Torej, na FDVju niso pomembna temeljna ekonomska in pravna znanja, pomemben je predmet z neko obskurno tematiko, ki je obvezen (!!!) in pri katerem se pričakuje zavzetje zelo specifične pozicije (še posebej napram problematiki manjšin iz bivše Jugoslavije). Edini izpit tekom celotnega študija, ki sem ga dvakrat ponavljal :=)

Za konec še: Kako izgleda študijska ura na FDVju

Tukaj moramo razločevati med tremi različnimi pojavi.
1. ZA FDVjevce PRETEŽAK PREDMET: npr. Temelji ekonomije
Predavalnica polna, študenti tiho kot miške, profesor vodi predavanje. Ponavadi blok ura z majhno pavzo vmes. Študenti so zatopljeni v sledenje snovi, pridno si delajo zapiske, itd.
2. ZA FDVjevce PREMALO ALTER-PREDMET: npr. zgodovina 20. stoletja
Predmet vodi premalo alter-anti-fa-uporniški-stuff-levi profesor - v tem primeru prof. dr. Janko Prunk. Čeprav je predavanje noro zanimivo in zelo korektno oddelano je predavalnica popolnjena manj kot tretjino. Od te tretjine jih nadaljnja tretjina potiho klepeta.
3. ALTER-POLITIČNA SCENA-TOP SHIT-UPORNIŠKO-MARKSISTIČNI PREDMET
Dokaj lepo popolnjena predavalnica. V njej ogromno osebkov s Che Guevara majicami, z debelimi črnimi očalnimi okvirji, kapicami, in na šik zrihtanih punc (iz elitnih ljubljanskih družin ali pa iz Bežigrad scene). Študentje in profesor so na isti liniji. Študent: mislim, da marksistična dialektika vodi v zrušenje kapitalističnega sistema. Profesor prikima. Profesor: torej, pri Gramsciju lahko jasno vidimo izraženo misel kako vladajočui buržoazni razred skupaj z vojsko, Cerkvijo in že s samimi tradicionalnimi družinskimi odnosi vzpostavlja hegemonijo na nezavedni ravni. Študent navdušeno prikima.

To je to zaenkrat. V nadaljevanju o tem, kako je profesorica po tem ko je izjavila "ubogi cigančki, ki jih nobeden ne razume" prišla v spor s štirimi vročekrvnimi Dolenjci ;=)

Link

Ni komentarjev: