ponedeljek, 25. februar 2013

2022824 - kako računati proračunske izgube

Z nekaj matematike se da ugotoviti, da ima zaradi izgube delovnih mest državni proračun na leto okoli 950 milijonov evrov škode, to je skoraj celoten za letos predviden proračunski primanjkljaj. Zmanjšanje števila zaposlenih je namreč javne finance prikrajšalo za več kot 630 milijonov evrov prispevkov in dohodnine. K škodi je treba dodati še okoli 150 milijonov evrov, ki bi jih ti v proračun vplačali z zapravljanjem svoje plače. Namesto tega pa so brezposelni lani iz proračuna prejeli 263 milijonov evrov ali 171 milijonov evrov več kot leta 2008.

Ta tvoj članek je kot avtomobili znamke Audi. Vse tehnično perfekto, a človek ipak mora glede na drugo ponudbo na trgu vedno izbrati nekaj drugega, hehe. Telo brezhibno, pacient pa ipak ne funcionira. Koma, nje™. Ni znakov prisotnosti duše.

Point ti je odličen, računica tudi, a ipak nekaj ne funkcionira v tvojem članku.

Po mojem je nespodobno, da nisi poleg dejstev nacijo in predvsem boljševistično-reketarsko politkamariljo spomnil na še dvoje:

1. Opozoriti bi moral, da tvoja računica drži le, če ti, kot žurnalist pritrdiš logiki sprijene fritzlovske politkamarilje, da se mora odvisno zaposlene še naprej davčno diskriminirati in drakonsko obdavčevati v absurdno visokih procentih, jim zasegati reket v formi neokapičenih prispevkov, ter seveda povrhu vsega edino njim davke zasegati progresivno. Edini prihodek, ki je progresivno obdavčen je de facto prihodke iz dela, to nam je jasno, mar ne. Edino tanajvečja revščina je tako drakonsko obdavčena in za povrh še oreketirana! Grejt sakses! Proletarec je kobajagi najbolj primeren Bogatun™, pa se eto edino njega progresivno obdavčuje in za povrh še reketira. Z drugimi besedami, spodobilo se bi, da rečeš, da je kriza bila idealen čas, da se to sprijeno ureditev odpravi tako, da se ta obdavčitev najmanj efektivno prepolovi, predvsem pa izenači. Kako? Tako, da se za prihodke iz dela uvede flat, cedularna, 20% ali nižja obdavčitev, z davčnim izvzetjem najmanj 9, raje pa 12 tisočakov, oz za skupaj živeče pare najmanj 18, raje pa 24 tisočakov. "Dohodnino" pa pustiti, da "pokrije" druga področja dohodkov.In seveda uvesti kapico na prihodke, ter pričeti izplačevati pokojnine temeljem kontribuirane mase, pošteno in brez ropanja!

2. Da je kriza končno nazorno dokazala, da že, ko število zaposlenih upade za 10% (Oz 20%, če bi davki bili normalni!) izgubi država neposredno in posredno prihodke v višini celotne dohodnine, kakršna je bila pred krizo. Če pa se nadaljuje trend, pa nam v tujino odteče polovica od onih 10%, ki plačajo 80% dohodnine, bo dizaster lahko še enkrat tolikšen. 

Samo eno zelo simpl računico je treba znati sestaviti, tako kot si jo ti, tak, da si poleg neposredno izpadlega davka na prihodke iz dela vračunal tudi izgubljeni DDV ter novonastale odlive iz proračuna, katerih sicer ne bi bilo. To je napotek vsem fritzlovskim smrdljivcem, da njihov teoretični davčni "vrabec v roki", nečastno, s pomočjo ugrabljene države zasežen onim, ki jim ni dano umakniti se izpod kapi, ni vreden pol pizde mrzle vode. Komunistične plenilske horde tega ne bi dojele niti, če bi ves nejavni sektor izgubil delo.

Link

Ni komentarjev: