torek, 10. december 2013

2289766 - bailoutanje po ameriško in po naše

[Encomendero]
1. Enron, 2. bailout.

Twelve years ago, on Dec. 2, 2001, the Enron Corp. filed for Chapter 11 bankruptcy in what was then the largest corporate reorganization in U.S. history. Though just a decade ago, the Enron era in some ways seems to belong to another era—a time when failing companies met with bankruptcy rather than bailouts.

Skratka, ne blefiraj oz nea seri!

Razumem pa kaj si hotel reči oz kaj si hotel namigovati. Sliši pa na ime: "Imejmo kar komunjazerizem, saj potom bailoutov je kapitalizem prav tako komunajzerizem."

To sicer ne bo držalo, prjatu!

Bailouti so stalnica, oz kar način življenja, oz so bistvo komunajzerizma.
Vsi dobro vemo kako so komunistofašisti vzdrževali na življenju Muro, pa NLB, pa NKBM, pa kako so na koncu celo privat Factor banko, ker je pač v lasti udobomafije tretirali, kot bi bila davkoplačevalčeva. Pa davkoplačevalcem dobesedno ukradli 400 milijonov, da so lahko poskrbeli za njihovesvoje rigelnike, ki so potom factor banke pokradli denar prej, ko so naredili luknjo v banki.

PS
Vse vas, ki serete in s prstom kažete na recimo ameriške bailoute želim opomniti na dvoje:

1) Da vi te bailoute misinterpretirate, da jih ne razumete in da te niso niti podobni temu, kar se tu počne z murami, enelbeji, factro banakami in podobnimi dojebavanimi kolhozi. Ko so Ameri bailoutirali ameriške privat banke so lastniki teh bank prišli v tako neugoden položaj, da so takoj, ko so prišli iz bede na zeleno vejo prosili, da državi vrnejo denar in ponovno pridobijo popoln nadzor nad svojimi bailoutiranimi podjetji.

Ko se pa drka v naši đamahiriji se davkoplačevalce trajno oropa denarja in nikoli več nič ne dobijo nazaj. Razlika? Drastična kume moj, drastična! Čisto drugače je to!

2) Kdo pa pravi, da se jaz strinjam z ameriškimi bailouti in "too-big-to-fail" sluzenjem?

Nihče in nič ni too big to fail. Naj kar lepo gre v stečaj, tak kot Enron. Ampak tega načela se enkrat in za vselej držimo za vse enako. Nema bailoutov! Si sjebal podjetje? Ok, sikter v bakrot in pri tem se naj upniki poplačajo iz premoženja kolikor se lahko, drugič pa naj pazijo s kom poslujejo. Lastnik pa ostane brez vsega, kar je edino prav! Amen!

Za Slovenijo pa ponovno: Vse državne kolhoze takoj prenesti v en sklad, sklad prenesti v zasebno last davkoplačevalcev, dokapitalizirat potom IPO in pritegnitvijo strateških partnerjev - preferenčno in verjetno tujcev in nikoli več državo spustiti v lastništvo komercialnih podjetij.

Državi prepovedati zadolževanje in državi prepovedati bailoutiranje in državi prav tako ustavno prepovedati imeti komercialno podjetje.

Država naj bo lastnica minimalnega premoženja, vode, zraka, še nekaterih nujnih naravnih virov in komunikacij, skratka samo tistega, kar služi garanciji svobode družbe in posameznika. Vse drugo premoženje, zlasti tisto, ki služi komercialnemu gospodarjenju, naj bo v lasti privatnikov rezidentov in nerezidentov. Amen!

Link

Ni komentarjev: