petek, 13. julij 2012

1755444 - kako si politiki predstavljajo podjetništvo

[sopranos]
Jaz spoštujem vsakega podjetnika, ki pri nas sploh zaposluje ljudi in se gre biznis. Če mu gre dobro, potem ga hitro označijo za tajkuna in že se najdejo ljudje, ki ga začnejo izsiljevati za denar. Če mu gre slabo in mora firmo zapreti, potem je lopov, ki bi ga država morala zapreti. Po pojmovanju tipičnega Slovenca je pravi podjetnik tisti, ki ima minimalni dobiček, si izplačuje enako plačo kot ostalim delavcem in slednjim daje visoke plače, nagrade, udeležbo pri dobičku itd. V primeru, da podjetje začne delati izgubo, pa pričakujejo, da bo firmo dokapitaliziral iz lastnega žepa, da ne bo nikogar odpustil itd. Dokler te miselnosti ne bomo spremenili, nam ni pomoči.

*****
Sopranos, ti si car. Kratko in jedrnato in direkt v glavo. 

In vse drži kot pribito. In, kar je najhuje, tako ne mislijo samo "aljde", oz. obični pepeki, i bi jim kazalo odpuščati njihovo redneckovsko preproščino. Še huje v to smer razmišljajo naši politiki, zlasti seveda oni pol, ki nam je iz svojih umov v zakone pretočil čisto boljševiško pojmovanje gospodarstva in kapitalizma. 

Oni se obnašajo kot da se vse, tudi zasebne firme morajo obnašati enako kot si oni zamišljajo, da se morajo obnašati državne. In državne so po njihovem tu zgolj zato, "da folk ima šiht". Dobičkonosno poslovanje? Če je, fino, bodo to uporabili za dokazovanje, da je socialistični državnokapitalisitčni model ena sam zgodba o uspehu, če pa ni, nema veze, si bodo iz drakonskih davkov in zadolževanja pač pokrili izgube in furali dalje, glavno da folk "ima šiht". Do novega bankrota države! Razpolovan doba do naslednjega bankrota teh njihovih blodenj se pa krajša, hehe.

In vse to, kar so si zamilsili za državen kolhoze, terjajo tudi od investitorjev-kapitalistov zasebnikov. Češ, pa nisi ti tu, da neki zaslužiš zase in svojo družino, ti si tu, "da aljdem daš šiht, malco, prevoz, regres, trinajsto plačo in udeležbo v dobičku". A ti bi zaradi brutalnih davkov na delo, svojo dejavnost odselil v Estonijo, Slovaško, Srbijo? Izdajalec! Špekulant! Neoliberalec! Zločinc! Govno!

Seveda, ko pa gre za njihove politićarske lastne peneze na banki, to za toti njihov kapital nea velja. Oni se na kavici pogovarjajo, da so pa zelo nervozni, ker peneze imajo v domačh bankah zaradi 4,15% obresti, dobička torej, da pa so na trnih ali bi vse skupaj premaknili v avstrijske in švicarske, za nekaj časa, češ, požrem tudi nižje obresti, čeprav mi srce poka zaradi manjšega dobička, hehe, samo, da se izognem izgubam, če pa ta naša svinjarija crkne. Iz te hinavščine se vidi njihovo dvojnomerilno pojmovanje kapitalizma in dobička.

Prav imaš, kdor tu še ima firmo, zaposluje in se matra, je velik entuzijast in zelo pogumen. Morda celo iracionalen investitor. Ničkoliko znancev imam, ki se čedalje bolj na glas in resno sprašujejo, ali naj zadeve preprosto zaprejo, denar investirajo v tujini, v lastno firmo, vrednostne paprije ali zgolj depozitno konzervativno nizkodobičkovno odložijo v banki in se nehajo jebati s to talibansko zalego tu pri nas, boreč se pri tem s škodoželjnostjo ter patološkimi interpretacijami kapitalizma in biznisa. Številni so že storili tako, še več jih je pa utrujenih od vsega.

Vse je pa v enem samem stavku oni dan opisal in potrdil tovariš Lukšičašenko, ko je rekel, da bi naši bogati [kapitalistični prešiči] lahko bili hvaležni, da lahko delajo biznis tu v našem raju na zemlji. hehe. Jebotealah, pa kje mi živimio. Mi se bi morali preimenovati v Miskonceptualija ali Misinterpretanija, ali ZmešanijaKurjedrakanija™, saj so pri nas vsi pojmi totalno pobrkani in zmešani. Tej sodrgi je treba dati nazaj njihov državnokolhozni izgubarski utopični kapitalizem a.k.a. "socializem" , ki pozna in ljubi izključno državne kolhoze kibucarskega tipa, pa se naj utapljajo v tem utopično-butalskem modelu, saj drugega sploh pojmovno niso sposobni zapopasti in ponotranjiti.

Link

Ni komentarjev: