nedelja, 22. julij 2012

1765480 - Neuvrscen o Türkovih kvalifikacijah za predsednika

Vedno me je "fasciniralo", kako uspe tudi zmerno levemu delu javnosti tako mirno požreti vse Türkove izpade in ga še vedno množično podpirati tudi levi konkurenci (Pahor) navkljub.

Kako je lahko tak, milo rečeno, ku*** palac od diplomata prilezel tako visoko v OZN? Hudo Jamo so, če se ne motim, odkrili nekaj dni pred tistim znamenitim obiskom Trboveljčank. Vsak z vsaj malo pospravljenim podstrešjem bi lahko pričakoval novinarsko vprašanje na to temo in si že vnaprej pripravil "uravnotežen" odgovor. Mislim, vsak diplomatski vajenec žnj kategorije, ki ne bi hotel nič povedati, bi bleknil nekaj v stilu "danes sem tu zaradi nečesa drugega, dajmo raje govoriti o tem, o Hudi Jami bi rad, da se zbere še nekaj informacij, obljubim, da se bom o tem izrekel čez nekaj dni na tiskovki", ne pa da blekne tisto o prvorazrednih in drugorazrednih temah. In če je že zasral, ajde, vsakemu se zgodi, po prespani noči bi lahko dojel, kako ga je polomil in se vsaj javno opravičil za neprimerno izjavo (in samemu sebi podelil "še eno priložnost").

Predsednik naj bi zastopal vse Slovence. Kamere ga v glavnem lovijo na partizanskih proslavah, kar samo po sebi še ni nič narobe. Vse skupaj dobi malo drugačno luč, ko kot polit cucek stoji poleg Stanovnika, ko grmi in vsem okoli sebe grozi z novimi pohodi rdečih breivikov in se celo del udeležencev drži za glavo, Türk se mu pa nič ne upa izklopiti mikrofon ali vsaj, tako kot na državnih proslavah, pozivati k umiritvi strasti. Kolikokrat pa je bil opažen, da bi kot predsednik tudi tistega dela Slovencev, ki je izkusil gorje komunističnega režima, položil venec na grobišče povojnih pobojev ali se, če ga organizatorji nočejo uradno povabiti, udeležil kakšne take slovesnosti "inkognito" kot gledalec? Lahko bi skočil vsaj v Slovensko Bistrico, kjer domobranstva nikoli ni bilo in je šlo za čisti masaker nad civilisti.

Ob imenovanju Titove ceste ni nikoli poskušal skriti, da to odobrava, le da je "diplomatsko" še nekaj žlobudral o uravnoteženju s Pučnikovim trgom. Spet je "pozabil", da je na papirju predsednik vseh Slovencev, tudi tistih, ki so pod Titom bili izpostavljeni zločinom, za razliko od letošnjih zvezdarsko - kasarniških polemik ni pomislil, da nam v 21. stoletju res ni več treba obujati ideoloških sporov, ni se spomnil, da se je Tito kljub slovenskemu poreklu vedno deklariral izključno za Hrvata, ni se vprašal, ali res ni več nobenega zaslužnega Slovenca, ki v Ljubljani še nima "svoje" ulice, ni se spomnil niti na to, da nekatera pobratena mesta (npr. Wiesbaden, Leverkusen) tudi po dolgih desetletjih "bratenja" tudi še nimajo svojih ulic, s Prago sicer nismo formalno pobrateni, pa vendar imajo tam Lublansko ulico (preverjeno na češki Wikipediji, oni naši metropoli rečejo Lublaň in si gotovo mislijo svoje ob omenjanju "najlepšega mesta na svetu") le streljaj od Vaclavskih namesti, v Ljubljani pa ni Praške ulice niti v najbolj zanikrnem predmestju.

Dve leti kasneje je Ustavno sodišče razglasilo Titovo cesto za neustavno. Nihče, niti Mladina niti Reporter se ob tem ni vprašal, ali je za predsednika primeren nek kobajagi "ugleden" pravnik z najvišjim možnim akademskim naslovom na tem področju, čeprav več kot očitno ne pozna niti ustave lastne države, ki ji že nekaj let predseduje.

Link

Ni komentarjev: