nedelja, 18. november 2012

1883051 - esej o kapitalizmih

[salto]
Maestro,
dal sem ti plus. A moram ti iskreno povedati, da je to tvoj prvi post, s katerim se ne morem strinjati, morda te ne razumem.

Morda te samo ne razumem. Kajti nianse so res majhne v argumentaciji in pogledih.
Socializem poimenovati za državni kapitalizem, to se jaz ne strinjam. Ker definicija kapitalizma je svobodni trg in pravna država, pri socializmu pa ne drži ne eno in ne drugo. Tudi korporativni kapitalizem je v bistvu zlorabljen kapitalizem oz. uničen svobodni trg in uničena pravna država.
Kar sem tukajle prebral, je še najbolje utemeljil Gogi1
forum.finance.si/ind...118&single

Maestro salto,
Redki so takšni lepi trenutki tu na forumu, ko me med odgovori počaka zdrav polemičen post, zato se ti za ta post predvsem in najprej vljudno zahvalim.

Glej, ti si si v bistvu že sam odgovoril. Uporabil si termin prosti trg oz prostotržnost.

S kapitalizmom je tako, kakor z vsemi zadevami v vesolju, da "not every capitalism is necessarily created and or practiced equal". To so nekatere komunjare perfektno doumele.

Pri kapitalizmu se, tako kot pri vsemu v naravi in družbi in vesolju, številne njegove lastnosti medsebojno nujno ne izključujejo, dasiravno je v konceptu idealnega ter idealiziranega kapitalizma na katerem ti upravičeno, legitimno in častno insistiraš, seveda da bolje ter idealnejše, ter za funkcioniranje družbe in sistema menjave blaga in storitev idealno, če je kapitalizem prostotržen, kapital pa v lasti ziljona zasebnikov.

In seveda ne samo prostotržen. Pridevnikov s katerimi je fino nakititi prakticirani kapitalizem je ziljon. Normalno. Tudi za deda je bolje če je hkrati inteligenten in močen in dolgokurčen in trdokurčen in dolgofuken in zapeljiv in LepKoGreh™ in premožen in pravičen in pošten, in nežen, in....in....in...

Pa tak eto tudi kapitalizem je najbolje, da je prostotržen, svoboden, da zagotavlja sistemsko udejanjanje politike enake priložnosti dostopa do državnih poslov, in to čisto vsem enako, brez ovir... in tako naprej.

Toliko o zadevi kapitalizem, če se pogovarjamo na ravni debate kako je idealno, da bi bilo v kapitalizmu.

Vendar, ipak se moramo zavedati, da je ded ded in je lahko učinkovit jebač ter celo učinkovit družinski provajder, četudi ni duhovit in po einsteinovsko umen, dovolj je, da je recimo "zgolj" trdokurčen in dolgofuken. Če je povrhu še dolgokurčen, mišičast, postaven, mu tatek ima veliko penezof in je v očeh pupik vobče LepKoGreh™, pa mu pameten sploh je nea treba bit, nje.

Da ne bo pomote, poanta je, da je kitajski posel z Apple v celoti kot solza čist kapitalizem, čista kapitalistična transakcija, pa četudi vse tisto, kar poteka znotraj Kitajske oz kitajske komunistične matrice, poteka v pogojih neprostotržnosti, nepluralnosti in nesvobode, pod diktatom Famiglie KPK.

Obstaja na stotine definicij kapitalizma, pri čemer so z moje točke zrenja najslabše tiste, ki se v resnici izogibajo definiciji kapitalizma tako, da že v prvi stavek tiščijo poudarjanje razlik med kapitalizmom in komunizmom oz t.i. "socializmom", kot ne bi šlo za nalogo definiranja kapitalizma, temveč za nalogo prikaza razlik.

Meni najljubša je tista, ki je hkrati najbolj simpl in najbolj pragmatična. Ta pravi, da je...

... kapitalizem sistem, v katerem lastnik kapitala investira kapital, s ciljem [oz aspiracijo] da sebi kot lastniku priigra profit, [celotna družba pa posledično ima od tega koristi]..

Amen!

Jasno je, da kapitalist sploh postati ne moreš preden ustvariš prvotno akumulacijo svojega privat kapitala, da lahko investiraš iščoč profit. Razen v Absurdistanu-Slovenistanu-Kompartijastanu in recimo Kitajstanu, kjer ti Famiglia omogoči, da peneze polučiš na "DobroIme™" oz na "zasluge™" oz na položaj™.

Kako je trenutni sekretar KPK prišel do nekaj deset miljard USD in to sredi komunistične Kitajske, pa najbrž ni treba dvakrat ugibati.

Tudi v tej najbolj simplificirani definiciji kapitalizma medvrstično kriči domneva, da je "lastnikov kapitala" oz "kapitalistov" množica, da je to lahko načeloma dopuščeno vsakomur v človeški skupnosti, nacionalni ali globalni, ter, da, načeloma vse poteka v okolju svobodnega trga.

To je seveda vse načeloma. Ni pa čisto vse to nujno za samo dogajanje poslovnih in denarnih transakcij v kapitalističnem sistemu in po kapitalističnih načelih.

Josif Visarjonovič Staljin je bil človek, ki si spričo gromozanskosti države, teritorija, ekonomije in sistema, ki mu je bil capo, ni mogel privoščiti preveč pridevnikov v svoji govorici. Njegovo razmišljanje je bilo moralo biti premočrtno, zlasti pri presoji političnega sistema. Ni pa on seveda niti imel interesa še manj pa potrebe, da se bi topogledno šel nekakšno kitenje in leporečenje.

No, kakorkoliže, ta in tak Staljin je potem, ko je prišlo do špetirja z jugoslovanskimi odpadniki od kominternovske famiglie, ki so na svojem komunisto-mafijskem ozemlju pričeli solirati in se izmikati taktirki Dona iz Moskve, jugokomunistom "vrgel naprej", da so kobajagi "skrenuli s puta svete komunistične Biblije oz misli svetega trojstva tovarišev Marxa, Engelsa in Lenjina", saj da to kar jugokomunisti počnejo, politprakticirajo oz udejanjajo v praksi, ni nič drugega kot esencialno čist kapitalizem, državni kapitalizem. Maj nejm iz kapitalizem. državni kapitalizem. Maj midlnejm iz planski!

Jap, striček Josif Morilskij Mafijskij je uporabil točno in natančno ta termin - "državni kapitalizem".

Pojasnil je, da to ni "socializem" niti "revolucionarno spreminjanje družbenih odnosov v kontra smer od vektorja izkoriščanja človeka po človeku", temveč navadna manipulacija, cilj katere je prepovedati ter izkoreniniti druge lastnike kapitala, a hkrati obdržati kapitalistične odnose v družbi (ker drugih v tem in takšnem človeškem vesolju itak ni in ne more biti). "Očital" jim je še, da s tem proletarijat ne pridobi nič, zgolj namesto številnih privat kapitalistov in veleposestnikov nad njimi izrabljanje oz zlorabo "človekof po človekih" izvaja en sam kapitalist - sprijena fritzlovska fašisto-komunistična država. Država v rokah Titove mafije.

Ko je nekaj let kasneje nek prebeg iz KGB postajanke v Indiji prebegnil v USA in sovjetske komuniste pragmatično in brez kakršnegakoli teatraliziranja poimenoval za konzervativne silesebe pa za "okostenelega komunističnega konzervativca, ki se je nenadoma znašel v okolju hipijevske avantgardne ameriške kulture, katera je tendirala k anarhizmu in kaosu popolne in totalne osebne svobode", je ravno tako brez trohice teatraliziranja, v slogu hladnokrvnega, treniranega agenta mafijskega režima komunistov, izrekel enake observacije na račun državnega kapitalizma v Savjetskomu Sajuzu.

Tudi, če se intelektualno odmaknemo in se ne oklepamo observacij teh in tovrstnih spačenih posameznikov, vidimo sami, da gre pri poimenovanju in definiciji t.i. "socializma" zgolj za demagoško interpretacijo definicije kobajagi novega ekonomskega sistema, ki pa funkcionira kot invaliden kapitalizem, ki namesto ziljona kapitalistov in prostega trga ima pač ziljon suspendov. Uveljavljenih in uveljavljivih le s silo, enoumjem in torturo.

Pa ni dovoljen več kot en sam posvečen kapitalist - država, pa ni dopustna prostotržnost, ampak kompartija regulira in določa vse, pa ni dovoljena pluralnost v ničemer.

Skratka, kot če bi imel dvanajstvaljni Aston Martin motor in mu snel kable z devetih valjev, pa ga učeno in kobajagi umno poimenoval "eko trivaljnik", oz "green eko trivaljnik" in se bi s tem hvalil, kot z ne vem kako novo pogruntavščino s katero se bi celo prijavil za EU sredstva iz eco sklada.

"Socializem" je zlaganost, tak kot je zlagano vse, kar je povezano s komunističnimi demagoškimi blodnjami. Laž, oz nateg oz. zlaganost je večna duša komunizma in komunistov, pliiz do not forget that, dude. Ever!.

Meni je najboljši otipljiv dokaz, da "socializem" ni nikakršen nov sistem, temveč zgolj recikliran, namerno pohabljen in v glavnih smereh inhibiran, torej invaliden kapitalizem, dejstvo, da takšnega na svojih ozemljih spontano prakticirajo vse mafije in tirani tega sveta.

Skratka, komunisti si niso nič novega ali bognedaj inovativnega izmislili. Oni so zgolj na novo interpretirali že znane mantre drugih religij in mafijskih organizacij in tiranskih režimov. Recimo "Kdor ni z nami je proti nam, torej ga je treba živega zapreti v Hudo jamo", pa "na ozemlju naše mafijske famiglie smemo mi oz naša Organizacija™, ki ima svojo Državo™, biti edini dopusten kapitalist in posestnik proizvodnih sredstev (Boris Kidrič v uvodu prve petoletke!), "marksizem je edina religija, ki je dopustna, vse drugo je herezija" itd, ipd.

Tudi znameniti filmski Don Zaza v New Yorku na svojem ozemlju ni dopuščal drugih "lastnikov narko bizinesa in reket-bizinesa" mimo njegove famiglie.

Tudi Don Zaza ni trpel nikakršne bogendaj "prostotržnosti" pri določanju cene kokaina in heroina in višine reketa. Tudi Don Zaza je pobiral reket od vsake žive duše, ki je služila z biznisom na "ozemlju njegove famiglie", le, da je Don Zaza pustil vsaj sirotinjo pri gmah, dočim komunistična mafija najbolj davčno-reketarsko mrcvari ravno reveže, ki živijo od svojega dela.

Zavedam se, da nekatere definicije kapitalizma, ki v ospredje med elaboriranjem definicije postavljajo privat lastništvo nad kapitalom, navidezno izključujejo "socializem" kot obliko kapitalizma, zlasti, če k tej ortodoksni zoženi definiciji kapitalizma, dodamo še drug obvezni ingridient - prostotržnost, ma....

...ma, pomislimo malo s svojo lastno glavo, brez sužnjevanja definicijam.

Razčlenimo recimo termin "privat lastnik kapitala", poglejmo mu v ozadje, poglejmo vse možnosti zaodrnih manipulacij.

Če je država ugrabljena in v ujetništvu v komunističnemu ideološkemu gulagu in če je na vrhu vsega kompartija™ oz OžjaFamiglia™, in če je na vrhu kompartije peščica izbrancev oz ŠeOžjaFamiglia™ in če je na vrhu te še ožje famiglie en sam umsko pohabljen fritzlovski pizdun oz kratkonogi pokvekon, ki v bistvu odloča o vsemu, potem lahko brez napake rečemo, da gre za privat fevd in privat lastnika oz upravljalca vsega kapitala, to da je kapital "državni" in celo "narodni" je pa samo pičkodimna fatamorganska nategunska demagogija, verbalni konstrukt oz akrobacija, ki jo pušijo beboti, ki so potem pripravljeni na poziv Don Semulliccia iti ulicotacati in gagati debilizme po ulicah, kadar NjhovaSvoja™ Famiglia™ ruši NeNjihovoNeSvojo™ famiglio, ki jim je, domnevno "zgolj po nesreči", ugrabila nadzor nad teritorijem. Kar Famiglia™ oz Organzacja™ šteje za zgolj začasno motnjo.

In "na koncu, ma ne nazadnje", hehe, treba je preprosto reči, da je ob upoštevanju edine povsem funkcionalne ter neinvalidne definicije kapitalizma, te tvoje seveda, treba reči, da se "socializem", kot pohabljena forma kapitalizma nikakor ne more kvalificirati za sprejemljivo obliko kapitalizma. Mejk nou mistejk, jaz tega niti pijan ne bi trdil.

Vem, da bi jaz to lahko napisal že v uvodu in tam zaključil ta post, sam, jebiga, polej pa ne bi imel priložnosti povedati vse ostalo, nje™. A, kot vidiše, meni se vse tisto zdi pomembno, ker na našem ozemlju proizvaja žrtve in to že 22@45™.

PS
Da so te idealizirane definicije česarkoli v realnem svetu zgolj nepopolno uresničeni in pogosto neuresničljivi utopični koncepti, velja enako za utopistične interpretacije terminov "socializem" in "komunizem", ki običajno namerno prikrivajo druge aspekte hepeninga v praksi, take, kot v tistem vicu o kuri, prešiču in Đojntvećerju Eltidi Afteršejv d.o.o., ko tovarišica Kura, tovarišu Prešiču predlaga eko green none-profit pošten đojntvenćer bizines, ki bo trgu ponudil hemendegz, da po pošteni ceni nahrani lačna usta sveta. Yeahh, right! hehe.

Prešič, kot prešič, je ves navdušen, brez razmišljanja sprejel predlog, čez 30 minut pa ves zadihan pridrvel nazaj v pisarno tovarišice Kure, rekoč, da je pogruntal, da se za hemendegz rabi jajca in slanino, da pa bi ratala slanina, mora on - tovariš Prešič prej umreti.

Tovarišica Kura je neprizadeto naredila en zeh-zeh-zeh pa pritrdila in dodala, da to nea je nič novega, da je tak povsod po svetu, da je tak pri fseh totih đojntvenćerjih, da eden mora pač umret, da se bi đojntvenćer uresničil, da to je pač del paketa oz teoretičnega modela in doktrine đojntvenćera, "merđer" je pa zgolj verbalna "žvaka-za-seljaka", da se umirajoči lažje sprijazni s smrtjo, nje™, jebiga.

Link

Ni komentarjev: