ponedeljek, 6. februar 2012

1569189 - trg dela po avstrijsko

[NavadniNimda]
»Delovna sila je kvalificirana in motivirana, minimalna plača ni določena, delodajalci izplačajo plače 14-krat na leto, delavci imajo v povprečju 25 dni dopusta na leto, sistem odpravnin po novem poteka brez revizij, delavci so lahko odpuščeni brez razloga. Najemnine poslovnih prostorov na Dunaju pa so za Berlinom in Budimpešto najcenejše v Evropi,« avstrijske prednosti našteva Biberjeva.

Neverjetno! Fenomenalno! Bravo Avstrija!

Vse kar pravi je res in še marsikaj bi še lahko naštela. Skratka, potrjujem.

PS
Njihovi "nezaščiteni" delouci prejemajo bistveno višje plače (ne le iz naslova bolj razvite/produktivne ekonomije!), čeprav jih za mizo socialne sramote ne "ščiti" komunistični talibanski nategunski triumvirat, delajo do 65 leta če hočejo, ker niso "zaščiteni", da se bi jih delodajalci bali imeti v službi do konca karijere. Brez težav iz intenzivne in stresne , na primer prodajne funkcije, ali funkcije managerja na zelo zahtevnem mestu, zaposleni po 50-tem, 55-em letu starosti preide na kakšno manj obremenilno mesto za temu primerno nižjo plačo, pa so vsi srečni in zadovoljni, itd. 

Btw, slednje omenjam zato, ker sem v recentnih 12-13 mesecev slišal že v svojem ožjem okolju neverjetno število grozljivih zgodb o odpuščanju petdesetletnikov v SLO, o njihovi nezapoljivosti in gnusnih zgodbah o tem, da jih pri prijavah za razpisana dela ne le niti ne povohajo, niti toliko kulture več ni, da bi jim odgovorili, da jih niso izbrali. Po emailu recimo. Že tri znance imam, ki so odšli v tujino za kruhom v starosti and 50 let. pri čemer ej eden bil odpuščen "prijazno" z "nagrado" in slinastim pojasnilom, da je on super, ma ga "preprosto ne upajo obdržati, ker so težki časi in bodo mogoče čez nekaj časa morali odpuščati on bo pa neodpustljiv". Krasno!

Vse to me fascinira zato, ker smo očitno šele zdaj v kriznih časih izvedeli kako zelo moralno gnila družba oz. sistem smo. Tudi take misli se mi kristalizirajo, da tu pri nas topogledno gre za "kdo o čem, kurba o poštenju, a naši kumunajzer politiki o zaščiti deloucev in solidarnosti" in "Kovačeva kobila je vedno bosa".

Namreč, po ureditivi in po politični doktrini, ki v nas de facto vlada, smo težka kumunajzer đamahirija, ki so jo polna usta "zaščite deloucev", "solidarnosti", "pravičnosti", "enakosti", "sočutja" in so nam zakoni in ustava polni "socialne države" in "pravne države" ipd. Vsa ta navlaka je očitno samo izraz institucionalizirane zlaganosti, sprenevedanja in dvoličnosti države, režima in predvsem politike, ki je esencialno roparska/predatorska, sebična in fašistična. Moja mati je vedno govorila, družina ali družba, kjer vse temelji na kraji in ropu, prej ali slej skrahira in jo hudič vzame. Če ne v prvi, pa v eni izmed naslednjih generacij.

Na Dunaju se nihče, niti povsem nekvalificirani, niti oberkvalificirani ne tresejo od strahu, ko izgubijo službo. Ker imajo sistem zavarovanja od nezaposlenosti, ki je fer in funkcionira in ker vsi vedo oz. utemeljeno pozitivno čutijo, da bodo zaposlitev "v kratkem" dobili. A tudi zato, ker jim država ne pobere 60% prihodka brez kapice, pa zato tudi sirotinjske prihodke do 50k letno služeči delavci uspejo dati kaj na stran, da niso čisto na prepihu, če se jim zalomi, da službo izgubijo za dalj časa. 

In še to, celoten sistem je tako normalen, fer in učinkovit, da tako "arbeitsamt", kot nezaposleni, iskreno in zavzeto in seriozno brez blefiranja iščejo delo. Govoril sem s stotinami ljudi, nihče nikdar ni iskal delo dlje kot 8 mesecev, bolj pa gre za 2-5 mesecev dolga obdobja. Prav tako sem spoznal veliko oseb, ki so dobile odpoved in praktično v enem tednu začeli delati drugje.

Mi moramo čimprej odpraviti našo sjebano rdečetalibansko delovno in davčno-prispevkovno in pokojninsko zakonodajo in kumunajzarski sistem "reket-renta-uravnilovka-v--enaki-bedi", pa bomo zelo pozitivno presenečeni kakšne vse nepričakovane rezultate to lahko daja.

Link

Ni komentarjev: