ponedeljek, 6. februar 2012

1569787 - "prednosti" javnosektorske zaposlitve v normalnih državah

V zahodnih državah, v katerih niso imeli komunističnega eksperimenta in v katerem država/ureditev ni bila v violentnih dogodkih zamenjana 5 krat v 100 letih, je vsakomur že v gensko kodo zakodirano znanje, ki veleva: Hočeš benefit (ti mu praviš "upside") večje varnosti delovnega mesta, ne v smislu neodpustljivosti, temveč v smislu, da ti tvoj delodajalec ni v celoti na prepihu prostega trga s tako visoko možnostjo, da propade, kot recimo realni sektor, potem idi v javni sektor delat. In živeti mediokritetski lajfstajl državnega uradnika.

Cena, ki jo boš pri tem plačal je, da ne boš mogel sanjati o največjih plačah v državi, o atraktivnih službenih avtomobilih, o atraktivnih paketih nagrajevanja z možnimi fantastičnimi varijabilnimi deli plače in nagradami, ki so navzgor neomejene in so odvisne le od rezultata. Dodatni benefit (tvoj "upside") ti je pa, da tvoja plača ne bo niti med najnižjimi v državi, temveč praviloma odločno nadpovprečna. Tvoji kolegi bodo vknjižili po več mesecev med karijero, ko bodo brez službe, ti jo boš imel ves čas, itd.

In ader wordz, reči hočem, da na RazvitemZapadu™ tisti, ki imajo aspiracijo voziti službeni BMW 6 Gran Coupe ali Aston martin ali celo kaj hujšega; pa imeti plačo na primer 330 tisoč EUR z realno možnostjo da zaslužijo tudi po 600 in več taužent, z možnostjo da med karijero napredujejo na CxO nivo in prejemajo 100 milijonov plače in se okoli fljakajo s firminim jetom, itd, pač ne le ne pomislijo na službo plačano iz državne sise, temveč se jim ta celo gabi. Evo, jaz recimo ne bi konkuriral za državno službo niti če bi bil že 3 leta nezaposlen. Meni se to zdi kot da si bi sam odrezal najprej jajc apotem pa še kurca. Takle mamo pr nas shamanovih, jebatga.

In tudi to hočem reči, kdor se odloči za službo plačano iz državne sise, pač ne more sanjati nekakšne 13. in 14. plače in službene Aston Martin kurete. Država ni Cisco ali Apple. In da se razumemo, tudi Cisco/Apple ima recepcioniste, pravnike, asistentke in podobno zaledno podporo, ki ima fiksne plače in nimajo nikakršnih 13. in 14. plač in podobnih čudes. 

Nagrada v formi cca 8% od letne plače se lahko po diskreciji uprave izplača poprej naštetim kategorijam zaposlenih, če je celotna firma presegla plane preko določene meje. Skratka, tudi znotraj Cisca imaš diferenciajacijo. Hočeš high risk, da podbaciš s planom in dobiš nogo, idi v prodajo, ali na mesto managerja kjerkoli. Nagrada? Tudi do preko 100% letne plače. oz. to navzgor sploh ni formalno omejeno, ker se eksponencialno viša s preseganjem rezultata čez 100%. 

Omejitev je edino fizika in realni svet. Nameč, malokdo zmore v dobro vodeni firmi, z dobrimi planerji in nadrejenimi managerji, ki poznajo posel in trg, preseči prodajni plan za več kot recimo 10%, kaj šele fantastičnih 50%. Če se mu pa zalomi pa po pravilih firme preseže plan, bo pač potrjeno da je dober in da dobro dela, pa bo dobil večkratnik letne plače kot varijabilni del plače. Pravnik, asistentka, planer in podobne zaledne službe, pa te možnosti nimajo, niso pa tudi ne na prepihu rizikov in pod grožnjo odpovedi, če plan ni dosežen.

Na koncu povsod najdemo isti mehanizem - kolikor rizika nosiš, toliko benefitov v ekstra plačilu smeš biti deležen. Kdor reskira dobi možnost, oz. loto listek, da profitira. Tudi dovtipni Gorenjec, ki sedi pred TiVU in se trese, če bo al ne bo zadel na lotu, in boga prosi, da bi mu dal da zadene, od boga dobi odgovor: "Ma, pomagal bi ti mona, ma daj vsaj toliko reskiraj pa vplačaj en listek, jebenti"

In še en aspekt je tu. Oni dan sem naredil izračun za mangerja X grupe na Hrvaškem in managerja zaposlenega v firmi v lasti iste grupe v Sloveniji. Pri enakem delu, enakem bruto, oni na Hrvaškem ne potrebuje nikakršnih formalno mu podeljenih dodatkov in trinajstih in štirinajstih plač. On dobi 8% več neto in firmo stane 9% manj že zato, ker je država manj požrešna: Čeprav sta obe državi semi-kumunajzarski davčni bananarepubliki, je Hrvatistan pač malo manjša. Navkljub temu, da nima niti prevoz na delo, niti malice, niti regresa, dobi hravt pri enakme bruto več, naš pa po zakonu vse to ima. Je takorekoč povsem "nezaščiten" revež, pa firmo stane 9% manj, sam pa dobi 8% več od kolega v SLO, k neto plači katerega smo prišteli vse malce, regrese in podobna "zaščitniška" slepilna jajca.

Da niti ne omenjam,da izračun za tretje države, kejr imajo socialne kapice in nižje davke, sliko samo še bolj izboljša v korist tako zaposlenega kot podjetja. Kakšen smisel ima debata o 13. plači in o jebeni plačani malici v tem kontekstu? Vprašanje je zgolj retorično, seveda. To so realsoc debate o realsoc kategorijah z realsoc miselnimi vzorci.

PS
Apropo realsoc miselnih vzorcev, huronsko sem se nasmejal, ko je neka novinarka, pač v maniri naših žurnalistov, napisala: "Vlada sprejela uredbo, plače bodo nižje, plače managerjem omejene na 12500 EUR". Ena od asistentk v naši firmi pa na kosilu prestrašeno vpraša. "Kako bo to zdaj zadevalo nas, mislim to z nižjimi plačami?". hehe. No further comment your honor & Nič se nam ni treba čuditi, če pa novinarji pišejo tak, kot da je na svetu samo javni sektor, oz. tak, da je iz dobesedno prebranega teksta videti, da lahko vlada omeji vse plače, tudi one v zasebnem sektorju. Auuu! 

Res je da vsak ve, da se odločitve vlade lahko nanašajo le na javni sektor, vendar je res tudi, da novinarji lahko reskirajo tistih par besed za blondne tajnice (in ne samo za njih, hehe) pa napišejo: "Vlada omejila plače v javnem sektorju, za managerje podjetij v državni ingerenci omejitev 12500..." ne pa, da se nam sirota tajnica ustraši, da ji vlada lahko zniža bruto plačo, hehe.

Link

Ni komentarjev: