ponedeljek, 27. februar 2012

1595424 - Miran77 o odsotnosti pristne socialdemokratske levice

[mataj]
PS in SD ni levica, ampak desnica z levo folkloro.

Čestitke za tole.

Prave socialdemokratske levice v Sloveniji dejansko ni, še manj komunistične. Samo banda podalpskih kmetavzarskih opičnjakov, ki se že od pamtiveka dalje grebejo za lepšo njivo od sosedove. Edina razlika je, da naši "levičarji" svoje primitivne egoistične nagone pač udejanjajo pod praporom rdeče zvezde, namesto pod praporom črnega križa. Pri naši današnji levici je "solidarnost" le na papirju, v resnici jih boli kurac za to.

En redkih izvirnih, iskrenih, patriotskih in demokratičnih slovenskih levičarjev je bil Ivan Cankar. In jasno je, da ga podalpsko pleme ni nikoli v resnici razumelo, niti se ni nikoli resnično navezalo na njegove ideale. Raje se je razdelilo na rdeče in črne kmetavzarje, ki en drugega besno otepajo s kolom po glavi, za pridobitev vsake, tudi najmanjše materialne koristi.

Če bi obveljala v slovenski socialdemokraciji Cankarjeva smer, kot kontrapol Koroščevemu in Krekovemu klerikalizmu, bi bili danes razviti vsaj podobno kot Avstrija.

Ker pa je prevladala smer Čebinskega kongresa in za 45 let iztrebila vse ostale politične opcije, smo tam, kjer smo. In tudi zato danes vse, kar v Sloveniji poskuša biti levica, prej ali slej podleže Kučanovi gravitaciji in se neizogibno zvrne v njegovo ritno luknjo, od koder ni izhoda.

Ja... V Sloveniji si želim prave, močne, moderne socialdemokratske stranke, ki bi dosledno zagovarjala višjo obdavčitev bogatih, enakopravnejšo distribucijo nacionalnega premoženja, strpno in brez žalitev nasprotnega tabora uveljavljala liberalno socialno miselnost, in ki bi se bila istočasno sposobna eksplicitno odpovedati mračnim duhovom preteklosti. Pizda, želim si slovensko levico, ki bi bila vsaj toliko cool, kot je avstijska, britanska ali danska.

Morda je to utopija. Ampak jebiga, poskusili smo že vse ostalo, od konservativizma do liberalizma. Morda bo enkrat čas tudi za resnično, iskreno socialdemokracijo.

Evo, in tule še ideja, kako v moji knjigi zgleda pravi levičar, ki ga lahko spoštujem. Ladies and gentlemen, I give you Tony Benn:

www.youtube.com/watc...8qC8KKdkeU

Link

Ni komentarjev: