torek, 7. februar 2012

1570841 - prigode o slovenski plačilni disciplini

[dedamraz]
Predstavljajte si, da greste v trgovnino, na blagajni pa, namesto, da bi plačali, blagajničarki jezno razložite, da naj bo srečna, saj ji boste čez kako leto ali dve plačali 20% računa.
Pr nas tako neplačevanje računov celo spodbujamo. Dober podjetnik pri nas ne skbi za korekne odnose s svojim partnerji, ampak podjetje namerno krmari proti prisilni poravnavi. Saj bo po njej lahko podjetje ponovno zagnal, vsi računi pa bodo plačani z 80% popusta.

Točno tako. Nekoč na začetku karijere sem se na kratko zaposlil v velikem slovenskem koncernu.
Po seriji sestankov z enim od dobaviteljev sem nekega dne na kolegij prinesel poročilo z nekaj vprašanji za glavnega direktorja in direktorja financ. Šlo je za to, da je tisti dobavitelj bil nervozen, ker mu dolgujemo par meljončkov dojčmark in je za nadaljevanje dobav insistiral na takojšnji vrnitvi dela dolga. Rekel je, ni problem, vi ste meni sicer najboljši bančni denarni plasma ta hip, saj mi plačujete zamudne obresti, tudi to vem, da imate keša ko dreka, ma ipak, zdaj insistiram, da mi vsaj del plačate takoj.

Vedoč, da imamo gosposki, udoben in božanski kešflou, vedoč, da imamo keša, da ne vemo kam bi žnjim, sem začudeno vrapašal približno tako: Kolega Finančnik Financijevič, kali niste ravnokar kolegiju poročal, da imamo "plasiranih" preko 20 milijonov dojčmark? Odgovor je bil en kratek in rezoluten "Jap!". Kali niste ravnotako lihkar predstavil projekcijo kešflova za naslenjih 9 mesecev, kjer imamo same pinky rožice in nirvano vobče? "jap" je spet bil odgovor.

Pa koji kurac potem ne plačamo jebenih par sto tisočakov, ali še raje vse in nehamo plačevati jebene zamudne obresti, to je metati peneze stran skozi okno.

Odgovoril je. "Najboljši penezi so tisti penezi, ki jih ne plačaš svojim dobaviteljem". ( Smatrji naljeva, Slovenska šola financ, hehe)

Glavni diretore se je ob odgovoru svojega financista in consigliereja v isti osebi, hehe, samo kezil kot Mona Liza ter, potem ko je nehal milo občudovati svojega financista, me zdolgočaseno vprašal: "Kva, a oni se buni al kva? Koji kurac se buni, saj vendar ve, da mu bomo plačali, saj smo mu še zmeram. Dobro, dobro, Finančni, daj plačaj mu tole, da gremo naprej.

To logiko, to moralnohorizontalno držo in tovrstno sprijenost in lopovsko-nategunski guard, opazujem ves čas v SLO poslovnem okolju. Prav imaš, vsem tem pizdekom bi bilo treba postaviti točen tak interfejs kot namiguješ - eskimski Solar pejment termz - "pare na sucne bre", pa ti dam robo oz. storitev, Cash and carry guard! Plačaj vnaprej, pa fukaj, če ti pa ne stopi - sikter!

Link

Ni komentarjev: