sobota, 15. september 2012

1816905 - Neuvrscen o osvobajanju Primorske

Dejstvo je, da priključitev vzh. jadranske obale ni bila ravno nek unikaten dogodek. Italija je polega tega izgubila (ne štejemo osvojitev po vzponu Mussolinija) tudi Dodekanez (Rodos in še nekaj otokov ob turški obali, ki so danes grški), Libijo, Eritrejo, dele Somalije in tudi nekaj ozemlja v Primorskih Alpah (Francija). Tudi južno Tirolsko bi najverjetneje, če Avstrijci ne bi prispevali Hitlerja in se preveč očitno navdušeno priključili nacistični Nemčiji. Koliko raznih odporniških in prozavezniških gibanj je že bilo na naštetih ozemljih?

Kar se tiče meje z Jugoslavijo, Italija je z invazijo 6. aprila 1941 sama prekršila rapallsko pogodbo in s tem odprla možnost nove razmejitve. Že samo to + Tigr + v mednarodni javnosti dokumentirana fašistična maltretiranja slovenskih domoljubov bi bila več kot zadosten temelj za popravek meje v našo korist. Možna bi celo bila razmejitev pred 1. sv. vojno, torej bi dobili ozemlje vse do predmestja Palmanove. No, za Churchilla vemo, da je bil antikomunist in je z zelo stisnjenimi zobmi šel v pakt s Stalinom, in on si je vbil v glavo, da je Trst strateško preveč pomemben, da bi ga tlačil komunistični škorenj, kar je tudi lepo dopovedal Titu. Lahko bi dobili vsaj Gorico, ampak so se ji naši vrli komunisti odpovedali, da bi italijanski komunist Togliatti zmagal na volitvah. Ob tem so verjetno že vedeli, da bodo udarniško zgradili Novo Gorico, kljub temu so pustili, da so Goriška Brda ostala skoraj izolirana (razen okoli riti v žep čez Plave po cesti, ki si še danes komajda zasluži to ime) in šele 30 let po vojni so se v osimskih sporazumih zmenili za koridor cesto čez it. ozemlje. In ko smo že pri sporazumih, z rimsko pogodbo smo "osvoboditev" (oz. ezulsko lastnino) morali celo plačati. Če pustimo ob strani, da so komunistične oblasti s tem priznale hajdučenje, se vprašajmo glede pravnega termina: torej je šlo za priključitev ali nakup Primorske? Koliko so pa že plačali Grki, Libijci, Eritrejci, Somalijci in Francozi?

In če gledamo na te pridobitve z italijanskimi očmi, za revščino od kraškega skalovja, notranjskih vukoj*bin in Posočja (pa krasna bistra hči planin gor ali dol) jim je zagotovo dol viselo, morda bi jokali za Vipavsko dolino, če ne bi pridelka sproti odnašala burja, tudi kakšni Beneški Sloveniji bi se odpovedali in danes žalujejo le za Istro, pa še to za obalnimi mesti. Uspelo pa jim je ubraniti glavni trofeji: Trst in Gorico.

In kaj so Primorci sploh dobili po vojni? Ne kaj dosti več, kot to, da so smeli govoriti slovensko. Fašizem je zamenjal komunizem, torej podobno sranje, drugo pakovanje. Sam bog ve, koliko Slovencev je končalo v fojbah, koliko se jih je pridružilo ezulom in koliko jih je k "okupatorjem" prebegnilo kasneje. Prej enovito regijo je presekala nova strogo zastražena in zaprta meja, s "tepihovanji" in maltretiranji lastnikov tik ob mejni črti, da ne omenjamo, da se je bilo treba po marsikaj odpraviti na ono stran meje, k včerajšnjim "fašistom". No, imeli so vsaj to prednost pred kontinentalci, da so se z maloobmejnimi prepustnicami lahko izognili gneči na mejnih prehodih.

In za konec, koliko Primorcev je že ugotovilo, da se priložnostno čiščenje tržaških WCjev bolj splača kot "častnejše" delo v osvobojeni domovini? In koliko klenih Primorcev si je samo v zadnjih letih (po "padcu meja") v Italiji poiskalo vsaj delo če že ne tudi bivališča?

Link

Ni komentarjev: