sreda, 12. januar 2011

1058898 - notarski "prispevek" k nepremičninski pravni varnosti

[bc123a]
Notarji so (ne vem ce se je to kaj spremenilo) pri kupoprodajnih pogodbah za stanovanja samo overjali podpis. A je to tako tezko razumeti?

Mislim razumem srd proti notarjem glede njihovih precenjenih oligopolisticnih storitev ... tudi ta overitev podpisa je usrano predraga ...

Ampak ce si idiot in ne razumes tega, da overitev podpisa pac ne pomeni, da bo notar pogledal ali si se dobro izpogajal za pogodbo (ali pa se v ZK pogledal ali ne kupujes macka v zaklju), potem ... boljse da ne peljes nobenega pravnega posla.

Vem, BiSi, vem, zato sem tudi rekel, da je tu šlo za "krivico" države oz. notarjev zaradi prispevka k ustvarjanju privida varnosti tudi preko teh kurčevih overovitev, ne pa za formalno-pravno odgovornost in krivdo. 

Sam sem bil pred notarko ziljonkrat. Ne vem kako je drugje, ma meni moja notarka vse spise prebere v nulo in se na vseh bistvenih koncih ustavi in se prepriča, da štekam konsekvence. Nič asumpcij tipa, pa saj ej shaman pismen, valda da to mroa vedeti. Niča asumpcij! Dvomim, da so v tistih ekscesih to počeli. Dvomim, da so proaktivno vsakemu kupcu obrazložili in na čeri opozorili in tolmačili pravne pasti.

Glede na to, da se vera v red ter wishfulthinking-izkrivljena percepcija notarske vloge s strani kupcev nadaljuje tudi danes, celo pri najbolj izobraženih državljanih, bi bilo boljše, bodisi notarjem dejansko podeliti nekaj v tem smislu, bodisi imeti v uporabi kakšno drugo formo, ki že sama po sebi napotuje kupca na percepcijo, da varnosti v teh transakcijah v bistvu NI oz. da bo formalne in zgolj teoretične pogodbene varnosti le toliko, kolikor si jo sam v pogodbah izbori, ter, da "d.o.o." na koncu imena pravne osebe s katero stopa v pravni odnos ni zgolj nepomemben okrasek. Recimo to vprašanje notarja čisto na začetku ko bere kdo s kom kaj sklepa: "Ali se zavedate, da v primeru insolventnosti in stečaja te firme lahko izgubite vse, ker se lotevate zelo tvegane transakcije, ker kupujete neobstoječo nepremičnino?" Bi pomagalo vsaj malo, kanede?

Kupec je najbolj varen, ko gre na tržnico, sam nabere jabolka jih plača s kešom in odnese. Oba, kupec in prodajalec sta tako najbolj varna.
S stanovanji se morajo država in sodelujoči v transakcijiah truditi čimbolj približati tej branjevski obliki transakcije: videl z vseh aspektov, prijel v roko, plačal in v trajno posest prevzel. Ne pa fakin megla plačana 3 leta vnaprej neki vegradovski lopovski spaki, ki je profite skrila v Lichtestein, firmo pa v stečaj pognala, vmes pa malo kupčevih in državnih penezof šenkala gospodinjstvu Simone Dimic.

Nisi komentiral ostalega, država bi posredno lahko naredila veliko veliko več, recimo s tem, da ne dovoli prometa z nepremičninami nevpisanimi v ZK in prometa z nepremičninami, ki niso bremen proste in z do nujnega nivoja še nezaključenimi nepremičninami, razen če kupec pogodbeno eksplicitno prevzame tudi breme in se tisti v čigar korist je breme vknjiženo s prenosom prav tako eksplicite strinja. 

No, tu je pa potem rola notarja lahko takoj povsem drugačna. A vsega država niti ne sme prepustiti zgolj volji kupca in hipotekarnega upnika in prodajalca. Ker skupnost/okolje prav tako ima interese. Na primer, jaz prodaje stanovanj v bloku okrog katerega ni posajena zadnja s projektom predvidena platana in ni posijana trava, ne bi dovolil. Ker vse to spada v dokončanje po projektu, akr bi zahteval kar za uporabno dovoljenje. Mora spadati.

Namiguje nam pa ta, sicer napačna percepcija kupcev, na "predlog kupcev", da naj država opremi recimo notarje s sposobnostjo in pravico in obveznostjo do določenih preverb, ki bi potem bile temelj višanja pravne varnosti v transakcijah, ki oži prostor nategunom oz. prevarantom oz. neodgovornim in lahkomislenim investitorjem. 

Skratka, jap vem, formalno-pravno notarji niso te vloge imeli, niti jo imajo danes, lahko bi pa imeli kvalitetnejšo rolo, ki prispeva k višanju pravne varnosti in reda. Oni ali kdo drug, A to je druga zgodba.

Lahko se pa gremo tudi total divji zahod, boljševistično talibansko percepcijo sproščenosti trga nepremičnin in pravne varnosti v državi na robu anarhije, ko si vsak sam zagotovi varnost v svojem perimetru, hehe, sam pol je treba z zakonom dovoliti nakup pištol in pušk in to pa to.

Država se naj neha vmešavati in regulirati na način preseravanja in butalskega izživljanja nekšnih metelkovskih pedrov, ki jih kao skrbijo spomeniki, pa nam Plečnikov stadion zato sramotno razpada sredi prestolnice. 

Dočim ta vrsta regualcije in zagotavljanja reda in pravne varnosti, ki jo elaboriram, ni odmik od svobode, ampak garant svobode. Obstaja namreč normalna, zaželena, koristna regulacija in obstaja tudi nesprejemljiva presežna in ekscesna regulacija. Z dobro regulacijo je tako kot z uporabo žajfe iz higijenskih razlogov. Ni treba ugibat: mi imamo nesprejemljive regulacije v presežkih, koristne pa nam manjka, ali pa jo ponekod sploh ni.

Btw, točno takšno nespametno regulatorno ravnanje in neravnanje vlad po svetu, zlobirano od podobnih predatorskih žepotrpnih pizdekof - lovilcev kvartalnih KPI-motherfucker kazalcev rasti in "uspeha", je botrovalo recimo tej svetovni recesiji. Toliko o tem, kako biblične razsežnosti ima lahko neustrezno reguliranje in nereguliranje in nezagotavljanje serioznega nadzora nad riziki. 

Reguli, ki so v korist svobode državljanov, prostega trga in pravne varnosti državljanov in pravnih oseb so vedno dobrodošli. Reguli, ki otežujejo delo, ker se pederski metelkovski fiškal temeljem njih lahko izživlja nad investitorjem v Plečnikov štadion, pa so škodljivi. 

Evo, pa smo spet tam. Mera! Mera in modra distinkcija! Ločevanje med dobrim in slabim holesterolom. Prakse, ki krasijo recimo Germane in ne birokratski talibanizem, in tudi ne utopistične, ekstremistične, anarhistične predstave boljševikov o svobodi trga, ki jo hočejo prakticirati kar v paru s posvečenimi kartelnimi praksami opravičevanimi z višjimi cilji. V kombinaciji z interentnimi očesi, ki naj na silo zagotovijo zunanji videz spoštovanja nacije do dildoidnih sodomistov na oblasti. Vse to je ključno za pravno varnost. Da o sodniji, ki naj vskoči, ko se navkljub modrosti sfiži, niti ne govorimo.

Link

Ni komentarjev: