sobota, 15. januar 2011

1062923 - predlogi za davčno reformo

1) znižanje davkov na plače ( davke na plače tistih, ki zaslužijo do 1.000€ je potrebno znižati za polovico )
2) ukinitev davkov na najemnine
3) znižanje davkov za podjetja

Dokler na tvoji WEB strani namesto mambođambo šmorna pod 1), 2) in 3) ne bo pisalo to:

1) Davek na vse vrste prihodkov, vseh tipov davkozavezancev, fizičnih in pravnih oseb brez razlike, se zaračuna v enotni stopnji v višini X%, ne višji od 20%, s pragom oprostitve od davka za vse enako do višine davčne osnove 18 tisoč EUR letno...

V državnih regulih in praksi pa hkrati doseženo tudi to:

Vrednost X se določi tako, da se sedanji javni sektor oz. množice ljudi, ki prejemajo dohodke iz proračuna zmanjša za polovico. Država odproda vsa podjetja, banke in druge družbe v lasti države, ki jih ne potrebuje za zagotavljanje temeljnih funkcij države, denar pa nakaže v poseben sklad za pokojnine sirotinje, ki so jo nategnili v času t.i. socializma, ko pa te pomrejo pa to postane poseben sklad za pomoč revežem. Vsekakor pa država ne sme opravljati niti ene same komercialne dejavnosti, ki jo lahko opravljajo zasebna podjetja.

Državi se zadolževanje prepove s spremembo Ustave.
PAYGo sistem se bodisi odpravi in nadomesti s čilenskemu podobnim sistemom, bodisi se para-davek obvezni t.i. "prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje" okapiči, omeji na višino maksimalno 200 EUR na mesec. In na to izračuna fer renta.
Obvezni para-davek t.i. "prispevek za zdravstvo" se prav tako omeji na maksimalnih 200 EUR na mesec. In na to zagotovi fer obseg storitev.
Paradavki tipa "TV naročnina" se ukinejo. Naj kodirajo oddaje in kdor hoče gledati naj se naroči.
Paradavki tipa "cestnina" se do razumne meje obračunajo ob registrciji vozila, ali pa za osebna vozila ukinejo, saj je enako količino davkov možno nabrati in za ta namen uporabiti tudi tako, da se tisti X ustrezno prilagodi.

...Skratka, dokler ne bo v programu tvojega društva zagotovljeno vsaj vse kar je zgoraj našteto, se ti jaz v takšno društvo nikoli ne včlanim.

Glede tvoje fokusiranosti na nepremičnine, si očitno nekdo ki ima nekaj nepremičnin in bi rad izlobiral, da je to neobdavčeno ali zelo malo obdavčeno. To je stara tovariška fora, saj je že orto-komunajzar rahmetli Jože Božiček "izlobiral", da so čisti prihodki iz najemnin, potem ko so jih na bogato zmanjšali za normirane stroške, bili de facto izvzeti iz dohodninske progresije in postali cedularen davek po enotni efektivni stopnji, ki se meri v enomestnih številkah. Zato, ker je med komunitično nomenklaturo to bila daleč najbolj priljubljena oblika investiranja in služenja dodatnih rent. Običajno neobdavčeno ali davko-izogibalno, tak da se plača zgolj del davka. Vse v škodo najemodajalcev in ostalih davkoplačevalcev.

No, glede tega bi jaz tudi te, dejansko ustvarjene dodane vrednosti (od osnove, ki ostane po odbitku amortizacije in normiranih stroškov vzdrževanja, ali dejanskih stroškov do razumne normirane višine) preprosto obdavčil kot vsak drug prihodek. Po enotni stopnji. Cedularno.

Seveda se je moč strinjati, da nepremičnine ki se ne oddajajo do določene velikosti niso obdavčene, če so pa prva ali edina nepremičnina v kateri lastnik živi, pa bi sploh bil đeneros. Neoddajane nepremičnine, ki niso v funkciji stanovanja lastnika, pa bi bile enako obdavčene, ne bi pa imele priznanih stroškov recimo, kar bi motiviralo k dajanju v prijavljeno gospodarsko funkcijo. 

Ma, jaz se bi topogledno zgledoval po kakšni pametni in z dobrimi rešitvami izvajani praksi iz tujine, kjer komunističnega eksperimenta ni bilo. Vsekakor bi vodilni načeli morali biti, ali gre za premoženje kupljeno z že obdavčenimi penezi in ali gre za gospodarsko dejavnost - oddajanje in ali se v nepremičnini stanuje oz. ga podjetje ali kmetija uporablja za svojo dejavnost. 

Za ilustracijo, če Telekom kupi, ali si zgradi nepremičnino v kateri namesti svojo opremo, potem pa vse skupaj preslika oz. vgradi v ceno svoje storitve po ceni kakršno mu trg prizna, od katere potem po odbitku amortizacije in drugih davčno priznanih stroškov, recimo plača X% gori omenjenega enotnega davka na prihodek, potem mora tudi vsak drug prihodovalec iz najemnine za nepremičnino od osnove plačati X% davka.

Oni, ki v svoji živi, pa recimo do kvadrature XYZ metrov pa ne plača nič. Ali pa sploh ne plača davka na takšno nepremičnino.

Link

Ni komentarjev: