sreda, 30. marec 2011

1156073 - zakaj multinacionalke odhajajo

[shevchenko]
teza, da so za odhod multinacionalk krivi visoki davki, je dokaj vprasljiva. ce temu, da se bo ukinilo nekaj delovnih mest, sploh lahko pravimo odhod.

je pa nekaj drugega res. place v sloveniji so precej visje kot tiste v bolgariji. V EU so ze vedeli, zakaj so na lepe oci v unijo spustili bolgare in romune. posledicno bodo lahko po vsej evropi nizali mezde in to opravicevali s tem, ces, bomo sli pa tja!

dejstvo je, da ce bo multinacionalki splacalo imeti poslovalnico tule jo bo imela, ce pa za to ne bo poslovnega interesa, tudi 1% davki ne bodo pomagali. davki so pac nekaj normalnega. jasno, vsa podjetja bi imela nizje davke, ampak vsa podjetja bi tudi najraje imela monopol, pa tega ne dovolimo. zakaj ze ne?

tole klobasanje o davkih je postalo ze tecno... je pa hecno, ko pa ljudje hocejo imeti nekaj zastonj, se takoj usuje mnozica ocitkov - poglej ga slovenskega prasca, zastonj hoce imeti. ko hoce manj placati multinaciolka, pa gre za njen "legitimni interes". dvojna merila, ampak nic novega za tale forum tule. pa ne mislim vec replicirat, ker ste postali tecni in zagrenjeni, forumasi.

Ja, če bi gledal samo davek na prihodke podjetja, je teza o visoki obdavčitvi kar bolj netočna in ne samo vprašljiva. Kajti ta davek primerjalno po EU v Sloveniji niti ni visok. (Lahko bi pa Slovenija včasih, iščoč prosperiteto, pokazala kaj poguma in razmislila o tem, da ne lovi povprečja in ne išče izgovore tipa, saj nimamo najvišjih davkov, pa se bi recimo odločila za nižje, ali na gotovih koncih tudi najnižje.

Visoka je obdavčitev in paraobdavčitev dela, ki zelo konkretno zadeva tudi delodajalce, ker del prispevkov plača delodajalec in ker se zadovoljstvo zaposlnega meri po neto in ne po bruto oz. "bruto bruto plačah". 

Tudi pri tej zadevi ni problematičen kar prispevek per se, ni problem, da ima delodajalec to obveznost, niti celo njegov procent, ker to prakso ima zelo zelo veliko držav po svetu, procent je pa spet dokaj neproblematičen. 

Problematično je, da NAVZGOR NI OMEJITVE.

Tu pridemo do hudiča, ki se skriva v podrobnostih. Večina korporacij prisotnih v Sloveniji zaposluje pretežno višje izobražen kader in ali plačuje plače na zgornjem delu lestvice. Tam se potem ta navzgor neomejenost zelo konkretno pozna.
V enem postu v tej niti sem pokazal na primeru dveh visokokvalificiranih oseb z letno plačo 100 tisoč EUR, razmere so pa v bistvu enake tudi že od 15 jurjev naprej po najnovejši modifikaciji dohodninske zakonodaje. V tistem primeru korporacija v Sloveniji plača cca 9 tisoč več, zaposleni pa dobi 9 tisoč manj kot na Hrvaškem, ki je davčna banana republika najslabša takoj za Slovenijo. Diskrepanca je 18 tisoč. Seveda, diskrepanca lahko narase na preko 50 tisoč, če naredimo primerjavo z Rusijo ali kakšno državo v EU z EDS. To je v oni korporaciji iz mojega primera na koncu rezultiralo v tem, da se je zaposlovanje v SLO enoti postopoma zaustavilo, v CRO enoti pa nadaljevalo, kadarkoli je pa bilo potrebno nižati stroške se je odpustilo v SLO pa takoj ali nekaj kasneje zaposlilo v CRO. 

Danes v krizi se delovna mesta zapirajo najprej v državah, kot je SLO. Logično, to je čista in preprosta računica.
Vmes je Slovenija še rožljala z obvezno delitvijo dobička, beri - rožljala sez komunistično eksproprijacijo premoženja investitorjev. 

Nekega dne, ko je kriza naporedovala, je tujim investitorjem v večjem številu, v močni eksploziji odneslo pokrov motorja, pa so rekli: "Fakin komjunist đamahirija! Enough is Enough!" 

Da niti ne omenjam, da so tu plemenske navade pri podeljevanju poslov pod mizo skoraj tako močne in devastativne in dosledne, kot bi cela Slovenija bila en sam klan z otoka Susak, pa se onegavimo izključno medsebojno. Vse podmizno, vse predaranžirano, vedno je v igri maziljenec preddeterminiran za podelitev posla kadar ga financira država, paradržava ali podjetje delno ali v celoti v državni lasti.

Rezime: Problem je obdavčitev in paraobdavčitev dela, ki ga komunisti izvajajo ideološko pogojeno, ker tako udejanjajo nasilno uravnilovko, problem so navzgor neomejeni prispevki, problem je korupcija-podmizenje-politkarteli, problem je popolna odsotnost in sistematičen suspenz prostega trga, ...problem je nasilna uravnilovka povsod in v vsem...problem je komunajzerizem in dekretna ekonomija dogovora pod mizo v vsaki pori narodovega telesa in državne poslovne prakse in v zakonih. Ne bi zanemaril niti gospodarske ksenofobije, ki niti slučajno ni zanemarljiva saj nastaja kot neposreden podaljšek ali posledica nazi-interesa in podmizo-kartelnih orgij, ki jih je v izobilju.

Skratka, lahko si pojemo pesmico: "Don't cry for foreign investors Slovenija, you do not really want them anyway." 
Še to - vsaka debata o investitorjih z domicilom izven Slovenije, ki jim Sloveniaj ni atraktivna, nas naj spomni, da ni nič drugače z domačimi investitorji, kar je najmanj enako velik problem. Zato je za pohvaliti vsak članek, ki v enakem kontekstu obravnava tudi domače investitorje.

Link

Ni komentarjev: