četrtek, 3. januar 2013

1943019 - komentar kolumne "Koliko stane Slovenec?" Karla Lipnika

Gotovo vas kar nekaj meni, da je treba NLB, NKBM in Abanko pustiti v stečaj namesto reševati in da Slovenija ne potrebuje finančnega trga. Vse, ki ste o tem tako prepričani, moram opozoriti, da sta od rešitve NLB in razvitega trga kapitala odvisni tako vaša služba kakor tudi služba vaših otrok. Skratka, manj se bo v Sloveniji vrtelo denarja, nižje bodo plače, manj bo delovnih mest, vse bolj bomo zaostajali za razvitim delom sveta, vse več bomo morali v bolnišnicah plačevati sami in bednejša bo pokojnina (če jo bomo sploh dočakali).

Ehhh, Karel, danes pa ni tvoj dan. Bolje bi ti bilo, da bi ostal modro tiho.
A si pozabil, da v Sloveniji deluje mimo omenjenih treh udbokolhozov oz predvsem Enelbe kolhoza še nekaj bank, med njimi tudi gigant Unicredit? Pozabu? A te banke ne "vrtijo denar"?

Meni je videti, da ga ob naravnem dogodku bankrota omenjenih treh zavoženih večnoizgubarskih kolhozov, zlasti Enelbe udbokolhoza, unicrediti vrteli bistveno več, ker pač, logično, prevzamejo trg za propadlo Enelbe oz za vsem trem omenjenim kolhozom. Skratka, prej Enelbe propade, prej se bo v Sloveniji pričelo vrteti več denarja. A na tak način pa ti ne zmoreš razmišljati, al kak?

Zato se tvoj stavek:

Skratka, manj se bo v Sloveniji vrtelo denarja, nižje bodo plače, manj bo delovnih mest, vse bolj bomo zaostajali za razvitim delom sveta, vse več bomo morali v bolnišnicah plačevati sami in bednejša bo pokojnina (če jo bomo sploh dočakali).

pravilno glasi:

Skratka, prej, ko bomo zavoženi NLB udbokolhoz pustili naravno odmreti, ali ga komu primernemu prodamo alpa magari za en Eur šenkamo, več se bo v Sloveniji vrtelo denarja, višje bodo plače, več bo delovnih mest, vse manj bomo zaostajali za razvitim delom sveta. Zlasti, če to koincidira z odpravo komunistične zakonodaje in odložitvijo komunistov na smetišče zgodovine, čim dlje od oblasti in odločanja.

Tale del o bolnišnicah in pokojninah, pa je res ogaben cenen demagoški agitprop, da sploh ne razumem, čemu si se zatekel v ta cenen kumunajzer populizem:

vse več bomo morali v bolnišnicah plačevati sami in bednejša bo pokojnina (če jo bomo sploh dočakali).

To je sramota, da obstoj ali neobstoj še ene banke povezuješ s prispevki, aludirajoč valda, da nam država pri tem nekaj šenka iz davkov in če bi imeli recimo 20 ali recimo 2000 Enelbe državnih kolozov, "ki vrtijo veliko penezof", in "imajo veliko dobička", bi nam nenadoma ne bllo treba plačevati prispevkov in bi eto v bolnišnicah vse dobili đabest od države, celo pokojnino bi nam država blagorodno dala v celoti podariti. Auuuu!

Dovoli mi, da potolažim tebe in vse podobno gagajoče, tak, da znova javno podam naslednji predlog: Naj se obvezna pokojninska shema in tudi obvezno prispevanje neokapičenih prispevkov v celoti odpravi, pa bomo sami poskrbeli za pokojnine in zdravstveno zavarovanje, pa nam eto uboga, za nas domnevno krvaveča država, ne bo dolžna dajati ničesar.

Ne bo ji treba imeti enelbeje, ki veliko penezof "vrtijo", da bi nam država domnevno "častila" bolnišnice in pokojnine, da kobajagi to nam ne bo treba plačevati.

Odvežimo ubogo državo že enkrat vseh teh dolžnosti in žrtvovanja za nas državljane. Ha?! Kaj praviš? Bi šlo?

Moja računica pravi, da že, če nam država neha zasegati peneze, da niti he govorim o tem, da nam vrne, kar nam je za pokojnine do sedaj zasegla, bomo mi iz tako obdržanega neodvzetega denarja sami našparali več, kot bi sploh kdaj kahko od države prejeli, pa magari, če se bi upokojevali pri 40-ih.

Link

Ni komentarjev: