torek, 15. januar 2013

1962626 - še Miran77 o politični kulturi

"V državah z razvito politično kulturo ob takšnem poročilu KPK ne bi bilo teorij zarot, politiki pa bi sprejeli odgovornost.

To samo dokazuje, da Slovenija pač ni država z razvito politično kulturo. Še vedno smo globoko v tranziciji. Smo država, v kateri sekta Dražgoških Majmunov še vedno nekaznovano prikraja zgodovino, v kateri so totalitarni simboli za nekatere še vedno svetinja, v kateri župan glavnega mesta komaj teden dni po jasno izrečenih obtožbah o njegovi koruptivnosti zaposli svojega poslovnega partnerja na čelo občinskega podjetja, smo država, v kateri upokojeni nekdanji predsednik republike že 40 let neustavljivo prodaja odpustke "svojim" in kreira vedno nove in nove grehe "njihovim".

Smo tranzicijska družba, ki enostavno še ni zrela za KPK, niti za dosledno razumevanje pojma pravna država. To ni krivda sedanjega vodstva KPK, to je krivda 20 letnega gnitja in sumljivega kohabitiranja dveh medsebojno obtožujočih polmafijskih sekt, krivda pobebavljenih medijev, ki namenoma ustvarjajo zamegljeni kaos in trušč, namesto da bi pustili sijati resnici.

Slovenija v marsikakem oziru ni normalna demokratična država, zato je težko pričakovati, da se bo tudi v "aferi KPK" obnašala kot takšna. Iskale se bodo zarote, iskala se bodo ozadja, iskali se bodo izdajalci. To je jasno. Vendar zdaj sledi še šokantni del: politične zarote v Sloveniji so na žalost dejstvo, že od leta 1945 dalje. Obstajajo.

In sodobni Slovenec je v vsem tem trušču vedno znova prepuščen samemu sebi, da poskuša izluščiti, kaj je zarota in kaj ni. In ravno to je narobe. Preveč stvari, ki jih posameznik ne more pravilno presoditi, ker nima na voljo vseh dejstev, je prepuščeno ravno njegovim odločitvam. Ljudstvo se mora izrekati, ali je Janša kriv ali nedolžen, ljudstvo mora razmišljati o tem, ali je kupil svoj avto z maminim kešom ali ne, ljudstvo mora tuhtati, ali se Kučan, Ude in Mencinger na kongresu PSi tako privoščljivo in zadovoljno smejijo le zato, ker so tistega dne pač vstali na pravo nogo, ali pa zato, ker jim je uspel nov Veliki Pok.

Narobe je to, da mora o vseh teh teorijah zarote odločati in presojati ljudstvo. Ker ljudstvo se lahko odloči tudi narobe, lahko križa Kristusa in osvobodi Barabo. Zato bo treba, če bomo želeli živeti v pravni državi, prej ali slej nakloniti našim inštitucijam nek "benefit of a doubt" in jih pustiti, da opravljajo svoj posel. Klemenčič, karkoli si kdo misli o njem, je svoje v tem primeru opravil. Zdaj pa se mora, če želi dokazati svojo kredibilnost in apolitičnost, ekspresno začeti posvečati tudi vsem ostalim očitnim primerom koruptivnosti, ki jih v slovenski politiki in gospodarstvu kar mrgoli.

Dlje kot bo KPK jahala tega medijskega konja, bolj sumljiva bo postajala. Njena misija z izdajo famoznega poročila še zdaleč ni zaključena, dela je še več kot dovolj. Če se bodo sedaj utapljali v soju reflektorskih luči in na tisoč in en način v nedogled pojasnjevali eno in isto zgodbo, se bodo dejansko začeli vmešavati v politiko, s tem pa bodo sami sebe popolnoma razvodeneli in delegitimizirali kot neodvisno državno inštitucijo.

Link

Ni komentarjev: