sreda, 23. januar 2013

1976604 - oQI23IDCN0948R s kopijo pisma bivšega študenta FDV, predvsem o Lukšiču

Naokoli je zaokrozil mail (Fw:Fwd:FW:fwd:FWD:...), ki pripoveduje o tem, kako je znotraj zidov rudece klavzure, valilnice rudecih sovdatov:

(opomba: sledeča pričevanja so iskrena izpoved bivšega študenta FDV, ki je na fakulteti prebil 4 oziroma 5 let - vštevši absolventa). Opisi so posledica lastnih real-life izkušenj.
1. Fakulteta za družbene vede je - čeprav javna fakulteta - politično zelo ozko usmerjena fakulteta (kot nekdanji FSPN), z močnimi povezavami do določenih političnih strank in ideoloških gibanj, medijev. Usmeritev gravitira zelo močno levo, skrajno levo. Ostale usmeritve so zasmehovane, nezaželene. FDV dejansko je "rudeči lemenat" :)
Ta usmeritev se pozna pri opazni odsotnosti pestre argumentirane izmenjave mnenj. Osebno imam nekaj prijateljev, ki so študirali v ZDA in so mi pripovedovali o intenzivni in argumentirani izmenjavi mnenj med študenti (konservativizem, klasični liberalizem, levi socializem). Na FDV tega ni. V moji skupini nas je bilo cca 50 študentov. Od tega nas je bilo max. 7 ne-levih (recimo ene 2 liberalca ostali konservativci), ostali so bili skrajno levo usmerjeni. Pogosto so v izmenjavah mnenj s profesorjem pritrjevali drug drugemu :) To je bilo še podprto z delovanjem "neodvisnega" študentskega združenja Polituss, ki se je proslavilo z organizacijo levih političnih miselnih taborov (na katerih so znova predavali taisti profesorji FDV) in z delovanjem antifašističnega združenja AntiFa (ki je čisto vse ki so odstopali od skrajno leve pozicije smatralo za fašiste).
2. Zanimiva je bila naša obravnava zgodovine politične misli:
Začeli smo s klasično grško filozofijo (Platon, Sokrat, Aristotel), krščansko filozofijo in Tomaža Akvinskega smo seveda nato izpustili, nato smo nekaj povedali o Hobbesu in Locku, nato smo (zelo na hitro) nekaj povedali o očetih ameriške politične misli (Madison, Jefferson, Alexis de Tocqueville), nato smo se ustavili pri francoskih Rousseaju, Montesquieuju, nato pa je že sledil Marx in od tam naprej je bila orientiranost zelo leva. Friedrich Engels, Rosa Luxembourg, Karl Liebknecht, Lenin, Antonio Gramsci, anarhisti in Bakhunin, Giddens in tretja pot (Blair), Chomsky in Naomi Klein, revolucionarna gibanja v Latinski Ameriki (Lukšič je posebno poudaril velik pomen Alliendeja:)) - sošolci so oboževali Castra in Kubo. Veliko je bilo antiameriškega sentimenta (takrat so jenkiji imeli še Busha tako da so moji hipiji na FDVju doživljali prave orgije, ko se je debatiralo o Republkancih in Iraku).
Nekaj navidezne uravnoteženosti je bilo z vključitvijo Webra, Popperja in Durkheima, ampak to je bistveno premalo...
3. Kot sem že opazil - nekatera politična, ideološka, verska prepričanja so bila na FDVju zaničevana, skoraj prepovedana, smešena. Tako recimo pri predmetu Religiologija nisi smel z ničemer namigovati da si veren, če pa je profesor slučajno izvedel, da si katolik si praktično že padel predmet. Sam sem tako svojo vero na izpitu pri izpraševanju zatajil, ker nisem hotel imeti nepotrebnih problemov :)
Zelo so sovražili predvsem nekatere maloštevilne pripadnike podmladka SDS hehe :) Res so bili bogi :) Tako je moj dobri prijatelj imel velike probleme pri nekem profesorju, ker je pri seminarju o političnem dogajanju v Sloveniji v osemdesetih, nedolžno in iskreno napisal, da so bili za uspeh osamosvojitve zelo zaslužni Nova revija, DEMOS in stranke slovenske pomladi. Seminarsko nalogo je moral napisati še enkrat od začetka :)
Tudi maloštevilnim ateističnim klasičnim liberalcem ni bilo lahko. Zelo so jih sovražili predvsem, ker so bili zagovorniki zlobnega neo-liberalizma, reaganomike in thatcherizma. Po prepričanju številnih je bilo to najhujše desetletje po drugi svetovni vojni. Neoliberalci so bili pa itak isto kot klerikalci - fašisti torej :)
4. Mogoče še nekaj od Lukšiča. Lukšič je bil bistveno boljši minister kot pa je bil profesor. Na žalost. Pogosto je zamujal, ni bil pripravljen na predavanjih, ni bil resen, svoje delo je delegiral asistentu (praktično celoten drugi semester predavanj). Spominjam se dveh njegovih modrosti. Prva, ko je za debelo uro zamudil na predavanje in nam tistim ki smo ga še čakali rekel: "Hja kaj pa zdaj. No pa dajmo nekaj reči o komunizmu - vam bom jaz razložil zakaj je komunizem še vedno aktualen." Drugič se mi je vtisnil v spomin ko nam je na prvem predavanju rekel: "Sploh ni pomembno KAJ govorite. tukaj vas bomo naučili KAKO se pove stvari."
4. Noben od mojih sošolcev ni maral kapitalistov. Za grde, zlobne, usrane kapitaliste ni hotel nobeden delat. Posledično so vsi želeli delati v mednarodnih inštitucijah, združenjih - kot prihodni odrešitelji sveta, ali pa v državni upravi na ministrstvih. Ironično je, da tistih nekaj od nas, ki imamo službo, vsi delamo v privat firmah :)
Tako, to je nekaj za pokušino :) upam da vam je teknilo. Če vas še zanima, povejte ;)
Ker je FDV kot ena velika hipijevska sun-is-shining-flowers-are-blooming-peace-is-all-a round-komuna, lahko zaključim s FDVjevskim: "Peace, and may love reign" :)

Link

Ni komentarjev: