nedelja, 11. marec 2012

1611000 - še ena na proračunu parazitirajoča "kulturnica" pametuje o mecenstvu

»V naši državi so, žal, družbeno mnogo bolj cenjeni in priznani posamezniki - gospodarstveniki, zasebniki, odvetniki, bogati dediči -, katerih avtomobil je dražji kot proračun prenosov Metropolitanske opere v Sloveniji, to je 110 tisoč evrov.« Drugače od nas, pravi Iljaševa, si v tujini res uspešen in družbeno priznan šele, ko doniraš denar za kulturo: »Veliko je fundacij in posameznikov, ki nesebično podpirajo kulturne presežke.«

Kot prvo se je treba zavedati, da smo mi, (teh nekaj tisoč naših rdečebaronskih tajkunov in mikrotajkunov gor ali dol), dežela revežev in dežela, razmeroma v primerjavi z drugimi deželami, šibke ekonomije z le redkimi milijardo in več vrednimi koncerni na primer. Reveži so pa slabi kandidati za mecene.

Alpa, če je komu to pregrob in pretežek izraz za dižestirati, mi smo pač dežela nebogatih ljudi. Na primer, naš bogataš - lastnik Diners club-a, je najprej odbljubil, in se s pogodbo zavezal, da bo doniral 200 jurjev za šport, potem se je pa usral, ker mu je to izgledalo preveč, pa pričel prejemnici donacije nažirati, da ona itak ima že dovolj denarja. Vmes je pa javni visibility, ki ga je polučil ko se je prodal kot mecen, (češ, dal je in to đabest iz čiste dobrote smučarski zvezi 200 jurjev penezof), zlorabil, da je prejel nepovratna sredstva v osemkratnem znesku, ki ga je obljubil darovati. Prejel dritto iz davkoplačevalske blagajne.

Če torej pogledamo samo njegov primer in če se ta napačno razmišljajoča gospa ne laže, bi bilo bolje, da bi država tisto nepovratno pomoč, ki jo je galantno častila tajkunu, kar sama namenila za kulturo in za smučarsko zvezo oz. za prenose Metropolitanske opere, saj je tovarišu tajkunu šenkala kar 15 kratnik tega, kar se rabi letno za prenose Metropolitanske opere. V prevodu, za 15 let bi gospa imela tote prenose, če država ne bi dala tajkunu in bi dala raje kar neposredno "kulturi".

Sicer pa, gospa nima kaj preveč pojma kako to v resnici laufa v tujini.

Ja, res je gospa, da v tujini, recimo USA in UK in DE, in FR, "javno prepoznavnost in vidnost", uspešni bizinesmen in elite lovijo načrtno preko organiziranja dobrodelnih prireditev in doniranja. Vendar je to tak, kot če bi eden prinesel svečo na grob, zraven bi pa pripeljal kamere in TV, da zvečer naredijo pohvalen prispevek, ker je na grob prinesel svečo. Junouvotajmiin.

Izjemni über-meceni tipa onega, ki v teh dneh po Nemčiji ljudem v kaslce meče đabest evre, pa so dogodek, ki je bolj redek, kot udarec asteroida velikosti Himalaje v Zemljo.

Tisto česar gospa pa ne vidi je, da se to "mecenstvo in humanitarnost bogatih elit Zapada™", dogaja v vzdušju in okolju hladnokrvnega sebičnega sledenja neposredno izračunljive [materialne in nematerialne a posredno ipak materialne] koristi za "donatorja".

(1) Preko davčnih izvzetij in olajšav. Mi pač imamo požrešno državo, ki tega ne predvideva v takšnem obsegu in na tako čist transaprenten način.

(2) Preko pridobivanja koristi skozi marketinško-oglaševalski efekt te "dobrodelnosti" in "mecenstva". Če neki "ameriški Mermal", rabi recimo vložiti 200 jurjev letno, da bi nek njegov projekt, na primer vodni park, dobil vidnost in prepoznavnost pri odjemalcih in investitorjih, konkretni "Mermal" pa ima preko "mecenstva" zagarantiran celo večji izplen, kot če plača Financam banner in oglas na naslovnici, potem je na dlani, da se mu "mecenstvo" bolj splača oz. vsaj enako splača.

Tako, s fovšljivim, škodoželjnim in podcenjevalno-žaljivim preštevanjem centimetrov in kubikov avtomobilov "premožnih Slovencev", pa gospa ne bo polučila drugega kot odpor do špetirmaherske babure, ki podcenjevalno lamentira o premožnih ljudeh, saj jim eksplicite na nos nabija, češ, da so primtivici, ker imajo luksuzen avto z veliko centimetri. O tem kako in koliko kulture te ljudje konzumirajo in kako ter koliko humanitarnosti eksekutirajo, pa ta afežejevka pač ne more vedeti nič. Sere pa, kot bi kaj vedela. Doživela bo pa odpor in gnus. Kar ji tudi gre! Kdor seje veter - žanje vihar.

Bradu in Angelini, ter Jay Lenotu nihče v USA na nos ne nabija njihovih Rolls Royceov. Hvaležni so jim za njihovo humanitarnost in mecenstvo, Jay pa recimo ne skriva, da mu ugaja pozitivna vidnost, ki jo poluči iz svojega mecenstva in humanitarnosti. In to je to. Avtov ima nekaj deset, vozi se pa v glavnem v Rollsu. Kaj bi mu tota naša nedojebana stalibanizirana afežejevka naredila, če bi živel tu? Groza!

Btw, nekaj takšnih moralistov in nadutežev sem že izprašal o tem zakaj pa oni nosijo raje kakovostne italijanske elegantne šulne namesto recimo lokalnih cenenih, pa zakaj doma potem raje ne jejo s plastičnimi vilicami noži in žlicami, ter iz papirnatih in plastičnih krožnikov, ipd. Zakaj ne živijo kar v "zdravih" "bio" lesenih barakah? Lahko bi, kanede, zato, da lahko več šenkajo za kulturo, kanede? No tam jim pa nenadoma muca papa besede in celo jezika v celoti.

In ader wordz, moj odgovor nedojabni arogantni hinavski paternalistični afežejevki je lahko samo to: Sikter, mona!

Link

Ni komentarjev: