torek, 13. marec 2012

1613304 - Miran77 o prerekvizitih pred nižanjem davkov bogatim

Naivni dogmatični liberalci na Financah spet primerjajo Wukoyebino z Avstrijo in Švico. Kar pa ni le naivno, temveč pravzaprav že nevarno za nadaljnji razvoj te dežele.

Slovenija ima kar se tiče bogatih 2 problema:

- ogromno bogatih v Sloveniji v zadnjih 20 letih ni obogatelo z lastnim znanjem, inovativnostjo in ustvarjalnostjo. Obogateli so s sumljivimi posli z državo, koruptivnostjo, izkoriščanjem familijarnih in političnih povezav, utajami davkov, pretakanjem denarja v Lihtenštajn in Ciper... Hočete nižat davke Hildi Tovšak, Ivanu Zidarju, Zoranu Jankoviču, Bošku Šrotu, Janezu Zemljariču in podobnim ? Be my guest. To so gotovo pravi "job creators", dobrotniki "malega človeka", brezmadežni humani kapitalisti v najboljši maniri Adama Smitha, hehe... Yeah, right.

- bogati Slovenci, ki so obogateli po legalni poti, plačevali davke, ustvarjali delovna mesta, poganjali razvoj, prinašali dodano vrednost in širšo družbeno blaginjo po modelu nevidne roke Adama Smitha (Pečečnik, Tuš, Boscarol, Akrapovič, Oblak, Pečjak, ipd...) se v Wukoyebini žal še vedno prevečkrat mečejo v isti koš z zgoraj naštetimi. Zakaj ? Zaradi nedelujoče pravne države, ki še vedno ni uspela jasno potegniti ločnice, da bi se natančno vedelo, kdo je v tej državi podjetnik, in kdo lopov.

Preden torej govorimo o kakršnemkoli nižanju davkov najbogatejšim, je treba narediti tisto, česar so se bili sposobni lotiti celo na Hrvaškem in v Srbiji: jasno ločiti zrnje od plevela. Plevel mora biti obsojen in izruvan iz njive, zato da bo lahko dobro zrnje klilo in obrodilo prave sadove. Če bomo z davčnimi olajšavami hkrati zalivali zrnje in plevel, bomo podpirali tiste, ki si tega ne zaslužijo, istočasno pa hromili in onemogočali tiste, ki bi si zaslužili.

Torej: first things first. Najprej je treba v tej državi jasno opredeliti, kdo je podjetnik, in kdo lopov.

Link

Ni komentarjev: