petek, 7. december 2012

1913651 - Miran77 z recenzijo kolumne "Upor deluje" Alojza Ihana

Nisem tako prepričan, da tale "upor po slovensko" res deluje.

Zakaj?

Predvsem sem šokiran nad nepričakovano visoko stopnjo popolnega nepoznavanja funkcioniranja moderne države s strani protestnikov. Njihove zahteve so večinoma tako zelo "v luftu", tako nedefinirane in utopične, da bi jih zlahka slišali tudi v kaki afriški ali arabski državi.

Ampak to je nekako logično, če vemo, da povprečni odrasli Slovenec za časa svojega formalnega izobraževanja ni slišal niti besedice o tem, kaj sploh moderna država je, kako se financira in čemu služi. Ob koncu leta 2012 smo tako v situaciji, ko ogromen delež našega delovno aktivnega, odraslega prebivalstva, funkcioniranja demokratične države sploh ne razume. Imamo vsaj 30 do 40% prebivalcev, ki funkcijo države enostavno istovetijo s Titom, socializmom in gradnjo megalomanskih fabrik.

In ker vsi vemo, da starega psa ne moreš naučiti novih trikov, moramo biti realni in spoznati, da bo izredno velik delež našega prebivalstva nostalgijo po Titu in socializmu negoval vse do smrti. S tem deležem prebivalstva, nenavadno destruktivnim in spremembe blokirajočim, bomo morali torej računati še lep čas. Tu se nima smisla slepiti.

Kaj pa lahko storimo DANES? Danes lahko začnemo z izobraževanjem naših otrok in mladine. Našim potomcem lahko omogočimo tisto osnovno izobrazbo o načinu delovanja demokratične države, ki jo je morala sedaj odrasla generacija napaberkovati skupaj iz najrazličnejših virov po čisto volonterskem principu. V osnovne šole je potrebno uvesti redno in formalizirano poučevanje o osnovah demokratične družbe. Kaj je država? Kaj so njene naloge? Kako se financira? Kaj so davki? Od kod prihaja denar za šolstvo, sodstvo, javno upravo, zdravstvo? Zakaj je za državo pomembno imeti zdravo in konkurenčno gospodarstvo? Kaj je zadolževanje in kaj so obresti? Kaj je korupcija in zakaj je slaba? Kaj je utaja davkov in zakaj je slaba? Kaj je siva ekonomija in zakaj je slaba? Kaj so monopoli in zakaj so slabi? Kaj so demokratične volitve in zakaj so dobre? Kako deluje oblast v demokratični državi? Kaj je funkcija sodne, zakonodajalske in izvršilne oblasti?

O vsem tem bi morali DANES začeti poučevati naše otroke. Na razumljivih primerih jim predočiti funkcioniranje moderne demokratične družbe in vlogo posameznika v njej. Pojasniti jim, da mora v taki družbi vsak nekaj prispevati, za kar lahko v zameno pričakuje podporo in pomoč vseh ostalih članov družbe. Pojasniti jim, tudi na primeru današnje Slovenije, zakaj goljufanje in izmikanje odgovornostim neizogibno privede do razkroja in kaosa.

Če začnemo naše potomce o tem izobraževati danes, bodo lahko začeli prevzemati pobudo čez 20 ali 30 let, pod pogojem, da bo Slovenija takrat še obstajala kot država. Edina dolgoročna varianta, da Sloveniji zagotovimo trajen, dober in dostojanstven obstoj je, da začnemo izobraževati naše otroke na popolnoma drugačen način, kakor smo bili izobraženi mi sami. To je izziv za celotno generacijo.

Link

Ni komentarjev: