petek, 28. december 2012

1939264 - o ceni državnega odkupa deleža NLB od KBC

[kzupanc]
Sem pričakoval tukaj na kao finančnem forumu same pohvale za odlično vladno potezo. Pa začnem brat odzive, češ, kako nespametna poteza, predraga delnica itd. Samo tole lahko rečem: Fuj, finančni analfabeti! To je odlična poteza. Tistih par milijonov za državo NI NIČ. Kako lahko resen človek izusti bebavo izjavo, da je praktično zastonj predrago za 22% delež? KBC je bil stisnjen v kot. Je pa logično, da bo država ponudila kakšen cent v namen, da bo imela na prodaj celo banko. Sedaj vidimo, koliko je NLB vredna. Nič. To se je pokazalo in dokazalo, vi pa tumpate, da je še to preveč. Bebci, res!

Nekoč sem bil del evropske ekipe, ki je za ameriško korporacijo kupovala/prevzemals padlega nemškega giganta. Upoštevaje vse socialne in druge kontribucijske obveznosti do delavcev in države, smo se v enem trenutku pogovarjali o čisto podobni par-milijonski simbolični ceni, kot je ta za NLB.

Zakaj? A zato, ker bi firma res bila nenadoma od giganta s 200000 klijenti, ki so bila sama velika evropska podjetja in z vrednosti 8 milijard na borzi, padla na vrednost 2 milijonov? Ne! Razlog je bil v tem, da je negativni offset tistih velikih obveznosti, firmino vrednost pod obračunsko bilančno črto pognal celo v minus, bodočnost je pa tako in tako bila nepredvidljiva.

Mi smo vedeli, da ko plačamo dva milijona lastnikom, da nas čaka še skoraj 3 milijarde obveznosti plus še par milijard investicij z negotovim izidom. Nas je transakcija stala v resnici najmanj 6 milijard.

No, ko se pogovarjaš tu z menoj o NLB, se pogovarjaš z davkoplačevalcem, ki ga je NLB že stala nekaj milijard, ki ga čaka dokapitalizacija iz kakorkoli že rečemo tem dojebavanjem večno izgubarskega udbokolhoza NLB in do migrene velike obveznosti lastništva v nekaj naslednjih letih.

In ader wordz, ta transakcija ni 2 milijona, temveč smo s svoje male ladjice s to potezo ravnokar vrgli še eno, najdebelejšo do sedaj pleteno jekleno vrv in se s tema dvema miljonoma pripeli ba gusarsko ladjo gusarjev etato-reketarjev, neodomibranskih naziinteresnikov skupnoskledarjev , ki nas vleče neznano kam v divje vode bermudskega trikotnika, koder se dogajajo misteriozna izginotja.

Z neznanim izidom, ma so že napovedali najmanj en mejđor rop, ki ga bodo kmalu izvedli in jim zdaj, ko smo trdno pripeti na njih več ne moremo ubežati. Edini dober aranžma bi bil to govno od kolhoza podariti/uvaliti KBC za 2 milijona, hehe, ali pa ga kratkomalo likvidirati v postopku redne likvidacije. Da KBC kot lastnik izpuši enako kot mi. KBC je to že dojel, pa mu je jasno, da ni fasal zgolj 2 milijona simbolične koristi, temveč se je izognil stomilijonskim izgubam. Zato se jim mi nismo. Razlika? Drastična, kume moj, drastična!

Link

Ni komentarjev: