sobota, 29. december 2012

1939507 - e-enfrice o "ugodnem" državnem odkupu belgijskega dela NLB

Zanimivo, koliko sprenevedanja je ob tej transakciji, ki se opisuje kot uspeh finančnega ministra, čeprav gre za totalno polomijo ne samo NLB, ampak slovenskega gospodarstva nasploh.

Belgijci so bili do danes 22 odstotni lastniki vsega, kar zaobsega NLB, tudi njenega še vedno skritega dolga, ki bo očitno na dan prihajal le ob dokapitalizacijah. Tega tujega dolga NLB, ki še ni povsem javen, in bo predmet bodočih dokapitalizacij (skubljenja državljanov), je približno za tri miljarde evrov.

Belgijci so bili torej do danes lastniki 660 milijonov dolga NLB. Danes pa je Šušteršič ta njihov dolg v višini 660 milijonov evrov kupil za 2,6 milijona evrov in slovenskim davkoplačevalcem naredil izgubo v višini 657,4 milijona evrov.

Zelo pomembno je namreč, da je KBC ves ta čas imela svoje predstavnike v upravi in nadzornem odboru. Torej je solidarno kriva za izgubo NLB v višini lastniškega deleža (22%). Če bi Slovenija bila normalna država in bi Janševa vlada bila normalna, potem bi Belgijci lahko zapustili NLB samo potem, ko bi plačali svoj del dolga, to je 660 milijonov evrov.

S kakšnim vložkom so Belgijci prišli v NLB in kako so doslej sodelovali v dokapitalizacijah, je povsem nepomembno.

Predstavljate si, da ste na svojem TR nekaj časa v plusu, potem pa zaidete v minus in se iz njega ne izkopljete več. Kljub občasnim pologom, ste vedno bolj v minusu in se bližate najvišjemu znesku odobrenega limita. Takrat vas razsvetli Šušteršičeva ideja, greste v banko in seksi punci za okencem poveste, da se vi tega ne greste več, da boste zaprli račun v zatečenem stanju, torej račun v minusu, da pa ste pripravljeni plačati štiri promile stroškov. Boste videli, da bo punca takoj protestirala in če ne bo zaleglo, bo odhitela po pomoč. Tako se pač dela z denarjem, če so lastniki znani in dovolj blizu.

Če pa je lastnik denarja, ki plačuje, anonimen in ga sploh ni blizu, se takega latnika lahko zadolži kadar koli in kolikor koli. In ravno to je bil danes naredil finančni minister. Za to, kar bi morali NLB za izstop iz lastništva plačati Belgijci, je Šušteršič zadolžil kar slovenske davkoplačevalce. Le znesek nekoliko zavaja, ker Šušteršič še skriva, da bo repete.

Link

Ni komentarjev: