ponedeljek, 29. april 2013

2100308 - Miran77 o prvih kolaborantih med 2. sv. vojno

06. aprila 1941 je bila država, v kateri so večinoma živeli Slovenci, Kraljevina Jugoslavija.

Zakoniti in legitimni vodja te države je bil kralj Petar II. Karađorđević.

Zakoniti in legitimni kralj Jugoslavije Petar II. Karađorđević je za poveljnika EDINE legitimne in zakonite vojske v Jugoslaviji po okupaciji imenoval Dražo Mihajlovića.

Zastopnik Mihajlovićeve Jugoslovanske Vojske v Domovini (JVvD) na področju Slovenije je bil major Karel Novak.

Vse predvojne demokratične politične stranke, ki so delovale na področju Slovenije (SLS, JNS, SDS, JSDS...), so se kmalu po okupaciji povezale v Slovensko Zavezo. Slovenska Zaveza je tako zakonito predstavljala ogromno večino prebivalstva takratne Dravske Banovine in bila je lojalna edinemu zakonitemu voditelju svoje takratne države Kraljevine Jugoslavije, kralju Petru II., kakor tudi poveljniku Jugoslovanske Vojske v Domovini, Draži Mihajloviću.

Na drugi strani KPS nikoli med okupacijo ni bila lojalna legitimnemu in zakonitemu voditelju svoje države Jugoslavije, kralju Petru II., temveč je bila lojalna izključno svojemu gospodarju iz Moskve, Josipu Visarionoviču Džugašviliju - Stalinu.

Kdo je torej takrat deloval po ukazu tujih sil, kdo je izdal svojo domovino, in kdo je bil lojalen svoji takratni državi?

Zgodba o domobrancih in Rupniku pride na vrsto šele mnogo, mnogo kasneje, po skoraj treh letih okupacije. Prvi kolaboranti s tujo oblastjo na slovenskih tleh za časa WW2 pa so bili komunisti.

Link

Ni komentarjev: