sobota, 09. november 2013

2263523 - Rokc5 z naslednjim whistleblowerskim poročilom iz dislocirane enote kumrovečke akademije na Kardeljevi ploščadi

Na Metelkovi sem bil in me ni impresionirala.

Podobne osebke kot na Metelkovi in v velikem delu Filofaxa pa sem imel osebno čast od blizu spoznavati na moji fakulteti - FDV.

Enter Whistleblower iz FDVja:

Torej, na FDVju sem preživel vsega skupaj 5 let. Se pravi 4 leta študija plus 1 leto absolventa. Faks sem končal REDNO - nekako se mi ni dalo kalkulirat. Očitno se mi je izplačalo, ker imam sedaj službo. V privat sektorju v večjem izvozno naravnanem proizvodnem podjetju.

Torej, na Fakulteto za družbene vede (bivši FSPN) sem bil sprejet že pred izbruhom krize, pravzaprav takrat, ko so bile gospodarske okoliščine še zelo ugodne - beri: leta 2004. Na njo sem prišel poln elana in zanosa. Verjel sem, da bo moj študij, ki mi je obljubljal interdisciplinarnost in konkurenčno pozicijo po zaključku, dobra naložba za življenje.

Že kmalu po vpisu sem spoznal, da nekaj ne 'štima'. Že kmalu po začetku jesenskega semestra so me začeli bivši sošolci iz gimnazije, ki sem jih takrat srečeval v Ljubljani, bolj ali manj direktno zasmehovati in obtoževati. Nič mi ni bilo jasno: kaj jih za vraga moti?!?! Očitki so se začeli že kmalu novembra. Od prijateljev, ki so študirali medicino, farmacijo, pravo, elektro, biokemijo, sem slišal očitke: "Ja, prjatu veš, mi se UČIMO in imamo TEŽKE izpite. To ni tako, kot pri vas, kjer je vse tako 'na izi'."

Nič mi ni bilo jasno. Kako za vraga?!?! Saj tudi jaz pridno delam. Dejansko sem se pridno učil. To se je ponavljalo cel prvi letnik in nato, ko je prišlo obdobje maj/junij se mi je posvetilo na kaj so bili očitki merjeni. Izpiti so bili namreč izjemno lahki in ogromno mojih sošolcev - katerih neresnost sem takrat dodobra spoznal - je naredilo izpite v bistvu z goljufanjem: izpitna pola je izgledala tako, da si moral pri vprašanjih pobarvati krogec pred pravilnim odgovorom. Kolegi so dobili stare pole, se dan pred izpitom nadudlali odgovore in pisali 9. Profesorji so VEDELI za to - a se nobenemu ni dalo pripraviti novih pol. Nekatere so bile vedno iste tudi 10 let in več. Torej, izpit narejen, 8 more to go. Osipa nobenega - 45 vpisanih v mojem programu, 45 jih gre naprej. Isto ostalih 5,6, programov. 250-350 študentov na moji smeri, osip ZERO.
Verjetno je marsikje kakšen študent medicine, prava, strojnega faksa imel ob sebi v sobi v štud. domu kakšnega FDVjevca in mu je 'odneslo pokrovko', ko je videl pod kakšnim stresom je on sam, medtem ko FDVjevec fura zadeve 'lepo lagano, sportski'. In ta FDVjevec mu je za povrh vsega nato še solil pamet.

Torej, moji študentski kolegi so bili več po klubih, kot v predavalnicah. Companeros, Bachus, Parlament Pub, KMŠ, Papillon, itd. - you name it. Vedno nove žurke, vabila pa so predsedniki posameznih društev razdeljevali tedensko po faksu. Nekaj kolegov tudi ni imelo časa za študij, ker so bili politično angažirani pri podmladkih (levih) strank. In kar je najhuje: dejansko je bilo v prvih dveh letnikih po tretjina predmetov, kjer lahko nisi prišel NITI 1x na predavanje ali na vaje, si pa nato lepo ob izpitnem roku dobil staro izpitno polo, eno majhno skriptico in nato izpit položil z 8,9, ali celo 10. Poskusite to narediti na strojnem faksu ;-)

Miselni okvir je bil zelo levo naravnan oz. levo skrajen - Steinbuch bi rekel levo konzervativen. Sovraštvo do ZDA, sovraštvo do kapitalizma, sovraštvo do neoliberalcev, sovraštvo do chicaških dečkov, sovraštvo do kogarkoli, ki je imel desno konservativna stališča, en sam prezir in sovraštvo do ne-levih in tudi seveda prezir do kapitalistov (beri: do vsakega, ki je želel nekaj narediti s svojim premoženjem oz. denarjem. Kajti denar posameznika je javno dobro :-)).

Sami pa so imeli polna usta "alternativnih" gibanj, socialne "pravičnosti", socialne "skandinavske" države, preučevalo se je anarhizem in marksizem. In to leta 2004/05 - se pravi n bil povod za to neka socialno napeta situacija. Kaj je tam šele danes si niti ne upam pomisliti ;-)

Seveda se je za vso to šarado skrival konkreten MOTO: od socialnosti in uravnilovke bi ravno FDVjevci imeli veliko korist, saj bi s tem imeli dostop do večjih osebnih dohodkov, kot bi jim jih kadarkoli dala kakšna privat firma. Zaradi neprimerne politično-socialne zakonodaje pa so nato oškodovani strojniki in inženirji.
Pogovorno povedano: FDVjevci BOMO DRUŽBENO-POLITIČNI DELAVCI IN BOMO VODILI DRŽAVO, STROJNIKI BODO SKRBELI ZA TEHNOL. RAZVOJ, GOSPODARSTVO, OBOJI PA BOMO ENAKO PLAČANI, KER JE SLOVENIJA PO 2. ČLENU USTAVE SOCIALNA DRŽAVA.

Velikokrat je solidarnost na koncu pač egoistična. S solidarnostjo alter-FDV skupine PRIDOBIJO (denar, družbeni pomen, družbeni vpliv - državna uprava, Vlada, proračun, mediji) in kreativne skupine (inženirji, S.P-jevci, kmetje, obrtniki, podjetniki) IZGUBIJO.

Samo za to gre in za nič drugega.

Whistleblower iz FDVja je govoril. Over and out.

Še nekaj: vpršali me boste - "Ti si FDVjevec, zakaj ti je to sporno?!?! Tebi to gre v plus!!!"

Odgovor: Zato, ker v svojem življenju razlikujem kaj je PRAV in kaj NAROBE. In tisto je bilo (ZELO) NAROBE.

(opomba avtorja: naj bo ta moj skromen prispevek začasni nadomestek za članke Stanislava Kovača).

Link

Ni komentarjev: