nedelja, 10. november 2013

2264841 - Miran77 o paradoksih brutalno obdavčene "socialne" države

Slovenci plačujemo zelo visoke davke za to, da bi vzdrževali socialno državo.

Bistvena, pravzaprav edina naloga socialne države je, da pomaga tistim, ki si sami ne morejo pomagati. Invalidom, ostarelim, bolnim, otrokom.

Imamo torej visoke davke in imamo vlado, ki trdi, da naše visoke davke namenja za vzdrževanje socialne države. In hkrati imamo lačne otroke, lačne penzioniste, imamo vedno več ljudi, ki so enostavno prepuščeni sami sebi in naključnemu sočutju mimoidočih. Država je te ljudi pustila na cedilu, čeprav jih ne bi smela.

Očitno kljub vsemu nimamo socialne države. Ta država dokazljivo NE opravlja naloge, za katero sama trdi, da je njena prioriteta.

Kam gredo torej naši davki? V Kučanovo penzijo? V Spomenkino penzijo? V Stanovnikovo penzijo? So Kučan, Spomenka in Stanovnik pomoči potrebni državljani? Oziroma: so ti državljani potrebni naše pomoči kakorkoli bolj kot tisti državljani vseh starosti, ki so dejansko lačni?

Samo za borčevske penzije ta država nameni letno med 25 in 30 milijoni EUR. Ta denar je v veliki večini nezaslužen, neupravičen, neprimeren. Ta denar je direktno ukraden - komu? Našim lačnim otrokom.

Pred nekaj dnevi sem slučajno vletel v velik nakupovalni center sredi Maribora. Vsi lokali so bili nabito polni veselih, zdravih, nasmejanih upokojencev. Delovali so prav razposajeno. Kofetkajo od jutra do zgodnjega popoldneva in očitno se imajo prav fino, brezskrbno. Med njimi je gotovo tudi kar nekaj bivših udbovcev, "vojnih sirot", "španskih borcev" in ostalih jako zaslužnih državljanov, privilegirane klientele.

In na drugi strani imamo otroke, penzioniste in mlade ljudi, ki dejansko ostajajo brez vsega.

Razumete poanto? Dokler imamo takšno nepravično in nesocialno državo, kot jo imamo danes, bodo vedno lačni otroci. Tisto, kar bi lahko država namenila lačnim otrokom, danes namenja (med drugim) za izplačevanje borčevskih penzij. Kako sprevrženo je to? Meni se zdi prekleto sprevrženo.

Vi sicer lahko pomagate s svojim denarjem, toda dokler samo blažimo posledice in dokler ne odpravimo vzrokov, se bo ta agonija nadaljevala.

Link

Ni komentarjev: