četrtek, 14. november 2013

2268872 - primerne alternative keynesianizmu

[crt]
How to be a New Keynesian and an Old Keynesian at the same time
mainlymacro.blogspot...d-old.html

Auuu, pa kaj ste mi vsi tu navalili linke talati zgolj na temo keynesiancih vs. neokeynesianci?!

Mar ne bi za slovenske razmere bilo bolj relevantno secirati dejstvo, da se je Sloveniji tudi v tej dilemi "naj država po keynesiansko troši in po keynesianski teoriji iz 1+1 naredi domnevno 5, ali ne, spet zgodila standarna slovenska devijacija oz zdrs v jebeludzbunjenog. Spet se je slovenska gos postavila pred kovačnico v vrsto s konji čakajočimi na podkivanje.

Zakaj vsi vi, ki ste potentni misleci, in domnevno imate strokovno podlago in ali talent za makroekonomsko lucidno analizo, ne analizirate kako je s temi keynesianskimi teorijami ko troši država, ki ima peneze in ko troši država, ki penezof nima, pa si peneze sposoja po 8% zahtevanega donosa na obveznice in z obrestmi, ki dolg delajo praktično nevrnljiv, saj idealen gain ne krije niti obresti, kaj šele zahtevano brutalno raven donosov od 6, 7, 8 odstotkov.

Mar je res nepomembno v javnem političnem diskurzu poudariti, da ni isti odgovor na vprašanje, ali sme trošiti Kitajska in ali sme trošiti Slovenija? Ali sem trošiti Švica in ali sme trošiti Slovenija, Ali Slovenija sme trošiti za fujtranje krave, ki žre, sere in ne daja mleka, ampak je še bolehna in abi draga zdravila, torej predimenzionirani JS, ali bi, če sploh, smela trošiti izključno njena uspešna podjetja z že preizkušenimi in utečenimi poslovnimi načrti, ki dokazano funkcionirajo že desetletja in imajo trge i odjemalce. recimo tako, da se jim da ves ta denar, ki se ga hoče po keynesiankso in neokeynesiansko trošiti na rentice in sinekurice, da si naj pospešijo rast. V zameno za povečanje zaposlenosti, ki jo zdravo generira nova rast zdravih, recimo.

Pred kratkim so mi povedali zgodbo o prijatelju, "Slovencu v Sloveniji", seveda, hehe, ki se je pred nekaj leti zapodil v gostilničarstvo in vse od takrat trpi in neki blefira, pred kratkim se je pa zlomil in si priznal, sicer ne še vseh svojih zablod, zmot in napak, priznal si je pa vsaj to, da nima smisla, da on pač ni za to.

Šokiralo me je, ko so mi povedali, da je na seznamu nedopustnih usodnih napak, poleg tega, da si pred vstopom v, za njega popolnoma novo industrijo in nove vrste podjem, ni dal izdelati preciznega poslovnega načrta in vsaj primitivne okvirne tržne analize trga na katerega vstopa, poleg tega, da se ni prepričal, da poseduje vsa potrebna znanja in veščine, našla še taka škandalozna napaka:

Tip je zelo pogosto kupoval blago oz sestavine za jedi, kar v maloprodaji v sosednji trgovini najdražjega soseda, hehe, jo celo plačeval sproti s kešom, ker mu niso zaupali, (hvala kurcu pravim jaz, vsaj njih ni zjebal s svojimi sranji!) in potem poskušal to prodati v gostilni z zaslužkom. In seveda ni šlo. Ker je od sosednjih treh, dolga desetletja že funkcionirajočih bircov bil pri malici nič manj kot 3 krat dražji.

Tako, kot Sloveniji ne more iti, če pa počne točno to, kar je počel ta moj znanec. Denar pridobiva po 8%, pa se potem logično da težko izide.

Edino, če bi vsa Slovenija bila kot buča semen polna visokotehnoloških superprofitabilnih izvoznih podjetij, alpa, da se bi vsi Slovenci ukvarjali s preprodajo prepovedanih narkotikov, bi se morda izšlo.

P: Meni, makroekonomskemu sicer telebanu, dileme ali naj država Slovenija troši ali ne, sploh ni. Ta moment Slovenija nima iz česa trošiti in ne sme trošiti, temveč mora odpustiti cca, ka ti jaz ven, ene 100000 pizdekov z državne sise, jih z nadpovprečnih plač odjebati na cenejšo socialo, pa si naj tudi oni iščejo delo, magari v tujini, odprodati vse komercialno premoženje in deleže v komerc. podjetjih in čakati na izpolnitev pogojev, da lahko kdaj morebiti troši tako, da vzpodbuja bullet-proof dokazano uspešna zasebna podjetja v zamneo za javne benefite tipa zaposlovanje in podobno. Če bi država namesto Muri in NLB vsa tista leta tiste peneze dajala Krki, ki bi jo predhodno privatizirala, bi danes imeli precej drugačno situacijo.

Še najraje bi pa, poznavajoč nas, v Ustavo zapisali, da se država ne sme zadolževati, temveč samo in izključno zasebniki in podjetja v 100% zasebni lasti.

In še nekaj je: Če vemo, da ta država že ves čas odkar obstaja, vred s podlago dolgo 45 let, po keynesiansko i bogami tudi mimo-keynesiansko troši milijardne zneske (Najmanj 2 milijardi letno!) za talanje nepovratnih šenkov maziljenim ViP posvečencem, za nebulozne slabe podjetniške ideje in poskuse in že ob ustanovitvi trajno disfunkcionalne zafurane kolhoze, če troši milijarde za dojebavanje neuspešnih državnih in mafijskih kolhozov in zavoženih državnih kolhoz-bank in kolhoz-kolhozov, ...

...mar ni bolj racionalno ne posojati in ne šenkati suhe peneze, temveč se odreči recimo dohodnini v celoti, ki nikdar ni presegla cifre 1 milijarda letno in se odreči mrcvarjenja podjetij in ljudi v formi nadkapičnih prispevkovnih reketov v višini 500 milijonov, pa državo dubaizirati rapidno s pet let trajajočo silovito merketinško kampanjo, da Slovenija vabi tuje investitorje, v ta namen je pa v Ustavo zapisala, da v Sloveniji davka na prihodke iz dela ni, da je kapica uvedena in da so odpravljene vse ovire pri investiranju, gradnjah ipd.

Jebi nebulozni komunistični nategunski sprijeni Demokratćki™ Socjalizem®, ki bi rad ojačal pozicije boljševiške mafije, raje odvisno zaposlenim izrazimo "socialistični" družbeni poklon tak, da državo spremenimo v dejansko zaposlenim prijazno - da odvisno zaposlene na njihove prihodke oprostimo davkov, tak, kot so to storili sicer "nič-se-s-socialnostjo-hvaleči" ZdruženI Arabski Emirati.

Pa še jasno poudariti v kampanji, da države kot konkurenta s konfliktom interesov ni in ne bo, ker je odprodala in po Ustavi trajno izstopila iz komercialnih dejavnosti, ter jih v celoti rezervirala oz prepustila zasebnikom-investitorjem.

Odpustiti 100 tisoč nepotrebnih sinekurnih fafljačev iz JS, ter investitorjem za zaposlitev lokalnih brezposelnih dati ustrezno davčno vzpodbudo oz oprostitev za X let. Temu v Emiratih rečejo "Emiratization", zaposlovalci pa imajo obveznost določen procent delovnih mest rezervirati za lokalne prebivalce rezidente in državljane Emiratov.

In kakšen argument bi lahko nazi-socialistična tolpa sploh lahko dala na mizo proti temu predlogu? Nikakršnega, saj je denar, ki ga ona hoče šenkati iz državnih blagajn, ko s peno na ustih jezika, da "hoče trošiti in basta!", večji od denarja, ki se mu odpove skozi dohodnino. V plusu bomo, če to tak izpeljemo in e v minusu!

Da o kapici niti ne govorimo, saj tisti denar, kot prvo, sploh ni in ne bi smel biti od nikogar drugega, kot od kontributorjev. Država nima mandata v ta denar posegati niti o njem odločati. Če ni kapice na prispevke, ne bi smelo biti kapice na pokojnino, če je kapica na prispevek je tudi kapica na renti. Vse to je izključno stvar kontributorjev. Skratka, argumentov v tem delu država in ali politična tolpa nima in ne more imeti.

Rula pa v celi zadevi lepša, kot zgolj keynesianska matematika. Iz cele zgodbe izidejo kot zmagovalci odvisno zaposleni in celoten narod. Zaradi odprave davka na delo in uvedbe kapice tem ljudem sprva v žepih ostane 1,5 milijarde več, ki se pa v roku 10 let najmanj početveri na letni ravni, zaradi pozitivnih učinkov nezadolževanja države, rasti bruto plač, rasti gospodarstva, rasti benefitov, rasti podjetništva, sicialnih prebegov, itd.

Tudi država blagajna iz enakih razlogov svoje navidezno izgubljene prihodke, ki so že v štartu več kot offsetirani z omenjenim nešenkanjem denarja za disfunkcionalne projekte brez bodočih koristi, kasneje svoje prihodke večkratno poveča iz naslova povečane gospodarske dejavnosti, saj to, da davkov ni na delo, ne pomeni da davkov ni na prihodke korporacij oz iz naslova prihodkov med profitno gospodarsko dejavnostjo in med trošenjem vseh, ki bo spričo višje kupne moči rapidno naraščalo.

Le malo pameti, poguma ter razmišljanja out-of-bolshevik-red-redistribution-box je treba imeti, pa delati "r-evolucijo" v pravo smer ne pa da nas zatohli boljševiki pahnejo nazaj v dark ages of communism. Bodimo revolucionarni tak, da ustavno ukinemo davke na delo in ukinemo komunistično krajo skozi rente šenkane iz državne blagajne skozi zadolževanje državljanov, ne pa da uvedemo nove davke in se gremo komunistično revolucijo z uvedbo Demokratćkega™ Socjalizma®.

Voila!

Link

Ni komentarjev: