ponedeljek, 16. junij 2014

2409924 - kam se hoče Slovenija geopolitično umestiti

[zmrda]
> [sam2004]
> Kaj je pa pri tem grozljivega?
> Kje imajo sedež je popolnoma vseeno, njihov denar, njihova odločitev... zaradi mene je lahko tudi v Ulan Batorju...
>
> Ko bo investicija moja (tvoja), bo tudi moja (tvoja) odločitev ali bo sedež v Horjulu, Dupleku ali v Vukojebini...

Tako je... in po razpadu Jugoslavije pač sodimo v "Adriatic" regijo.

Kar je pri tem grozljivega je, da se ne znamo pozicionirati kot most med evropo in balkanom. Ta vlak je že odpeljal.

Vsi komentatorji imate po svoje prav, tudi tisti, ki je rekel, da je to grozljivka.

Ma ne iz razlogov umetno od zunaj inducirane balkanizacije Slovenije, ki jih morebiti vidi on, razen, če je želel reči to, kar je en drug komentator, da smo si sami krivi, da stare percepcije o tem kam spada Slovenija in da je zakoličevanje prostorov, kot je Juga nujnost, proaktivno ne razkrojimo tako, da se mi dejansko iskreno spremenimo v smeri gravitiranja v bližino oz v perimeter drugih civilizacijskoih krogov.

Mi se od leta 1991, ne le nismo spremenili v smer, ki bi nas potem gravitacijsko zalučala v orbito zahodnoevropskega civlizacijskega kroga, mi celo delamo na tem, da ne bomo tja nikoli prišli.

Celo več, mi delamo na tem, da se popolnoma izoliramo in po vesolju nadaljujemo bloditi, kot osamljen planet čudakov, planet Slovenistan, ki ni ne Zapad ne Vzhod, Ne Balkan, Ne Adriatic, ne kurac, ne palac. Ništa! Sami svoji, kot otok Susak, ki je enako izolacionističen tam v jadranski vukojebini, kakor tudi v newyorški enklavi.

Mi najavljamo, da hočemo mi biti Demokraticka Socialisticka Ljudska Republika Slovenistan. Če to res postanemo, bomo dežela ogabna večno zapadnima Italiji in Avstriji, ki nas bosta spet gledali, kot kužno območje, ogabna, vsaj večinsko tudi Hrvaški, ogabna in čudaška Madžarski, ogabna Ameriki, ogabna Srbiji, ogabna vsakomur razen Severni Koreji, Kubi, Ćaveziji.

Rusom bomo postali nezanimivi, ker več ne bomo v EU, oz najbolj kulturološko-zapadni Slovani, in morda bomo videti ok še kakšnemu ljudožerskemu ljucvu v obskurnih delih sveta.

Najbolje, da se ob prehodu v demokratickysocialisticky preimenujeomo kar v DSLR Izolaciostan KučanFelaciostan.

Na tej točki pridemo do slavne izjave enega od doajenov srbskega novinarstva, ki je rekel (ne vem če je pri tem koga citiral), da je "Balkan stanje duha in ne geografski pojem[, kot eni napačno percipirajo]".

Mimo tega in ukvarjanja z vprašanjem "kaj bi bilo, če bi bilo", torej, če se bi mi svetu uspeli potrditi, kot od Balkana drugačen, drug civilizacijski krog, je moja teza na vsebinski strani takšna:

Niti so Beograjčani primerni, da iz Beograda vodijo biznis, recimo enega Microsofta, na ozemlju Slovenije, niti smo Slovenci primerni, da iz Ljubljane vodimo biznis na ozemlju Srbije. Takšni, kot nas je večina, ne! V obeh deželah se ta moment bolje obnesejo zapadnjaki. Bolj funkcionira Apple, čigar šef regije Adriatic je bil v Londonu, poslej pa je v Budimpešti.

Skratka umestitev regionalne pisarne ni pravilna niti v BG niti v LJ, in seveda, da ne bo pomote, niti v ZG. Ko smo pri ZG, vsak dan bolj doumevam, da Hrvati o Slovencih vedo tako zelo škandalozno premalo za racionalno in uspešno managiranje biznisa iz SLO, ali iz CRO na ozemlju one druge dežele, da je to naravnost šokantno in neverjetno.

Hrvati recimo v razmerju do Slovenije in Slovencev padajo iz ene v drugo skrajnost, enkrat nas brez vsake podlage utopistično glorificirajo, drugič nas prav tako brez vsake podlage podcenjujejo. In vice verza, s tem, da mi njih bolj redko glorificiramo, hehe.

Mislim, da bi tuje korporacije morale ozemlje nekdanje SFRJ vmestiti oz razpršiti v drugačne regije. Slovenijo bi morali tretirati, kot podaljšek Avstrije ali pa Italije, pri čemer se bi mi morali temu primerno tudi nebalkansko obnašati, Srbija, Črna Gora in Makedonija, bi lahko bili del iste regije, Hrvaška in Bosna pa bodisi svoja regija, bodisi tretirane kot podaljšek regij v katere so v konkretni korporaciji uvrščeni Italija in ali Madžarska.

Alternativno so Srbija, Hrvaška, Bih in Črna Gora, zaradi praktično skoraj povsem enakega jezika, lahko nekoč v bodočnosti, ko zacelijo vojne rane, tretirane kot ena svoja regija, Makedonija pa kot podaljšek Bolgarije.

A zdaj smo kjer smo.

Zanimiv pardoks je, da v raportih tržnih raziskav, ki jih izdelujejo svetovni tržni raziskovalci, Slovenije pogosto ni najti nikjer, ne v CEE regiji, ne v EE regiji in ne v WE ali CE in ne v SEE regiji. Nas preprosto ni nikjer! Mi preprosto nismo ... eeee..... kako, da kažem... eee.... nikjer!

Smo takorekoč, kot oni mali Mujo, ki je bil v šoli za gradbenike v Sloveniji, v domu, pa ko so ga prišli obiskati, so blodili po štirinadstropnem bloku doma iščoč ime "Mujo" na vratih, na katerih so bile oznake takšne:

1.Pritličje - Super nadarjeni otroci. - Iščejo, iščejo, ...Ni Mujota!
2.Prvo nadstropje - nadarjeni otroci. - Iščejo, iščejo, ...Ni Mujota!
3. Drugo nadstropje - Povprečni otroci. - Iščejo, iščejo, ...Ni Mujota!
4. Tretje nadstropje - Podpovprečni otroci. - Iščejo, iščejo, ...Ni Mujota!
5. Četro nadostropje - Retardi. - Iščejo, iščejo, ...Ni Mujota!
6. Ko so prišli do konca hodnika v četrtem štuku, so na podstrešje vodile male stopnice, tam na vrhu stopnic pa ena sama soba, penthouse za posebne otroke, specjalce, takorekoč, na kateri je pisalo preprosto tak: "Mujo".

Eto, tak smo tudi mi, večno neka svoja kategorija, hehe.

Ko smo vstopili v EU, se je stanje neznatno izboljšalo, ker so nas eni, temeljem razpoložljivosti podatkov na ravni Eurostata, valda, pričeli uvrščati v EU, ma še vedno je več raportov v katerih nas ni, kot pa onih v katerih smo.

Član uprave Krke, mi je oni dan na neko moje razmišljanje odgovoril tako: "Mi imamo problem v glavi, ker nočemo dojeti kdo v resnici smo in kako insignifikantni, ter nizkopotentni za določne zadeve odvisne od velikosti ekonomije, nacije in teritorija, smo, mi bi radi imeli vse, kot velike države, nacije, ozemlja, a to kratkomalo ni realno. Krka bi že davno morala izmestiti svoj sedež iz Slovenije, a tega ne storimo samo zaradi političnih čisto-emotivnih in iracionalnih, obskurnih razlogov". Tip ni đabe član uprave Krke, hehe.

Link

Ni komentarjev: