četrtek, 2. junij 2011

1232643 - še celo Agrokorovka Ljerka Puljić ne more brez naciinteresno - monopolnega lupetanja

[foore]
> Za hrvaške oblasti je dejala, da ne znajo prepoznati priložnosti in ne znajo lobirati za strateške interese.

Če so strateški interesi za Hrvaško, potem ne velja to za Slovenijo, zato je Slovenija pravilno odreagirala.....

How about win-win? Ona tu drobi, da je to interes obeh državnih skupnosti Slovenije in Hrvaške.

P: Gospa Plujić seveda je h kartelno-monopolno-oligopolnim praksam tendirajoča spaka in vseeno druka za monopole in oligopole pod državno zaščito, češ država naj druka za njih. 

Država mora vedno na prvem mestu drukati za VSE svoje državljane. To pa po definiciji izloča preferenčno drukanje za zgolj enega od jebenih trgovcev, ki naj bi bilo apriorno in njega interesi pred interesi potrošnika-državljana. Sounds familiar? hehe.

Strateški interes obeh držav nista niti Veliki Agrokor niti Veliki Mercator per se, oz. da bi lastnik bil v še boljšem položaju s še več moči v rokah. Strateški interes SLO in CRO je vsebovan tu: "Več ugodnosti, cenovne in kakovostne, za potrošnike-državljane, več posledičnih ugodnosti za širšo družbo, ali če hočete za nacijo per se, več zaposlenih, trgovska družba, ki bo gospodarsko bolj odporna, stabilna in uspešna".

Ta trgovska družba, ki prinese več ugodnosti potrošniku, več zaposlenih, več keša, več davčnih in socialnih kontribucij, z domicilom lastnika kapitala nima ama baš nič skupnega. Per se! Drugače povedano, ta družba je lahko tudi WallMart. Zato gospa Puljić nima kaj gagati, češ hrvaška država bi morala lobirati baš za Agrokor. Hrvaška država in slovenska država morata v zunanjem svetu lobirati za vse svoje gospodarske družbe ne glede na domicil lastnikov kapitala, ki so v Hrvaško ali Slovenijo vložili. Npr. Tudi za Hofer d.o.o., če ta investira iz SLO v BiH recimo.

Ima pa vse našteto še kako opraviti z dvema drugima zadevama v zvezi z lastnikom. (1)Z znanjem, ki ga v posesti in upravljanju ima poleg veščin in znanja v umih kadrovske ekipe v sami firmi, tudi lastnik sam in (2) s kapitalsko močjo lastnika. 

Na, pa smo spet pri tem, da je gradacija od najboljšega k slabšemu takšna: Najbolje bi bilo, da imamo WallMart; naslednje najbolje je "merđer" Agrokor-Mercator, naslednje najbolje je status quo in najslabše je, da se politika ter država vmešavajo v lastniške zadeve in to tako, da ceh in zapitek na tej orgiji plačamo davkoplačevalci Slovenije.

Naš problem je predvsem, da je Mercator še vedno tudi državni in paradržavni. Zato sta država in politika v konfliktu interesov. Zlasti, če je politika vulgarno odkrito naci-socialistično-fašistična in vobče komunistično-podmizniško-aranžerska, torej antiprostotržna.

Link

Ni komentarjev: