četrtek, 2. junij 2011

1233589 - denarni tokovi pokojninske blagajne

[0623Knjiz]
Shaman, eno vprašanje, na katerih predpostvkah in podatkih temelji izračun, da se v pokojninsko blagajno nakapljajo tiste silne milijarde (3,3 do 4,9) ?

Koliko izplača ZPIS za pokojnine letno ?

Cca 4,8 oni izplačajo, čeprv temelječ na revaloriziranih kontribucijah sedanjih upokojencev iz časa socializma ne bi smeli plačevati več kot cca maksimalno 1,1 miljardo. ostalo so nekšne sociale, šenki, rente uvaljene temu kontu po neki rentarski komunajzer logiki.

Ona računica pa je takšna, da na temelju vseh izplačanih plač in bonitet in vsega od česar se plača prispevke, bi prispevkov moralo biti vplačanih cca po spominu 4,9 milijarde (priznam pa, davno sem to računal, namreč število zaposlenih nam je vmes rapidno padlo za skoraj 100 jurjev, kar je v bistvu katastrofa, ker samo to povzroči za nekajsto milijonov padca prilivov).

Moja poanta ni sama velikost teh cifer, pač pa, da je med dejansko vplačanim in cifro, ki bi moral biti vplačana diskrepanca večja od milijarde. Od kod? Ne vem, del so mi pojasnili da gre za po državi dovoljena nevpolačila delvcem sicer že saseženih prispevkov, nekdo je pa tu na forum bleknil začudeno, kali shaman še tega nea vem, da za javne uslužbence tega ne prealocirjao na konto PAYGo.

Zato pa vlada, ki tega očitnoi en alocira, ali ap ne alocira v cleoti, nakaže znesek skorajda v nulo enak temu manjkajočemu znesku, kot nekšno kriptično poimenovano "obveznost proračuna do PAYGo".

Moja prava poanta je, da je PAYGo, če ga preizkusiš na ravni matematike nekoč dejansko izvršene kontribucije minus izplačila taistim konributorjem, ki je dejansko utemeljeno na kontirbucijah, absolutno v plusu. Umetno so mu potkanili ne le socialne obveznosti, pač pa očitno tudi potihem maziljenim kolhozom tolerirana nevplačila in zdaj izvemo, da celo sistematično izvajane nealokacije.

Link

Ni komentarjev: