četrtek, 2. junij 2011

1233377 - saga o javnem naročanju

[rava]
pravnik, ki je pripravljal razpis za pisarniški material v nekem res ogromnem proračunskem porabniku, je imel ... ne boš verjel ... celo bitko v bajti zaradi signirjev (tisti flomastri, s katerimi rumeno/zeleno/oranžno poštrihaš nek pomemben txt). 

eni so hoteli une signirje, ki imajo gumijasto držalo, ker je tako fajn za držat ... drugi pa neke drugačne. 

par dni mu je šlo za to - plus vsem tistim, ki so se kregali in zahtevali takšne ali drugačne signirje - skratka ogromno delovnih ur ljudi s VII + stopnjo izobrazbe. 

tako v praksi izgleda javno naročanje.

ko delaš kak razpis na novo in kličeš dosedanjega majhnega dobavitelja (pri katerem je štimala kvaliteta, dobavni roki, osebni pristop in dobro sodelovanje s porabniki ... skratka vse ok), da naj se javi na razpis, ti človek pove, da so mala firma in nimajo kadrovskih kapacitet za to, da bi se zajebavali še z javnim naročanjem in da ne mislijo kandidirati.
trg javnih naročil za konkretni potrošni material so v tem konkretnem primeru obvladovale tri velike firme z oddelki za javna naročila in ljudmi, ki so počeli samo prijave na razpise.

za tamale je vsa ta birokracija povezana s prijavami preveč zahtevna in draga.

rezultat tega razpisa je bil izbran najugodnejši ponudnik, za poslovanje pa je to pomenilo totalen dizaster. vsaka druga dobava fovš, enormno povečanje administriranja z reklamacijami, dobropisi, ...
ampak je bilo pa vse po reglcih.

jebeš ti tako regulacijo.

Bravo Rava. Točno takšno je stanje. Ravno zato, tam kjer sem jaz odločal, se nismo prijavili na noben javni razpis v poslednjih 15 letih. Spremljamo jih pa še vedno. Z enim učom seveda. hehe. Ker se nea splača jebat sez tem. 

Vse to je seveda v veselje klepto-podmizniške kamarilje, ki jo kamarilja na oblasti in njeni nastavljenci skorumpirana klijentelistična bratovščina v nabavnih oddelkih proračunskih porabnikov poslej, vsaj kar se tiče nas, neovirano mazili. Zmagalo zlo, jebiga.

V ozadju so sicer še veliko hujše devijacije. Recimo takšne, da proračunski porabniki namenoma (ob zdušni asistenci posvečenih maziljenih dvornih dobaviteljev, seveda) komplicirajo in postavljajo vedno hujše, nemalokrat povsem nepotrebne pogoje, s čimer se eliminira 99% potencialne konkurence. V interesu kupca to seveda ni in ne more biti. In kupec je tu davkoplačevalec, da je stvar še bolj občutljiva, hehe.

Najlepše so takele situacije: Za projekt, ki normalno do produkcije rabi minimum 8 mesecev, se zahteva recimo drakonskih 90 dni od podpisa pogodbe do vključitve v produkcijo, podpis pogodbe v roku 14 dni od podelitve posla, sicer penali in vnovčenje prve bančne garancije, 3 dodatne bančne garancije s strašnimi penali, fičerjev se zahteva, kot bi šlo za Space center NASA v Hustonu, zahteva se čuda enih kadrovskih certifikatov, potrdil od proizvajalcev, da si tudi od njih ekskluzivno maziljen, da bodo vso programsko opremo poslovenili, da obljubljajo biti na SLO trgu večno ( Auuu!) , garancija za delo 3 leta, hehe, plačilni rok hočejo 180 dni ti pa njim njihove storitve vsak mesec sproti lepo plačat, potrdila, potrdila, potrdila, takšna in drugačna...

...hočejo brezplačno 15% robe, za kao testiranje, itd, itd...Potem se posel za vrednost absurdno nizkih 1/3 realne cene podpiše z maziljencem, ki v onih 105 zahtevanih dneh do produkcije, niti pogodbe ne podpiše, quod licet iovi non licet bovi, v naslednjih 9 mesecih niti materialne opreme ne izdobavi, v naslednjih 60 mesecih pa lifra komaj 30% one super-duper NASA space center funkcionalnosti, ni sankcij, pri čemer seveda vse skupaj na koncu košta 6 kratnik ponudene cene. Jap, 6-kratnik!

In rdeča linija hepeninga je? Jahh, ta, da se na nobeni izmed zahtev pri maziljencu ne vztraja, nemaziljeni pa bolje da ne dobi posel, ker če ga dobi, bo kri scal, oz. mora vse te rizike vgraditi v ceno, kar pomeni adijo pamet in posel. Ampak jebiga, ko nadležne konkurence ni več na sceni, lahko kamarilja in njeni dvorni dobaviteljski maziljenci počno dobesedno kar se jim zahoče. Recimo tudi to, da ona zdravniška mamka nakaže malo davkoplačevalskih penezof svojemu maziljenemu dobavitelju in to tak, da mu nakaže še veliko več kot je njihova poslovna transakcija, tak malo za ugodno posojilo. Imajo viška penezof v zdravstvenem domu, jebiga.

Link

Ni komentarjev: