četrtek, 23. junij 2011

1262978 - recenzija prostega spisa "Ali lahko sodobna ekonomija deluje etično?" Marka Kryžanowskega

Ko sem za totega Markota prvič slišal, jebaje bil nekšen direktor prodaje avtomobilov pri tovarišu Rigelniku, največjemu rdečemu kumunajzer tajkunu fseh časof v Kranjcef. Takrat se je ravno pričela klasična slovenska kampanja za pozicioniranje novega obraza v javnosti. Takoj sem vedel, da bo politćar. hehe.

Zamahnil sem z roko in si rekel, ahhh, neki nedojebani By efdeve oblikovani žurnalistki, je zrihtal merđota A klase sez hudim popustom, pa se je pupika malo "napal'la" in mu vrnila sez promotivnim egotrip-vzpodbujevalnim intervjujem. Marko je, če se prav spomnim takrat žlobudral o timskem delu, pa da želi peace in the world, pa da bi vsi otroci sveta vključno sez darfurskimi imeli food and shelter, pa da bi bracka Turčija morala biti čimprej sprejeta v EU, ipd. In ader wordz, klasični nabor zmagovalk na lepotnih tekmovanjih "Blond No. 5"

Ko se je kampanja kmalu zatem nadaljevala, sem odreagiral tak: "Aaaaaaaa, vidi, vidi, komunisteki imajo nov obraz". Sklepal sem seveda temeljem tega, da Marko, kot wunderkind meneđer, združuje delo pri tovarišu Rigelniku. In sem se vštel. Kajti, v času Janševe vlade postane tovariš Marko direktor državnega kolhoza Petrol. WTF?, sem si djal, kaj te tice delajo skupaj, saj niso iz istega gnezda. Shaman, jebote otac y praotac, kakšen kurčev ornitolog pa si, sem si zakskrbljeno mrmral v brado takrat. Potem sem se seveda da hitro pobral in si dejal: Matervola, tu pa more bit nekšno ozadje, če se odspred nea vidi kam te pošasti spadajo, kanede.

Ne vem točno kdaj se je pričela nova medijska kampanja Markotovega pozicioniranja kot "dobro povezanega mondenega modela, ki da je predvsem iskren svetovljan", češ prjatu je od monaškega princa, pa lobist tu pa tam, pa zdaj to sez Vatikanom in ekskluzivo od Trsta do Vladivastoka. Vmes sem, mea culpa, malo pomislil na Opus Dei, ma neki tu ne štima, ker uoni bojda vse svoje peneze oddajo Opusu, Marko pa najmanj 50 jurčkof da v humanitarne namene, torej, to odpade.

In čemu vse to ukvarjanje z Markotom? 

Evo, priznam, marsikaj mi ne sedi v zvezi s tem modelom. Nea morm sestavit mozaika da bi pilo vodo, pa da me jebaš. Motno, jebiga!

Tudi ta članek je poln nasprotij in zmede. Tip govori hkrati o etiki, hkrati kritizira komunajzarsko roparsko naturo in medvrstično kritizira volivce ker imajo spomin zlatih ribic, a glej ga hudiča, hkrati žlobudra nekaj temeljnih zadev na do pičice enak način kot tovariši Keber, Mencinger, Kučan, Golubić, njegova tajnica Bićakćić, Semolič itd.

Pa poglejmo:

Mastni bonusi, nenormalno visoke plače in nagrade bankirjev pa so že šli v pozabo.

Bonuse in plače plačujejo lastniki, tovariš Marko, rimember? Halooo! Anybody home?! Lastniki to počnejo iz prihodkov, ki jim jih te zaposleni lifrajo. Prihodki so nagrada trga, ki od podjetja kupuje. Trg kupuje od podjetja A, recimo Levi's kavbojke in ne od podjetja B, recimo Zara peder stajl kavbojke zato, ker je trgu všeč klasičen, brezčasno nevtralno všečen Levi's produkt in se mu zdi cena sprejmljiva. Zari pa, po drugi strani, prodaja narase pred paradami ponosa. Trg pač. hehe.

Trg prav tako kupi Microsoftov Office, ker mu produkt "Pisarna" proizvedena by Rofte LLC Afteršejv limited, Škofja Loka, nekak ni. Nekak mu trgu to ni in ni! In ker je Microsoftov produkt prodan v stotinah meljonov izvodov pa stane vlado RS 43 ojrotof, Rofte LLC pa imajo 13 kupcev, kar jim narekuje ceno najmanj 3500 EUR, raje pa 6000, plus 20 tisoč letnega vzdrževanja po opremljenem delovnem mestu, da se jim sploh izide, pa se kupci eto nekak nea morjo odločit za njihov genijalni izdelek, plod domaćega znanja, kakopak, nastal sez pomočjo države, ki je podjetju ROFTE LLC, Afteršejv Ltd dala 500 jurjev nepovratne pomoči.

No, je pa neki zelo lepega v zvezi s tem domaćim podjetjem. Direktor je poleg tega da je član združenja meneđer, hehe, član nekšnega bracva, ki se bojda zvavzema za "trajnostni razvoj", "veselje do socialnega kapitala" in tako naprej v tem stilu do kopletiranja "Blond No 5". Zato direktor totega podjetja svojemu direktorju prodaje da plačo 1500 bruto. Microsoft nesramni, ki našo državno upravo dere s 43 EUR po licenci, pa svojemu pizdeku direktorju prodaje za Slovenijo, da 20 tisoč EUR mesečne plače. 

Kali ni to amoralno, jebemmomast?! Kasirati nizke cene za licence in dajati deloucem velke plače, ki niso skladne z dogovorom treh komunističnih vitezov za mizo socialne sramote. Namesto da bi ravnali tak kot zemonski klan, kasirali velke cene za kilometer AC in dajali male plače, ne pa tak kot oni jodlarski Strabag, ki svojim, bojda "napihnjenim" inženirjem daja velke plače. Kali nea bi bilo bolje, da tudi Bill Gates podpre prizadevanja tovarišev dosežena za mizo socialne sramote in tudi on svojega direktorja prodaje plača 1500 ojrotof, specialno samo v Sloveniji, drugje naj počne kar hoče, hehe. 

Še dober, da so tovariši Mencinger, Mramor, Gaspari and likes, bili čuječi, pa so to amoralnost, modri in umni kot so, predvideli ter na takšne plače opalili 70% marginalnih davko-prispevkov. Da se pizdekom odvzame čimveč tega njihovega amoralnega ekshibicionizma. Jebote, Microsofte, nosi te dobičke stran iz naše lepe moralne in etične dežele, ne pa da mi tu nagrajuješ svoje zaposlene na način kot mi, moralni lastniki domaćih kolhozov ne želimo.

Kaj bi ti zdaj, tovariš Marko, da trgu nekdo, nekšna sveta, božja takorekoč lobistična roka, how about politkomisar, ukaže, da naj Levi's kavbojk ne kupi, al kako. Al bi ti rad, da se lastnikom Levi's iz neke nadinštance ukaže kolikšen del svojega prihodka smejo nameniti za plače? Al bi ti samo to, da kompartija še poveča davke "bogatim prešičem med delouci", da bi njih in lastnike kaznovali, ker so se lastniki odpovedali večjemu dobičku, ko so, zlasti ključnim zaposlenim, dali relativno "mastne plače in nagrade", kakor jih ti stigmatizersko imenuješ? V istem članku pa sereš, da zaposlenim ne dajo in da to ni etično. Mislem, WTF, OMG in krucefiks porkmadona zmešana! Kaj bi ti zaj rad, jebemmomast?! Tak si ko moja žena. Nikdar ni zmogla direkt pokazat da se bi rada dol dala. Tipična eee, kako da kažem...eee...NašaSvoja, ki misli da se to nea spodobi, da si ne bi mož kaj mislil, češ da je bolj romantično, če teče še en krog okrog hiše pa šele potem počepne, anede, kanede, in hehe. Tud korošice niso več kar so bile.

Neoliberizacija v ekonomiji in kar božje čaščenje prostega trga sta ustvarila tri temelje za krizo.

Klasika komunajzer retorike Slovenistan Absurdistan stajl. Ki jo pri nas brez sramu žlobudrajo kvazi levi in kvazi desni. Kaj je v ozadju tega stavka? Da bi neka nadinštančna "božja roka", morala malo poseči vmes in malo toti prosti trg manipulirati, "primerno suspendirati" itd. merilo bi bilo seveda velikost, pardon majhnost uma politkomisarja, mehkoba impotence tovariša nam Bifšega, kratkost inštrumenta in ali performansa tovariša nam Sedanjega, al kaj?

Dejstvo je, da so danes podjetja tržno blago.

Mislim, ej, FUJ! Kakšen stavek je to? Stavek Vide Čadonč Špelič, ki vse svoje izjave pred kameram začne z "Dejstvo je..." In Vida ni edina, v tej sjebani deželi, kjer so faliranci prilezli na vrh družbene piramide in to zgolj zato, ker so sedeli na kolenih tovariša Tita once upon a time. Vsi, ki so diplomo zagubili pa znova pisali, pa eto očitno imate enak verbalni gard. "Dejstvo je...lapa lapa la" 

Dejstvo je, dragi moj Marko, da so podjetja tržno blago odkar podjetja obstajajo in ne samo danes. Le zakaj ne bi smela biti?

Kupujejo se, prevzemajo, prodajajo, "optimizirajo" in združujejo. Vsaka od transakcij ima svojo ceno, ki jo je kupec pripravljen plačati in prodajalec sprejeti. Seveda pa podjetje ni abstraktni pojem, ampak vemo, da so temelj podjetja ljudje. Torej, če je podjetje blago, so tudi zaposleni blago. Pri tej miselnosti pa nismo daleč od sužnjelastniške družbe. Taka miselnost nas avtomatično pelje v zelo nizke standarde morale in etike.

No shit Sherlock! In kaj si sploh hotel reči? Kakšna je rešitve te zagate? Da se podjetij ne bi smelo prodajati, al kako? Narediš in imaš kot prvi lastnik za vedno. Kot Hunday roza barve. Kupiš ženski članici tvoje družine, ker ji je barva všeč. Za vedno. Ker ga nikomur potem ne moreš prodati. Roftarski čefurji iz Republike Srpske včasih iz obupa kupijo hunday, ma ne roza, roza tudi najbolj obupan in obubožan roftarski čefur nea kupi. Ko ti dojadi se podjetja po tvoje lahko losaš edino tak da ga zapreš v postopku redne likvidacije, al kak si mislo? To je pa valda edino etično? hehe. Jebotealah, takorekoč!

Pa še Sherlock si mi ti bolj slab. Nisi uspel opaziti, da ljudje v podjetja vstopajo prostovoljno s pogodbo o zaposlitvi, ki jo oba pogodbenika imata pravico kadarkoli terminirati. Ekola! Nobenega suženjstva tu ni, Marko moj, rozaluksemburški. Lastnik A proda podjetje lastniku B, naspidan zaposleni pizdek, ki se je čustveno navezal na lastnika A pa lepo popizdi, stopi v pisarno svojega nadrejenega in puk odpoved na mizo. Nea hoče več delat pod lastnikom B, ker je njemu všeč lastnik A in pika. Auuuuuuu!

Mislem, koji kurac se bi zaposleni sploh smel oz. moral obremenjevati kdo je lastnik podjetja? Temeljem česa? In čemu? Mislem, v čem je tu đoj, jebote? Da o Vatikanu in družbi in politićarjih in lobističnih skupinah in podmiznih bratovščinah niti ne govorimo. Kaj vsi oni imajo s pogodbo o delu med lastnikom in deloponudnikom?

In kako, citiram: "Taka miselnost nas avtomatično pelje v zelo nizke standarde morale in etike." konec citata?

Marko, majstore, "zelo nizke standarde morale in etike generirate pizdeki, ki se imate odkar ste privekali na svet nezaustavljivo potrebo povezovati v nekakšne ekskluzivne klube, trope, kohorte, falange, lože, bracva, lobistične skupine. Sveta pomagavka, Marko, naj te koklja brcne, takorekoč! 

Ti si lobist in valjaš takšne o morali in etiki. Čemu že Marko je namenjeno združevanje v tajne, poltajne, zaprte, odprte, prave, fejk, nejmit lože in bratovščine? Čemu potreba po vsem tem podmizenju, Marko? Kaj misliš, ali je v vseh teh bratovščinah in vsem tem podmizenju in lobiranju kaj generatorjev "zelo nizkih standardov morale in etike"? 

Recimo, za koji kurac jaz lahko živim na trgu tako, da svoje produkte in storitve ponudim, ne iščem pomoči nikakršnih podmizij, kupec pride mimo mojih nastavljenih štandov, mrež, vrš itd, hehe, alpa ga jaz obiščem, plačam reklamo ipd., vi pizdeki si pa "moralno in etično" neki pomagate v podmizju, pa v neka kobajagi moralna in etična bracva se združujete, ki si "medsebojno pomagajo v bizinesu" itd? A, Marko, kaj je zdaj tu bolj moralno in etično? Prosti in povsem nemanipuliran trg, kjer se tekmuje po načelu enakih proiložnosti za vse, al vaše podmizenje? Huhhh!

Postavljanje dobička na oltar slave je koristilo predvsem menedžerjem in lastnikom, zaposlenim pa ne.

S tem si si zabil hudo debel žebelj v krsto. Pojdi si ustanovit stranko z imenom: "Komunistična Partija Slovenije, Kebristov, Mramorijancev, Semoličancev, Za aljdi prot kapitalu in profitu".

Ko ti Marko zaslužiš tote svoje peneze lobistično-moralno-etične, pa na stran daš totih 50 tisočakof za humanitarne namene, ostalo najbrž pukneš vsaj začasno nekam v eno banko. In tam se kot vsak racionalen človek trudiš narediti tak bizines deal, da so obresti čimvišje, jebalaih inflacija in depresija svetovna, takorekoč.

Imaginirajva, dragi Marko moralno-etićki, da se ti nekega dne, navkljub tvojemu gnusu do dobičkov, nabere 20 meljončkof na toti banki, pa se, poln idej o trajnostnem razvoju kakršen si, odločiš ustanoviti genijalno podjetje. Za predstavnico za stike z javnostmi, pa najameš doživljensko Titovo pionirko Vido Čadonč Spelč, da namesto tebe v kamere vse stavke začenja z: "Dejstvo je...". Kaj, a v podjetju si boš pa namenoma prizadeval za manjše dobičke ali celo nič dobička? Polej je bolje, če se ne jebaš s podjetjem in peneze pustiš kar na banki, kali ni? Mislem, pomisli malo, Marko. Pomisli, da ti DURS v inšpekcijo pošlje onega niškega doktorja znanosti. Pa da tebe ali Vido izsiljuje, da mu ga ened od vaju potegne, da vam hitro popdiše, da je sez tvojim podjetjem fse bepe. Mislem, kaj ti to rabiš v življenju, Marko? Zlobiraš si 20 meljončkov, kupiš zlato in ga pri frendu v Monaku shraniš v stoletno varne trezorje. Ekola! Jebeš trajnostni razvoj Đamahiristana in moralno-etićki bizines brez dobička.

Mislem, od kdaj se pa zasebna profitna podjetja ustanavlja, da profit ne bi bil glavno merilo? Za ta namen Marko, imamo t.i. "neprofitne organizacije". In kibuce.

Evo, to sem imel v mislih, ko sem oni dan pisal, da v tej deželi vsi kvazi levi in kvazi desni in kvazi neuvrščeni in neodvisni, VSI, proliferirajo komunajzer idološke kontaminate in žlobudrajo komunajzer retoriko. 

Slovenski komunistični Satan je zmagal dvakrat: prvič ko je tote Markotove pregovorne ofčice s spominom zlatih ribic prepričal, da je "sestopil" oz. da ga več nea je sploh, hehe, in drugič, ko je vsem slovenskim izobražencem in človekom vobče vcepil stanansko blasfemično idejo, da levica mora obstajati in da nam brez nje in njenih ideoloških toksinov živeti ni. Marko je živ dokaz najmanj za slednje, recimo.

PS Slovenijo moja, kdaj se boš losala hepeninga vzdolž vektorja "jebemoteneczmedanca"?!

Link

Ni komentarjev: