ponedeljek, 8. avgust 2011

1312042 - pravi kriteriji za ovrednotenje poslovnih modelov Socializma 2.0

[krnekikrtako]
Ekonomija je nenatančna veda, obstajajo argumenti za in proti in od ekonomista bi pričakoval, da razgrne vse. Od politika bi pričakoval, da uporabi samo tiste, ki gredo njemu v korist. Od vernika pa le tiste, ki podprejo njegovo osebno filozofijo.

Ni potrebna nikakršna veda, niti natančna, niti nenatačna, da se opredelimo do tako preproste dileme. Gre namreč za zelo preprosto vprašanje: Zakaj bi iz mojega žepa pod prisilo zlorabljene državne represije od komunistov ugrabljene države, subvencionirali bizinise, katerih poslovni model de facto ne funkcionira? Zakaj vi, ki mislite, da ste pametnejši od avtorja, svoje kaprice ne financirate iz svojega žepa? To je upam da dovolj natančno vprašano?

Recimo, kako tebi funkcionira to vprašanje: Če se , strogo hipotetično, 2000000 Slovencev odloči odpreti podjetja, ki generirajo izgubo po 300000 letno, ali to pomeni, da je prav, da jim država teh 300000 podari vsako leto? Zaradi recimo nekih višjih smotrov. Ker ekonomska vzdržnost poslovnega modela pa ja ni edino merilo, kanede.

Recimo da vsi odprejo podjetja, ki proizvajajo zdravo slovensko hrano, ki je posledično 10 krat dražja od domnevno povsem nezdrave sedanje in vsaj enkrat dražja od zdrave iz uvoza, hehe. Pa jo nihče ne kupi, ker so se tovariši za mizo socialne sramote dogovornoekonomsko antiprostotržno zmenili, da ima folk imeti bedne mezde. Da bi njim njihova "zgodba o socialističnem rdečetajkunskem uspehu špilala". Pa imajo pač 300k izgube. Vsak! Ha? Sem podal dovolj dober primer? Višji smoter v konkrentem primeru bi bil - zdrava slovenska nacija, ker žre samo naše, slovensko. Zdravo slovensko. Subvencionirano zdravo slovensko!

Link

Ni komentarjev: