ponedeljek, 9. maj 2011

1202656 - razlika med reformo in spremembo

[Lidbarsky]
mislim, da sva oba dovolj zrela za argumentirano razpravo. povej mi, katera od reform se ti zdi, da bo izboljšala stanje glede na sedaj in zakaj?

Angleški izvirnik, by Merriam Webster:
Definition of REFORM
transitive verb
1: a:to put or change into an improved form or condition b : to amend or improve by change of form or removal of faults or abuses
2: to put an end to (an evil) by enforcing or introducing a better method or course of action
3: to induce or cause to abandon evil ways

Slovenski prevod, by shaman:

Definicija pojma REFORMA

prehodni glagol. Termin se uporablja tudi da poudari nasprotje neprehodnim glagolom.

1: a: Postaviti ali spremeniti v izboljšano obliko ali stanje; b: dodelati ali izboljšati s spremembo oblike ali odpravo napak/slabosti ali zlorab
2: narediti konec (zlu) z vsilitvijo ali uvedbo boljše metode ali poteka dejavnosti/aktivnosti
3: inducirati ali povzročiti opustitev zlih načinov

Če mi skupina skinheadov vsak teden vsaj enkrat mulcu ugasne čik na roki in mu izsili 10 EUR, potem spremembi ki povzroči, da se namesto cigaretnega čika tinejđerskih skinheadov poslej na roki mojega mulca ugaša cigara lokalnega vodje motoristične skupine "The Carantanian devils", ki je hkrati šef vseh skinheadof in terja da mu mulc poslej nosi 50 EUR mesečno, njemu šefu vseh, mladoletnih in odraslih mladofašistof, sicer ne več vsak teden, ma zaradi tega garantirano še v srednji šoli in ne le v osnovni, ne rečemo "reforma" režima v šoli, ampak sprememba v isto [nereformno] smer, ki trpinčenje zakoličuje za dalj časa v bodočnost.

Razlika med reformo in spremembo, ki je nategunska antireformna poglobitev obstoječega stanja, ki se mu fejk in za alibi v agitprop eskapadah reče "reforma", je seveda drastična. Loči jih pa ena temeljna lastnost - opustitev slabega in zla ter nemalicioznost in korekcija slabosti, ki so lastni samo pravi reformi. Ki je sprememba v nasprotni smeri in na čisto drugi platformi od predlagane v konkretnem primeru.

A je to pizdekom ob takšni ilustraciji kaj bolj jasno, al bo treba Gustlna prosit, da ponovno dopusti risanje v postih?

Link

Ni komentarjev: