petek, 11. november 2011

1435584 - purinoli o Estoniji in zadolževanju vobče

Karkoli že čaka bodoče generacije Estoncev, če ga ne bodo na hitro biksali po zgledu naših Sancho Pansa & Don Quixote (lepi Armani PM in njegov finančni genij), se jim piše neizmerno bolje, kot ostali EU. Država je zadolžena za 7% BDP. Za moj okus še preveč, je pa gotovo rekorderka v tovrstni lestvici politične in medgeneracijske poštenosti.

Če bi sešteli dolgove 30 ekonomsko najmočnejših držav, takole na palec ni možnosti, da jih poplačajo generacije, ki bodo doživele leto 2100. Državne dolgove najemajo politične kaste, ki imajo razpolovno dobo 2 leti, dolgovi so pa 10, 20 in celo 30 letni. Po principu Le Chatelier to lahko vodi samo v spiralo. Zgoraj so dolgovi, spodaj pa nič krivi plebs, ki mora te orgije servisirati.

Država je samo servis za nekaj malega skupnih interesov in se nima kaj zadolževat. Še del šolstva, zdravstva in infraskrukture, ki jo mora upravljati, lahko financira iz amortizacije, redne posle pa z davki, kar skupaj lahko doseže max 14% BDP, ne pa ogabnih 45% ali celo 60%, kot pri nas. Naj vas ne zavede "statistika", da je pri nas "samo" 46%. LAŽ!!!.

Zadolžujejo se politiki za svoje barabije in Potemkinove finančne norčije, da lahko upajo na zmago na naslednjih volitvah. Žlahtni denar od davkov je vržen v brezno političnega napuha in velika zavora napredka.

S tem so pa podobni gosenicam, ki počasi, pa vztrajno iz lepega zelenega lista naredijo samo še prežvečen drek.

Link

Ni komentarjev: