torek, 22. november 2011

1450933 - purinoli o raziskovalni politiki

EU je naša širša država. Na zmanjšanje njenih stroškov imamo tak vpliv, kot veter, ki ga dela komar, na razvoj tajfuna. Od tam je treba pobrati, kolikor je mogoče, ker so tista sredstva tudi naša. Znotraj države je pa treba državna sredstva za R&D praktično ukiniti. Izjema je obvezna udeležba pri EU projektih. Vso nepregledno množico inštitutov je treba poslati na mednarodni trg, kjer naj konkurirajo za projekte. Državi, kjer je BDP po repu manjši od 20.000 € in ima manj kot 10 mio prebivalcev, se preprosto ne splača financiranje bazičnih raziskav, ker ni dovolj kritične mase in je ta denar vržen stran oz. prispevek nerazvitih, kot je SLO razvitim, kot so Japonska, ZDA....ki si samo manejo roke, ker opravljamo delo zanje zastonj !!!

Naši managerji so v povprečju zelo amaterski in butasti pa še običajno sedijo v zgornjih nadstropjih, kjer je mesto R&D štaba. Če nimaš nič v pipe linu R&D, lahko ukineš ne samo managerje ampak kar vsa delovna mesta. Vbijte si v glavo; dobra, propulzivna podjetja vodijo R&D oddelki. Managerji so samo delavci za tekočim trakom prerazporejanja dodane vrednosti, ki ima izvor v R&D in dobro organizirani proizvodnji, trženju...

Šlank država, brez "ministrstev" za kulturo, znanost in še kakega. Sproščeni denar bomo podjetniki znali sami bolje obrniti kot še tako dober državni aparatčik.

Link

Ni komentarjev: