nedelja, 20. november 2011

1448243 - stranpoti delovne zakonodaje

[paco80]
Imava kar podoben pogled tukaj. S tem da, bi na normalnih univerzah tisti, ki niso sposobni zapopasti študija, če že pridejo do vpisa, morali odleteti v prvem letniku. Tu pa se pri nas pojavi keč - prehodnost študentov je money za fakulteto in s tem za profesorje. Čim več vpisanih, čim več uspešnih pomeni več keša!? Logično je, da se potem kvaliteta študija slabša in da je diplomantov vse več. Ampak to je vse posledica zakona, ki ga sprejme politika! In nekdo je to moral sprovesti! Spremeniti to, je svar politične volje - urediti financiranje fakultet na drugačni osnovi. In to je, majke mi - bistvo tega problema!

Za študentsko delo velja enako - nekdo je moral to sprejeti! In s tihim soglasjem vseh udeležencev se le to ohranja(delodajalci, študenti, univerza, zavod za zaposlovanje...). Pri nas se delodajalci pritožujejo kako imamo togo delovno zakonodajo. Jaz trdim, da imamo najbolj fleksibilno delovno zakonodajo v evropi!

Študetske servise pa enostavno odrezat! To je to. V Nemčiji študent lahko zasluži največ 400e/m, tudi po urah je delo omejeno, pri tem da je povprečna plača 2200. Sicer pa si mora plačati zavarovanje sam, vpis, itd. Študetski servisi so kolo tega mlina, tega začaranega kroga. Poseledice pa so lahko mnogo bolj daljnosežne kot en ali dva mandata, to bo imelo dolgoročne posledice v naciji.

Jap.

Ne strinjam se seveda, da imamo najbolj fleksibilno delovno zakonodajo v Evropi, čeprav razumem kam meriš in to ni čisto brez osnove.
Mislim, da imamo največjo anarhijo kombinirano z ekscesnimi talibansko urejenimi bizarnostmi, ki jih tudi ti apostrofiraš, kar potem daja lažni vtis, da je ureditev fleksibilna.

Imaš pa vsaj deloma prav tudi vsebinsko. Ker naša zakonodaja ni kar počez nefleksibilna. Ima pa huda žarišča kontraproduktivne rigidnosti. Kot je recimo "zaščita" 55+ let starih. Ki je v bistvu naravnana proti vsem, ki so 50+let stari. Zakaj? Zato, ker se take vsi bojijo imeti v portfoliu. Ne le da nočejo zaposliti 50+ letnika (V bistvu se to raztegne kar do 45 let, akoravno kdo star 45 let naglo ostane brez dela), pač pa mrzlično hitijo odpuščati vse, ki so blizu 50 let, še preden "obtičijo" s, kot kočevski medved kobajagi zaščitenimi 55-letniki.

Posledice tega so številne. Med drugim tudi agencije a la Adecco, v našem okolju počasi morfirajo v distortirano in diabolično formo. Počasi in prikrito postajajo te agencije tisto, kar so v USA bile "sindikalne organizacije", ki jim je iz svoje pisarne v New Jersyju rulal Don Corleone. Gre za modificirano formo t.i. "represented workerjev", v kateri agencija=DonCorleoneSyndicateAfterŠejvEltidi™ ima pogodbo z delodajalci, ki so diskonektane od pogodb z delavci. Kaj vse se tu dogaja ve sam bog. Rezultat? Šticnga DonCorleoneEltidi™ in zmanipulirana cena dela, ki je le pogojno tržna. To je huda devijacija z dolgoročnimi in daljnosežnimi posledicami.

Da se razumemo, agencije imajo svoje mesto na trgu, ma mi spriču insistiranja na talibanizirani zakonodaji, v bistvu gojimo zelo nevaren soj te "bakterije". V obsegu, ki je nenaraven in nevaren.

Prava fleksibilna zakonodaja, ki je hkrati modra in nudi zaščito od izživljanja psihopatov nad zaposlenimi, mora biti veliko bolj subtilna in sofisticirana, kot pa je današnja rdeče-bela talibansko-boljševiška. Ki je ena velika manipulacija s patološkim ideološkim fokusom nekje drugje.

Delodajalec naj ima možnost pod določenimi pogoji odpustiti instantno, promptno in elegantno kogar hoče in kadar hoče. Amen! S poudarkom na pod določenimi pogoji. Civilizirana država pa naj ta "pod določenimi pogoji" opredeli tako, da onemogoči divjanje psihopatov, ki so spričo svobode dane vsakomur, a bogami tudi neidealnosti in distorzij v družbi prišli v pozicijo biti delodajalci. Tako to pač je, s tem se je treba spopasti, tako kot z vsemi drugimi devijacijami. Zato zakoni in law enforcement obstajajo.

V takšnih razmerah nam drugega kot zaposlitev za nedoločen čas sploh ni treba imeti. Per se. Začasno in priložnostno delo naj seveda bo, le poudariti hočem, da v pogojih total-fleksibilnosti samo po sebi ni nujno. Mi ga zdaj imamo kot obvod normalnosti, ki jo ni.

Naredimo tako, da so delavci za primer nezaposelnosti zavarovani zares in ne fejk kot je to zdaj, naredimo tako, da modro in umno razdelamo številne različne možnosti odpovedi na izbiro delodajalcu in delavcu, med njimi naj bo tudi takšna "Takojšnja odpoved brez obrazložitve", ki je luksuz, ki se ga sme delodajalec poslužiti, ma mora ta luksuz fino plačati.

A seveda, med variantami naj bodo predvsem take variante, da ko firmi ne gre, delodajalec elegantno "hujša stroške" brez slabe vesti, ker je delavec zavarovan in ne bo letel na cesto brez ficka v žepu niti v tem primeru. Itd. Znova opomnem: Ni nam treba izumljati tople vode iz temelja, vzemimo za temelj ureditev urejenih civiliziranih držav. Ni nam pa prepovedano biti inovativni in tak temelj dodelati, ter svetu dati svojo kontribucijo, če imamo kaj pametnega za dodati. Ma ne talibansko-boljševiško, prosim.

Kar zadeva delo študentov. Vtis imam, da bi iz izpada davkov zaradi dela študentov namesto standardnih oblik dela, lahko podelili štipendije revnim študentom. Nisem pa nikoli šel računat, pa eto tega ne trdim, hehe.

Naredimo zakonodajo total fleksibilno, priložnostno delo študentov pa naj bo izenačeno z vsakim drugim delom in basta.

Link

Ni komentarjev: