ponedeljek, 26. september 2011

1370071 - od Miran77: kakšen je namen inštitucije države

[mataj]
Brez države, ki bi srbela za varnost, ceste in ostalo infrastrukturo, bi Schifftown kmalu postal bolj izoliran in odfukan od vsake Severne Koreje.

Redko se strinjam s tabo, ampak to je to. Pojav institucije države, z demokratično izvoljenimi predstavniki, je sovpadal z obdobjem največjega razvoja človeštva v zgodovini. To ni naključje. Država je orodje, ki ga je določena družba razvila in uporabila za izpeljavo projektov, ki se jih ne bi mogel nikoli lotiti posameznik. Država, če je pravilno vodena, zbira razpršene kreativne energije svojih državljanov in z njihovim pravilnim ciljnim usmerjanjem ustvarja dodano vrednost.

Rooseveltov keynesianizem ,recimo, z javnimi projekti ni le ključno posegel na socialno področje (zmanjšanje brezposelnosti), temveč je dal trajne in konkretne rezultate, ki so ireverzibilno spremenili podobo Amerike (in to na bolje): na primer elektrifikacijo ruralnega juga in midwesta.

Brez odločilne in vodilne vloge Kennedyjeve administracije človek ne bi pristal na Luni, niti ne bi bilo vseh tistih tehničnih gizmotov, ki so nastali v procesu.

Brez Clinton/Gore administracije (ki jo osebno smatram za daleč najuspešnejšo ameriško vlado v zadnjih 30 letih), se fenomen interneta do danes ne bi bil nikoli razpasel tako bliskovito, kot se je.

Enako se bo zgodilo z alternativnimi viri energije (če ne bo ratalo Obami, bo pa komu drugemu).

Poanta: država, če je pravilno vodena, lahko ustvarja dodano vrednost za svoje državljane. Država je tista, ki vodi svoje populacije v projekte prihodnosti, v tiste projekte, ki jih zasebni kapital zaradi njihove ekonomske neprivlačnosti ne zmore, niti noče, financirati. In v obdobjih krize je pravzaprav država edini varovalni sistem pred popolno dezintegracijo družbe.

Ekstremi, kot jih zagovarja Schiff, ekstremi, kot se žal vse glasneje papagajsko ponavljajo tudi v vseh republikanskih debatah (nobenih davkov, nobene države, nobene federalne regulacije) - to enostavno ne more biti rešitev.

Mislim, da posameznik homo sapiensa še ni dovolj ozaveščen, da bi si lahko privoščil eksperiment družbe brez nekih nad-inštitucij. Morda kdaj bo, ampak sedajle definitivno ni čas za to. Če država kolapsira sredi krize takega ranga, kot jo doživljamo danes, bi bilo to odlično gojišče za prevzem oblasti s strani lokalnih tajkunov in dežurnih warlordov (think Somalia). To pa dejansko predstavlja povratek v fevdalizem.

Link

Ni komentarjev: