ponedeljek, 18. april 2011

1178674 - kaj koristnejšega glede nepremičninskega trga bi lahko naredila vlada namesto preganjanja sosedske pomoči

Gradnja gre h koncu ...
... prodaja na vrhuncu

V deželi v kateri je nategnjen praktično vsak kupec nepremičnine, v deželi, v kateri so ljudje v blokih brez uporabnega dovoljenja sami dokončevali svoje nepremičnine in živeli v nelegalni gradnji, ker je gradbeno podjetje pač propadlo; v deželi,v kateri se je že dogajalo, da so ljudje v takšnih transakcijah izgubili vse, se vlada namesto s pametnimi ukrepi, ki preprečijo takšne zadeve, ukvarja z glupostmi kot so davčno preštevanje fižolčkov sosedske pomoči.

Evo, vlada RS, zakaj raje z zakonom ne prepoveste prodajo še nedokončanih nepremičnin, vse do točke, ko nepremičnine že imajo uporabno dovoljenje in so vpisane v zemljiško? Do točke, ko lahko rečemo, da predmet prodajnih transakcij de facto in de iure res obstaja, torej se prodaja lahko prične. 

Zakaj se nategunom, ki svojega denarja za investicijo v resnici nimajo oz. ne vedo ali ga bodo imeli za zaključitev projekta, dovoli, da svoj manjko kompenzirajo tako, da rizike uvaljujejo šibkejšim v transakciji - kupcem in potencijalno celo svoje nasedle škrbine uvaljujejo kot problem državi in lokalnim skupnostim. Mimogrede, vse to je itak da možno samo tam kjer je možno zlorabljati položaj na trgu na katerem pač kronično manjka stanovanj. In če gre za zlorabe položaja, jih dajmo preprečiti.

Preprost ukrep, ki za časovno točko na kateri objekt prodaje res obstaja in se ga sme pričeti prodajati definira točko, ko je objekt prejel uporabno dovoljenje in je vpisan v ZK, bi odplaknil številne probleme in nefer prevaljevanje rizikov in bremena financiranja na hrbte neveščih končnih kupcev, povečini pravnih in finančnih laikov. Drži pa hkrati, seveda, da so si kupci sami krivi, da takšna stanovanja in poslovne prostore sploh kupujejo. Toliko bi namreč vsak laik moral obvladati, da kvalificira razliko med recimo stanovanjem v bloku, ki že davno ima uporabno dovoljenje, prodajalec pa ima nepremičnino vpisano v ZK na svoje ime in novim stanovanjem v bloku, ki se še niti graditi ni pričel. A ne glede na to bi pametna država in pametna vlada tak ukrep sprejela ter s tem vse pogodbe, ki se eventuelno sklenejo kontra takem zakonu kvalificirala za nične. Pa komur vseeno, naj kar izvoli.

Link

Ni komentarjev: