nedelja, 14. oktober 2012

1846985 - za telebane: razlike med bankami v državni in privat lasti

[Blbec]
Gospod guverner so že napisali pismo?
Situacija je očitno resna.

Seveda mora država iz lastništva bank. Samo... kdo bo potem reševal njihovo rit, ko bodo spet zavozili? Dodatek "Vendar z odgovornim lastnikom, takim, ki ga skrbi, kaj bo z njegovim vložkom..." je dober dokaz, da guverner raje sanjari kot nadzira.
Prav lahko bi rekli tudi: Država je lahko dober lastnik bank... Vendar z odgovornim nadzornikom, takim, ki ve kaj dela.
Samo... kdo bo potem reševal njihovo rit, ko bodo spet zavozili?

Nihče!

Le zakaj bi jih kdo moral reševati? Privat banka je pač privat podjetje. In na tej točki bi lahko kar nehal pisati.

Zasebno podjetje, v lasti zasebnih lastnikov, s posebnimi licencami za opravljanje povsod na svetu pač manj ali bolj reguliranih in posebej licenciranih in ponekod celo koncesioniraih bančniških poslov. Nič posebnega. Nosink fakin spešl, bi rekli Eskimi, kanede.

Ko privat podjetje zavozi, zaprosijo lastniki za stečajno zaščito v eni izmed razpoložljivih jim oblik in to je vsa zaščita, ki naj gre tudi bankam oz. lastnikom zasebnih bank, enako kot vsem drugim igralcem na prostem trgu. Čemu, temeljem česa, bi oni naj bili kaj posebnega?

In ja, naj ne pozabim, tudi državnim komercilalnim bankam bi moralo biti postreženo s povsem do pičice enakim tretmajem.

To, da je "država" in lastnik in hkrati regulator, ne spremeni ama baš ničesar. Ker tu, kot prvo, ne gre za isti konec "države" oz za iste ljudi.

Državni regulator bi moral še bolj nadzirati državno banko in še bolj drastično ukrepati proti državni banki. In sjebanemu neodgovornemu licenciranemu meneđmentu, da se razumemo. Mamico jim jebem od smrdljivih politikov nastavljeno!

Se hočejo greti na varnem državnem ognju in se držijo kot mali bogovi z Olimpa, ko jim podleijo licenco maziljenih izbrancev? Fino! Potem naj bodo vsaj toliko usposobljeni in modri in morlanoivertikalni, da spoštujejo pravila in dobre poslovne običaje. Če jih ne spoštujejo, jih scvrimo, bando v um sjebano! Aaaaaaaameeeeen!

Za razumeti kaj se bi moralo zgoditi s podjetjem, ki na prostem trgu opravlja regulirano dejavnost pod posebno licenco, banko recimo, vodeno od posebej licenciranih meneđerjev, lahko najlažje razumemo, če pogledamo vsa druga podjetja, ki opravljajo kakšno regulirano dejavnost, kjer nadzorniki imajo določene pristojnosti v primeru kršenja licenčnih in koncesijskih pogojev.

Cel svet pozna regulirane dejavnosti, kjer med licenčnimi in koncesijskimi pogoji stoji pogoj, da država v primeru kršenja pogojev ima pravico licenco odvzeti in jo podeliti komu drugemu. To je najbolj običajen nizkovejevni ukrep, nizkoviseči sadež takorekoč. Nežen in nizkostopenjski.

So torej tudi takšne regulirane dejavnosti, kjer država v imenu interesov skupnosti ima pravico podjetje lastnikom odvzeti. Jap, odvzeti. Te pogoji so znani vsem lastnikom na začetku igre v katero vstopajo. Se zavedamo kaj to pomeni.

Evo mene še enkrat: Znano jim je kaj jim sledi, še preden vstopijo, pa eto se jaz vprašam, koji kurac vstopajo v ta bizines, če vedo kaj jim sledi, oz zakaj serejo, če vedo kaj jih bo doletelo, ko in če serejo?

Tota fprašanja so seveda zgolj retorična. Kdor pravila igre pozna v naprej, kdor ve, da mu lahko podjetje za opravljanje gosposkih maziljenih dejavnosti posvečencev, odvzamejo, pa nacionalizirajo recimo, pa navkljub temu stori kršitve takšne stopnje, da izpolni pogoje za odvzem/nacionalizacijo, potem si je le ta sam kriv, da so mu lastnino odvzeli.

Za takšne imam jaz na volj naslednji poučen homoseksualni dovtip:

Suljo gre v hosto lovit medvede. 
Poskus prvi. Ko dvigne puško, se puška zaskoči. Medved mu puško zboje vun z rok in vpraša: "Mujo, da te jebem ili jedem?". Mujo izbere, da ga medved jebe.
Poskus drugi. Puška dela korektno, ma Mujo zgreši. Spet isto nadaljevanje, medved vpraša, da "jebe ili jede", Mujo spet gladuje za jebanje.
Poskus tretji. Puška dela, Mujo zadene, ma zgolj malo po koži oplazi hudokurčnega kosmatinca. Medo Mujota trdno prime pa fpraša: "pa dobor Mujo, mogu li ja tebe nešto pitati? Jes ti Mujo bolan lovac il si peder?"

Sam sem celo na stališču, da se moramo zavedati, da je v to vsak lastnik šel celo zavestno, in s še večjo strastjo na koncu, ko je videl, da je zavozil.

No, zdaj pa malo vendarle konkretno poglejmo o čem mi tu govorimo. Poglejmo konkretno, kaj za boga so te "kršitve", ko govorimo recimo o bankah. Banka mora za lastno stabilnost in trdnost (in posledično za stabilnost in trdnost državinega fiskalnega sistema) skrbeti na več načinov, nadzorniki pa skrbijo da ostane brez licence kakorhitro prvič opusti kakega izmed varnosntih ukrepov, ki zagotavljajo to stabilnost in trdnost banke.

Na primer, vse banke morajo vzdrževati natančno določeno sktrukturo kapitala, znotraj tega pa morajo imeti tudi rezerve in zavarovanja iz katerih se poplačuje depozitorje v primeru bankrota recimo. (Btw, nedavno je na Hrvaškem guznila neka privat banka. vsi depozitorji so bili poplačani do poslednje kune, lipe, evra in centa.)

No, ena od komponent, ki neposredno učinkujejo na stabilnost in trdnost bank je tudi notranja shema pooblastil za odobravnaje poslov, kreditov recimo, podlaga za to je pa sistem ocenjevanja in upravljanja tveganj, ter k temu pripadajoča shema pooblastil znotraj banke od predsednika uprave do zadnjega uslužbenca na šalterju, ki sme kaj odobriti. In veste kaj ej novega. V Enelbe kolhozu ni niti ene kršitve pravil upravljanaj s tveganji pri dobrvnaju kreditov, ki bi jo zagrešili najnižji in srednji nivo odobriteljev. Vse so zagrešili oni z najvišje ravni. Oni, ki sedijo v top odborih. Zanimivo, kanede?

Če si lastnik zasebne banke, oz kateregakoli zasebnega podjetja dopusti takšno malomarnost, da poleg lastnega kapitala, tvega tudi tudi izgubo licence, saj hkrati ogroža trdnost monetarnega sistema EU/države, torej krši pravila, potem mi nimamo kaj kriliti z ročičkami in objokavati njega usodo. In srati, da ej too big or too important to fail. naj kar faila, mi njegova sranaj imamo zavarovana, right?

Država/EU naj neha kriliti z rokami pa vzpostavi topogledno najbolj strogo disciplino in regulacijo, pa ko neki jebeni bančni kolhoz naredi štalo, lastnikom deleže odvzame in toti kolhoz za 1 cent šenka tistemu, ki prevzame vse od plusov do minusov. Če pa ga ni takega junaka na trgu, država ima na voljo običajno dva ukrepa. Eden je, da banko pusti propasti, pa iz rezerv in zavarovanj poplača vse depozitroje do višine garancije. Strošek davkozaevzancev je NULA.

Drugi ukrep inovolvira nacionalizacijo pa reševanje na račun davkoplačevaclev pa odprodajo s katero se dobi nazaj recimo vse kar davkoplačevalci vložijo. Za to varianto osebno nisem, pa še zdaj ko smo v EU mi tega ukrepa v bistvu sploh ne potrebujemo, saj nismo mi tisti, ki bi imeli svoj "Topćider", pa takšne nacionalizacije za nas nimajo posebnega smisla, saj je in bo pri nas vedno dovolj zdravih podružnic večjih bank iz drugih EU držav, ki bodo trg prevzele, pa nam kot državi dol visi, če je ena propadla, ali če jih je celo 5 od 10 propadlo, pa v to smer ne bom elaboriral dalje.

Ključna informacija in če hočete tudi napotek je, da država mora za celoten znesek garancij, ki jih daja za depozite zahtevati ustrezno visoke kontradepozite bank v varnostne sklade, ki so po stadardu povsod na svetu primerno zavarovani in pozavaraovani.

Pa ko nek sjeban bančniški kolhoz, sjebanega malomarnega lastnika guzne, ker je slabo meneđiran, ni problema, naj guzne, nikomur ne bo umanjkala ena sama kocina z glave. Res pa je, da se pri nas morajo tudi depozitorji zavedati do kam jim država garantira in pričeti svojo banko izbirati po bolj znanstvenih kriterijh in metodah, kot pa na lepe oči in po nazi-za-(go)-vednemu načelu. jaz se topogledno v biznisu vedno držim tiste eskimske narodne: "Kume moj, ja i ti jesmo kumovi, ali naši novčanici nisu". Alpa one slovenske: "Midva sva sicer brata, najini denarnici pa nista sestri".

Bizines je bizines, profitabilen in zdrav bizines je profitabilen in zdrav bizines, mecensko darilo bratu ali "kumu" je pa čisto nekaj tretjega in se le tega v bizines nea meša. Zato, da bo bizines ostal zdrav. Takisto je glede nazi-interesa. Ko kdo prične žlobudrati o tem, se jaz trdno primem za denarnico, junouvotajmiin.

Link

Ni komentarjev: