torek, 16. oktober 2012

1848538 - Miran77 o koroških Slovencih, ki so uspeli ohraniti pozitivne lastnosti naroda

Ne vem, koliko se cenjeni bralci zavedajo, ampak tile uspešni koroški podjetniki so zelo očitno slovenskih korenin.

Poanta 1: z nami Slovenci ni nič narobe, niti genetsko, niti mentalno, da ne bi znali uspeti. Kärntnerji so (kljub nemški fasadi) večinoma najbolj tipični in najbolj pristni Slovenci, ki pa so se leta 1920 še pravočasno odlepili od balkanskega lonca in jim je bilo prihranjeno 70 let jugoslavizacije in komunizacije. Ja, in danes imajo družinska podjetja, ki delajo po 100 milijonov evrov prometa letno.

Poanta 2: če bi bilo Sloveniji prihranjeno 70 let jugoslavizacije in komunizacije, bi bila danes zelo podobna Koroški (minus švabščina in hajmatdinstovske parade).

Poanta 3: edina razlika je, da so na Koroškem 70 let pustili podjetnim Slovencem delat biznis, magari v nemščini, pri nas so jih pa večinoma tepli, četudi v slovenščini.

Poanta 4: paradoks je, da so se nekatere najbolj tradicionalne in pozitivne lastnosti Slovencev (delavnost, iznajdljivost, podjetnost, poštenost, vztrajnost, vernost, domoljubnost) dejansko najbolj ohranile ravno na Koroškem, ki je med vsemi našimi pokrajinami na zunaj izgubila največ "slovenskosti". Ampak Kärntnerji danes na nek način celo ohranjajo tradicijo tistega, kar je nekoč bil (in kar morda še vedno lahko spet postane) slovenski narod. Paradoksalno.

Link

Ni komentarjev: